Annons

Räntor och valutor: <br />Yellen lyfte dollarn<br />

Fredagen präglades i mycket av avvaktan inför Fed-chefen Janet Yellens anförande vid Jackson Hole-konferensen.

USA-räntorna handlades ned före talet, men steg därefter i en initial reaktion. Vid svensk stängning handlades den tvååriga statsobligationen på 0,49 procent, 3 punkter upp från torsdag samma tid, medan tioåringen var 1 punkter lägre på 2,42 procent.

På valutamarknaden stärktes dollarn efter talet, från 1:327 till 1:325 mot euron och från 103:60 till 104:00 mot yenen.

Janet Yellen sade bland annat att den amerikanska ekonomin gjort betydande framsteg i att återhämta sig från den största sysselsättningsnedgången sedan depressionen, men att det fortfarande finns ett "betydande" underutnyttjande av resurserna på arbetsmarknaden.

Hon uppehöll sig sedan mycket vid hur komplext läget är och att det inte finns några enkla handlingsregler eller "mekaniskt svar" på frågan när det är dags att höja räntorna. Innan Fed gör det måste de vara säkra på att ekonomin är på fast mark.

Arbetslösheten har visserligen fallit snabbare än väntat, men samtidigt står miljontals människor utanför arbetskraften eller har fastnat i deltidsarbeten - faktorer som inte fångas in av arbetslöshetsmåttet. Fed tittar därför på ett bredare spektrum av indikatorer.

Nivån på löneökningarna tyder på att arbetsmarknaden är svagare än vad som indikeras av arbetslöshetsnivån och det kan tänkas att löneökningarna kommer att driva upp inflationen först långt efter att ekonomin nått full sysselsättning.

"Bedömningen av hur mycket lediga resurser som finns kvar på arbetsmarknaden måste bli mer nyanserad eftersom det finns betydande osäkerhet om vilken sysselsättningsnivå som är förenlig med Federal Reserves dubbla mandat" om stabila priser och full sysselsättning, sade Janet Yellen.

I en sådan här miljö "finns det inget enkelt recept för en lämplig policy", utan det krävs ett "pragmatiskt" angreppssätt, sade hon.

Marknadsbedömare var inställda på ett duvaktigt anförande, och reaktionen ska ses i ljuset av det.

"Alla var 'bullish' för statsobligationer före Yellen, vilket indikerar att marknaden trodde att hon skulle förbli duvaktig och dämpa hökaktigheten i Fed-protokollet. I själva verket var hon mycket mer balanserad än vad marknaden väntat sig, vilket orsakat en del svaghet på marknaden", sade Aaron Kohli på BNP Paribas till Bloomberg News.

I onsdags redovisades Federal Reserves protokoll från det senaste FOMC-mötet den 29-30 juli, som enligt analytiker gav ett hökaktigt intryck. Marknadsprissättningen pekar mot att Federal Reserve börja höja styrräntan sommaren 2015.

Ett antal Fed-ledamöter har varit ute och talat om behovet av räntehöjningar. John Williams, Fed-chef i San Francisco (icke röstande i FOMC i år), sade att en första räntehöjning sommaren 2015 är en rimlig gissning givet att ekonomin fortsätter att utvecklas som den gör för tillfället. Efterföljande räntehöjningarna kommer att ske "ganska gradvis".

Det är viktigt att vara tålmodig och inte strama åt penningpolitiken alltför tidigt .

Dennis Lockhart, Fed-chefen i Atlanta (icke-röstande), räknar också med en första höjning i mitten av 2015. Han vill vara försiktig och vänta lite längre eftersom han misstagit sig om "potentialen för högre tillväxt alltför många gånger" tidigare.

James Bullard, Fed-chef i St Louis (icke-röstande) är positiv om utsikterna för den amerikanska arbetsmarknaden och håller fast vid sin prognos om en räntehöjning i slutet av första kvartalet 2015, om "allt går enligt plan".

"Bevisen pekar mot en tidigare höjning än vad som var aktuellt tidigare i år. Arbetsmarknaderna har förbättrats rätt mycket relativt vad kommittén antagit", sade han.

Han är samtidigt orolig för den låga tillväxten och inflationen i euroområdet.

"För mig är det en blinkande signal för ECB att de behöver agera med åtgärder som är tillräckliga för att försäkra marknaderna om att de kommer att nå sina mål i närtid", sade James Bullard.

Charles Plosser, Fed-chef i Philadelphia (röstande i år), sade att konsekvenserna av att Federal Reserve väntar med att höja räntorna för länge kan bli "traumatiska". Han vill hellre se tidigare, och mer gradvisa, räntehöjningar än sina Fed-kollegor. Charles Plosser vid det senaste mötet emot hållningen i den framåtblickande guidningen.

