1515

Räntor och valutor: <br />Yellen lyfte dollarn<br />

Fredagen präglades i mycket av avvaktan inför Fed-chefen Janet Yellens anförande vid Jackson Hole-konferensen.

USA-räntorna handlades ned före talet, men steg därefter i en initial reaktion. Vid svensk stängning handlades den tvååriga statsobligationen på 0,49 procent, 3 punkter upp från torsdag samma tid, medan tioåringen var 1 punkter lägre på 2,42 procent.

På valutamarknaden stärktes dollarn efter talet, från 1:327 till 1:325 mot euron och från 103:60 till 104:00 mot yenen.

Janet Yellen sade bland annat att den amerikanska ekonomin gjort betydande framsteg i att återhämta sig från den största sysselsättningsnedgången sedan depressionen, men att det fortfarande finns ett "betydande" underutnyttjande av resurserna på arbetsmarknaden.

Hon uppehöll sig sedan mycket vid hur komplext läget är och att det inte finns några enkla handlingsregler eller "mekaniskt svar" på frågan när det är dags att höja räntorna. Innan Fed gör det måste de vara säkra på att ekonomin är på fast mark.

Arbetslösheten har visserligen fallit snabbare än väntat, men samtidigt står miljontals människor utanför arbetskraften eller har fastnat i deltidsarbeten - faktorer som inte fångas in av arbetslöshetsmåttet. Fed tittar därför på ett bredare spektrum av indikatorer.

Nivån på löneökningarna tyder på att arbetsmarknaden är svagare än vad som indikeras av arbetslöshetsnivån och det kan tänkas att löneökningarna kommer att driva upp inflationen först långt efter att ekonomin nått full sysselsättning.

"Bedömningen av hur mycket lediga resurser som finns kvar på arbetsmarknaden måste bli mer nyanserad eftersom det finns betydande osäkerhet om vilken sysselsättningsnivå som är förenlig med Federal Reserves dubbla mandat" om stabila priser och full sysselsättning, sade Janet Yellen.

I en sådan här miljö "finns det inget enkelt recept för en lämplig policy", utan det krävs ett "pragmatiskt" angreppssätt, sade hon.

Marknadsbedömare var inställda på ett duvaktigt anförande, och reaktionen ska ses i ljuset av det.

"Alla var 'bullish' för statsobligationer före Yellen, vilket indikerar att marknaden trodde att hon skulle förbli duvaktig och dämpa hökaktigheten i Fed-protokollet. I själva verket var hon mycket mer balanserad än vad marknaden väntat sig, vilket orsakat en del svaghet på marknaden", sade Aaron Kohli på BNP Paribas till Bloomberg News.

I onsdags redovisades Federal Reserves protokoll från det senaste FOMC-mötet den 29-30 juli, som enligt analytiker gav ett hökaktigt intryck. Marknadsprissättningen pekar mot att Federal Reserve börja höja styrräntan sommaren 2015.

Ett antal Fed-ledamöter har varit ute och talat om behovet av räntehöjningar. John Williams, Fed-chef i San Francisco (icke röstande i FOMC i år), sade att en första räntehöjning sommaren 2015 är en rimlig gissning givet att ekonomin fortsätter att utvecklas som den gör för tillfället. Efterföljande räntehöjningarna kommer att ske "ganska gradvis".

Det är viktigt att vara tålmodig och inte strama åt penningpolitiken alltför tidigt .

Dennis Lockhart, Fed-chefen i Atlanta (icke-röstande), räknar också med en första höjning i mitten av 2015. Han vill vara försiktig och vänta lite längre eftersom han misstagit sig om "potentialen för högre tillväxt alltför många gånger" tidigare.

James Bullard, Fed-chef i St Louis (icke-röstande) är positiv om utsikterna för den amerikanska arbetsmarknaden och håller fast vid sin prognos om en räntehöjning i slutet av första kvartalet 2015, om "allt går enligt plan".

"Bevisen pekar mot en tidigare höjning än vad som var aktuellt tidigare i år. Arbetsmarknaderna har förbättrats rätt mycket relativt vad kommittén antagit", sade han.

Han är samtidigt orolig för den låga tillväxten och inflationen i euroområdet.

"För mig är det en blinkande signal för ECB att de behöver agera med åtgärder som är tillräckliga för att försäkra marknaderna om att de kommer att nå sina mål i närtid", sade James Bullard.

Charles Plosser, Fed-chef i Philadelphia (röstande i år), sade att konsekvenserna av att Federal Reserve väntar med att höja räntorna för länge kan bli "traumatiska". Han vill hellre se tidigare, och mer gradvisa, räntehöjningar än sina Fed-kollegor. Charles Plosser vid det senaste mötet emot hållningen i den framåtblickande guidningen.

Europaräntorna visade relativt små nettorörelser vid svensk stängning, med tyska räntor sidledes medan spanska och italiensk sjunkit 1-3 punkter.

Svenska räntor stängde oförändrat till 1 punkt upp. Kronan stärktes sammantaget 1 öre till 6:90 mot dollarn och 2 öre till 9:15 mot euron, från nivåerna vid torsdagens stängning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?