Annons

Europabörser: Energi i botten<br />

Europabörserna tappade mark under fredagens handel, där fokus låg på Fed-chefen Janet Yellens anförande i Jackson Hole. Samtidigt sneglade investerarna mot utvecklingen i östra Ukraina.

Storbolagsindexet Euro Stoxx 50 tappade 0,8 procent, medan det bredare Bloomberg Europe 500 backade 0,2 procent.

Sett till sektorerna hade energirelaterat och läkemedel det tyngst. Det franska oljebolaget Total gick svagast inom det europeiska storbolagsindexet, med ett kurstapp på 2,6 procent.

Janet Yellen sade på den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole att den amerikanska ekonomin gjort betydande framsteg i återhämtningen, men att det inte finns något enkelt svar på frågan om när en räntehöjning kan ske.

"Vi är så vana vid en väldigt duvaktig Yellen, och allt annat bemöts med visst missnöje. Konsensussynen i termer av räntebeslutet tycks röra sig mot en tidigare höjning", sade en marknadsstrateg till Bloomberg News.

På den geopolitiska fronten framkom att ryska lastbilar med förnödenheter passerat över den ukrainska gränsen utan samtycke av Ukrainas regering, något som gav börserna en initial nedåtskjuts en bit in på sessionen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?