Annons

Råvaror: <br />Oljan faller för fjärde veckan<br />

Prisrörelserna var blandade på fredagens råvarumarknad. Oljepriserna tappade medan utvecklingen var oregelbunden för basmetaller och svagt stigande för guld. Fokus riktades mot Federal Reserves chef Janet Yellens tal vid centralbankssammankomsten i Jackson Hole.

Vid klockan 18.15 var WTI-oljan ned 0:84 dollar till 93:12 dollar per fat samtidigt som Brentoljan var 0:42 dollar lägre vid 102:21 dollar per fat.

"Fokus ligger helt klart på USA och på oron för efterfrågan nu när vi går in i underhållssäsongen. Alla undrar om efterfrågan kommer att hålla sig stadig. Folk minskar på riskexponeringen", sade Carl Larry vid Oil Outlooks & Opinions i Houston, till Bloomberg News.

En ökad amerikansk produktion har lyft oljeutbudet, vilket i sin tur pressat oljepriset. I juli var oljeproduktionen den högsta en julimånad på 28 år, samtidigt som importen av oljeprodukter till USA nu när nere i 33-årslägsta. WTI-oljan har svarat med fyra raka veckor av nedgångar, samtidigt som även denna vecka ser ut att sluta på minus för råoljan.

I ett anförande under fredagseftermiddagen betonade Janet Yellen den amerikanska ekonomin gjort framsteg i återhämtningen, men att ett "betydande" underutnyttjande av resurserna på arbetsmarknaden fortfarande råder. När det gäller styrräntorna sade centralbankschefen att man inte har något "mekaniskt svar" på frågan när det är dags för en höjning, och att det måste vara säkert att ekonomin är på fast mark innan någon sådan kan komma på fråga.

"De försöker bluffa marknaden. De varnar investerare för möjligheten för räntehöjningar, utan att faktiskt implementera återgärderna. Jag tror att det kommer att stärka handelsintervallet för guld", sade Tom Winmill, förvaltare vid Midas Funds, till Bloomberg News.

Guldpriset steg 4 dollar till 1.281 dollar pers uns, medan silverpriset steg 0:03 dollar till 19:47.

Utvecklingen för basmetallerna var samtidigt blandad. Störst procentuell uppgång noteras för kopparpriset, som är upp 66 dollar till 7.081 dollar per ton, medan nickel och zink hittades på nedsidan.

Noteringar kl 18.15
Råvara Förändring Notering
WTI, första termin -0:84 USD 93:12
Brent, första termin -0:42 USD 102:21
Koppar +66 USD 7.081
Zink -9 USD 2.353
Aluminium +6 USD 2.065
Nickel -89 USD 18.736
Bly +12 USD 2.259
Tenn -75 USD 22.125
Guld +4:12 USD 1.280:91
Silver +0:03 USD 19:47
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.20 82.35


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Kia lanserar laddbar SUV – med sju sittplatser och fyrhjulsdrift

En helt ny generation av den sjusitsiga suven Kia Sorento lanseras nu.

Och: Inom kort finns den som laddhybrid. 

Redan i början av 2021 kommer de första bilarna att levereras i Sverige.

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

Kia satsade tidigt på att elektrifiera så många modeller som möjligt och har sedan 2018 varit störst på laddbara modeller på den svenska marknaden. Över hälften – 56 procent – av de bilar som såldes mellan januari och september i år var laddhybrider. Och redan nästa år är målet att den siffran ska vara 80 procent.

– Om man vill bidra med verklig nytta måste man våga tänka nytt. Vi vill att många – inte bara några få – ska ha möjlighet att ställa om till laddbara bilar. Kia har ambitionen att leda omställningen till en mer hållbar mobilitet, säger Jonas Nilsson, marknadschef Kia. 

Fyrhjulsdrift och automatlåda

Nu kompletterar biltillverkaren sitt laddbara utbud med ännu en viktig modell – den sjusitsiga suven Kia Sorento som först lanseras med en dieselmotor, men som i början av nästa år kommer som laddhybrid.

Nya laddbara Kia Sorento kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh och en elmotor på 91 hästkrafter. Tillsammans ger det en systemeffekt på 265 hästkrafter och 350 newtonmeter. 

Drivningen sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda som tillåter att både bensin- och elmotor ger full effekt samtidigt. För första gången använder sig Kia av ett oberoende kylningssystem för batteripaketet i en laddhybrid för optimal kapacitet.

Sju sittplatser och stort bagageutrymme

Sorento byggs på en ny suv-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. Det har skapat förutsättningar för en rymlig kupé med sju sittplatser – och ett av klassens största bagageutrymmen. Med den bakre sätesraden nedfälld finns här plats med upp till 809 liter last. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 998 liter. 

Nya Kia Sorento har en högre teknisk standardutrustningsnivå än sina föregångare. Bland annat ingår dubbla digitala skärmar med funktioner och tjänster som är kopplade till telematiksystemet UVO Connect. Ett antal förarassistanssystem, som till exempel Blind-Spot View Monitor (standard från utrustningsnivån Advance Plus) som visar rörlig bild av det som döljer sig i dödavinkeln på displayen framför föraren är en annan nyhet.

Genom att använda både kamera och radar kan nya Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen för att undvika eventuella kollisioner. Systemet, som kallas FCA, kan också förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras.

Precis som alla andra modeller från Kia har Sorento sju års nybilsgaranti direkt från fabrik. Garantin gäller även EV-batterierna. I Sverige lanseras Kia Sorento i tre utrustningsnivåer; Action, Advance och Advance Plus. 

Helt nya Kia Sorento – här finns allt du behöver veta om den 

 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?