Europaräntorna visade relativt små nettorörelser vid svensk stängning, med tyska räntor sidledes medan spanska och italiensk sjunkit 1-3 punkter.

Svenska räntor stängde oförändrat till 1 punkt upp. Kronan stärktes sammantaget 1 öre till 6:90 mot dollarn och 2 öre till 9:15 mot euron, från nivåerna vid torsdagens stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Q-lineaAnnons

Evidensbaserad förskrivning av antibiotika bör vara målet

Jonas Jarvius, medgrundare och vd för vårdinnovationsbolaget Q-linea.
Jonas Jarvius, medgrundare och vd för vårdinnovationsbolaget Q-linea.

Den alarmerande ökningen av antibiotikaresistens löper risk att utvecklas till en omfattande vård- och hälsokris. För att hämma utvecklingen gäller det bland annat att minska överanvändningen av bredspektrumantibiotika.

– Därför har Q-linea utvecklat ASTar®, ett helautomatiskt system som levererar patientspecifik behandlingsrekommendation 24-40 timmar snabbare än traditionell diagnostik, berättar Jonas Jarvius, medgrundare och vd för vårdinnovationsbolaget Q-linea.

Q-lineas ambition är att dramatiskt förbättra infektionsdiagnostik inom vården, med det övergripande syftet att snabbare kunna ge korrekt antibiotika vid infektioner. 

– Om vårdpersonalen inte vet exakt vilken antibiotika som är verksam tvingas de använda aggressivt bredspektrumantibiotikum. 

Q-lineas första produkt inriktas på patienter med sepsis, vilken är den vanligaste dödsorsaken på sjukhus i hela världen. Detta till trots talas det väldigt lite om sepsis.

Förkortar svarstid med minst 24 timmar

Q-linea har utvecklat ASTar, ett fullt automatiserat system för att snabbt fastställa vilka antibiotikapreparat som är effektiva mot patientens infektion.

– Traditionell diagnostik fungerar inte längre. Under tiden man väntar på testresultatet hinner cirka 20 procent av patienter med utvecklad sepsis som behandlas med empiriskt förskriven bredspektrumantibiotika avlida.

Minskad användning av bredspektrumantibiotika bidrar också till minskad resistensutveckling. Infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier medför lidande för patienten samt en enorm kostnad både för sjukhusen och för samhället. 

– Hälsoekonomiska studier på septiska patienter har visat att 24 timmar snabbare korrekt behandling både kan minska dödlighet och korta tiden som krävs under intensivvård och därmed göra att flera patienter överlever och snabbare kan komma tillbaka till samhället. 

All teknik och material till ASTar uppfinns, utvecklas och produceras dessutom i Sverige, vilket naturligtvis är positivt för den inhemska arbetsmarkanden.

Vi har attraherat intresse från dominerande aktörer inom dagens infektionsdiagnostik och kunde under våren presentera vårt världsomspännande kommersialiseringsavtal med Thermo Fisher Scientific™.

En minut att starta prov

ASTar är helt automatiskt – provet placeras i en förbrukningsartikel och analysen startas via ett enkelt grafiskt gränssnitt. Det tar cirka en minut att starta ett prov och vem som helst som arbetar på laboratorier kan när som helst starta en körning. 

– Under huven har vi flera unika tekniker för att rena provet, justera koncentrationen och snabbt mäta hur bakterierna påverkas av olika antibiotika. Sedan kan man enkelt utläsa vilket eller vilka antibiotika som kommer att vara verksamma.

Lämpligt för kritiska diagnoser

ASTar kompletterar existerande tester och lämpar sig särskilt för kritiska diagnoser. Jonas säger att en förhoppning är att systemet ska bidra till att antibiotika skrivs ut evidensbaserat i framtiden. 

– Nästa steg är att påbörja kliniska studier under hösten och därefter CE-märka och kommersialisera systemet tillsammans med Thermo Fisher Scientific. Vi ser fram emot att få vara bidragande i att hejda ökningen av antibiotikaresistens och hoppas att andra följer i samma fotspår, avslutar Jonas Jarvius.

FAKTA OM Q-LINEA

Q-linea är en innovativ pionjär som hjälper till att rädda liv genom att se till att antibiotika fortsätter att vara en effektiv behandling för kommande generationer. Vi utvecklar och levererar lösningar för vårdgivare över hela världen, så att de kan diagnostisera och behandla smittsamma sjukdomar på rätt sätt och på kortast möjliga tid. 

Tel: +46 18 444 36 10

E-post: contact@qlinea.com

Läs mer om Q-linea här 

Mer från Q-linea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Q-linea och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?