1515

USA-börser: <br />Yellen lugnade investerarna<br />

De amerikanska börsindexen rörde sig i regionerna kring nollstrecket i fredagens inledande handeln, efter att S&P 500 stängt torsdagens session på ett nytt rekordhögsta. I centrum stod Fed-ordföranden Janet Yellens anförande vid centralbankskonferensen i Jackson Hole.

Dow Jones Industrial Average noterades vid klockan 16.45 ned 0,1 procent till indexnivån 17.016, medan tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 4.537. S&P 500 tappade samtidigt 0,2 procent till 1.989, efter att indexet stängt torsdagens handel på den högsta nivå som uppmätts, med stöd av starka makrodata över arbets- och bostadsmarknaden och tillverkningsindustrin.

Omsättningen uppgick till 130 miljoner aktier på New York-börsen och till 360 miljoner på Nasdaq.

Janet Yellen betonade i sitt anförande på fredagen att den amerikanska ekonomin gjort framsteg i återhämtningen, men att ett "betydande" underutnyttjande av resurserna på arbetsmarknaden fortfarande råder. När det gäller styrräntorna sade centralbankschefen att man inte har något "mekaniskt svar" på frågan när det är dags för en höjning, och att det måste vara säkert att ekonomin är på fast mark innan någon sådan kan komma på fråga.

"Janet Yellens försäkran om att Fed kommer att vänta och gå långsamt fram när det kommer till räntorna har lugnat ned investerarna. Hon överraskade inte marknaden med mer hökaktig retorik. Sysselsättningssiffrorna har varit bra, men vi är inte där ännu", kommenterade Chad Morganlander, förvaltare vid Stifel Nicolaus, i en intervju med Bloomberg News.

Bland bolagsnyheterna framkom att klädkedjan Gaps resultat blev 0:70 dollar per aktie för det andra kvartalet, vilket var strax över såväl bolagets egna preliminära siffra som konsensusförväntningen bland analytiker. Aktien handlades upp 4,3 procent i den inledande handeln.

En annan detaljhandelsaktie som gick starkt var Ross. I fredagens rapport var resultatet högre än marknaden räknat med, samtidigt som bolaget höjde sin prognos för helåret. Aktien steg 5,3 procent.

Apple drog också till sig en del uppmärksamhet på fredagen, efter att Reuters med hänvisning till anonyma källor rapporterat om att företagets leverantör har problem med att få fram tillräckligt med skärmar inför lanseringen av Iphone 6 nästa månad. Aktien rörde sig 0,4 procent upp i inledningen.

De geopolitiska nyheterna kring Irak och östra Ukraina har varit drivande faktorer på finansmarknaderna på sistone, men under den senaste veckan har oron till viss del trätt i bakgrunden.

De amerikanska indexterminerna fick sig dock en törn några timmar före fredagens börsöppning, efter rapporter från Ukraina om att en rysk konvoj med förnödenheter passerat över gränsen utan den ukrainska regeringens godkännande. Enligt Valentyn Naljvajtjenko, chef för Ukrainas säkerhetsråd, är draget att likställa med en "invasion".

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation ned 3 punkter till 2,43 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?