1515

Råvaror: <br />Oljan faller för fjärde veckan<br />

Prisrörelserna var blandade på fredagens råvarumarknad. Oljepriserna tappade medan utvecklingen var oregelbunden för basmetaller och svagt stigande för guld. Fokus riktades mot Federal Reserves chef Janet Yellens tal vid centralbankssammankomsten i Jackson Hole.

Vid klockan 18.15 var WTI-oljan ned 0:84 dollar till 93:12 dollar per fat samtidigt som Brentoljan var 0:42 dollar lägre vid 102:21 dollar per fat.

"Fokus ligger helt klart på USA och på oron för efterfrågan nu när vi går in i underhållssäsongen. Alla undrar om efterfrågan kommer att hålla sig stadig. Folk minskar på riskexponeringen", sade Carl Larry vid Oil Outlooks & Opinions i Houston, till Bloomberg News.

En ökad amerikansk produktion har lyft oljeutbudet, vilket i sin tur pressat oljepriset. I juli var oljeproduktionen den högsta en julimånad på 28 år, samtidigt som importen av oljeprodukter till USA nu när nere i 33-årslägsta. WTI-oljan har svarat med fyra raka veckor av nedgångar, samtidigt som även denna vecka ser ut att sluta på minus för råoljan.

I ett anförande under fredagseftermiddagen betonade Janet Yellen den amerikanska ekonomin gjort framsteg i återhämtningen, men att ett "betydande" underutnyttjande av resurserna på arbetsmarknaden fortfarande råder. När det gäller styrräntorna sade centralbankschefen att man inte har något "mekaniskt svar" på frågan när det är dags för en höjning, och att det måste vara säkert att ekonomin är på fast mark innan någon sådan kan komma på fråga.

"De försöker bluffa marknaden. De varnar investerare för möjligheten för räntehöjningar, utan att faktiskt implementera återgärderna. Jag tror att det kommer att stärka handelsintervallet för guld", sade Tom Winmill, förvaltare vid Midas Funds, till Bloomberg News.

Guldpriset steg 4 dollar till 1.281 dollar pers uns, medan silverpriset steg 0:03 dollar till 19:47.

Utvecklingen för basmetallerna var samtidigt blandad. Störst procentuell uppgång noteras för kopparpriset, som är upp 66 dollar till 7.081 dollar per ton, medan nickel och zink hittades på nedsidan.

Noteringar kl 18.15
Råvara Förändring Notering
WTI, första termin -0:84 USD 93:12
Brent, första termin -0:42 USD 102:21
Koppar +66 USD 7.081
Zink -9 USD 2.353
Aluminium +6 USD 2.065
Nickel -89 USD 18.736
Bly +12 USD 2.259
Tenn -75 USD 22.125
Guld +4:12 USD 1.280:91
Silver +0:03 USD 19:47
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.20 82.35


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?