ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vill göra uthyrning till kärleksrelation

  • Foto: Claes-Göran Flinck

Nya digitala bostadstjänster tar upp kampen med jätten Blocket om förmedling av andrahandslägenheter. Det senaste bolaget är Qasa som har låtit sig inspireras av dejtingappar för att locka fler att hyra ut.

För några år sedan blev Marcus Lindström utsatt för ett bedrägeri. När han skulle flytta in i sin nya andrahandslya visade det sig att värden hade hyrt ut den till flera personer samtidigt – en typ av lägenhetsbluff som inte är ovanlig i Stockholm.

Efter flera år som bostadssökande började han fundera på om det inte skulle gå att organisera andrahandsuthyrning på ett smartare sätt. Så föddes idén till företaget Samtrygg.

Till skillnad från Blocket är Samtrygg inte en sajt för bostadsannonser. Bolaget har i stället ambitionen att hantera hela uthyrningen från början till slut.

"Det är hyfsat krånglig juridik att hantera för vanliga lekmän. Därför kan man också se att väldigt många tvister som hamnar på hyresnämndens bord gäller just andrahandsuthyrningar", säger Marcus Lindström, vd och grundare på Samtrygg.

Den som har hittat en lägenhet via tjänsten betalar in hyran till Samtrygg som i sin tur betalar uthyraren. Bolaget har också en betalningsgaranti som innebär att Samtrygg betalar värden utifall att hyresgästen skulle få betalningssvårigheter.

"Det blir tryggare för båda parter och man slipper allt krångel med depositioner som annars är vanligt när folk hyr ut i storstäderna", säger Marcus Lindström.

För besväret tar Samtrygg ett påslag om 15 procent men då ingår även en hemförsäkring.

Tanken att följa parterna genom hela uthyrningen snarare än att bara erbjuda en annonsplattform finns även hos bostadstjänsten Qasa som ska lanserar i september. Bolaget drivs av teknik- och handelsstudenter som har låtit sig inspireras av dejtingappen Tinder och semesterboendesajten Airbnb i arbetet med att ta fram Qasa.

Tinder är en tjänst som låter användarna se bilder på personer i deras geografiska närhet och klicka "ja" eller "nej" på bilderna. Bara om två personer har klickat “ja” till varandra så kan de komma i kontakt.

"Precis som med dejting har man inget som helst intresse av att vara i kontakt med personer som man aldrig skulle vilja hyra av eller hyra ut till. Man vill bara nå de som det verkligen kan bli något med", säger Mattia Tosti, en av Qasas grundare.

Qasa har satsat på ett mysigare och mer personligt utseende på sin sajt. Tanken är att användarna ska lägga upp bilder och skriva om sina intressen.

Mattia Tosti hänvisar till siffror från Stockholms Handelskammare som uppskattar att cirka 40.000 lägenheter står oanvända i huvudstadsregionen.

"Genom att humanisera hyresgästen och göra tjänsten mer personlig hoppas vi kunna nå även de människor som i dag inte vågar hyra ut sin bostad", säger han.

Ungefär som Samtrygg har Qasa valt att som tredje part hantera hyresbetalningarna. När ett kontrakt är påskrivet tar bolaget 4 procent av hyresbeloppet för att förmedla bostaden samt som ersättning för att Qasa tar över betalningsrisken.

"En uthyrning är inte slut när kontraktet är påskrivet. Det är bara början", säger Mattia Tosti.

Tyck till