Annons

Börsen: Byggjätten föll tungt<br />

Stockholmsbörsen uppvisade mindre rörelser på fredagen där handeln dock präglades av små minussiffror. Europabörserna gjorde heller inget större väsen av sig. Bland enskilda bolag hörde Tele2 och Kinnevik till vinnarna medan rapporterande Peab tappade.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,2 procent till nivån 1.383 och aktier för 8,5 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

På den makroekonomiska scenen riktades blickarna västerut mot den pågående penningpolitiska konferensen i amerikanska Jackson Hole. Fed-chefen Janet Yellen konstaterade bland annat att det fanns ett betydande underutnyttjande av resurserna på arbetsmarknaden. Kommentarerna fick ingen större effekt på aktiemarknaderna.

På svenskt börsgolv hamnade Nokia och ABB på storbolagens förlorarlista, då båda backade med runt 1 procent. Tele2 gick i motsatt rikting och steg 1,8 procent och fortsatte därmed de senaste dagarnas uppgång.

Stenbeckssfärens moderskepp, Kinnevik, ökade 1 procent vilket gör aktien till den senaste veckans vinnare. På fredagen meddelades en mindre ägarrockad i det av Kinnevik delägda Rocket Internet. Manövern tolkades möjligen som att ägarstrukturen rensas upp inför en snar börsnotering.

Byggbolaget Peab tappade 3,6 procent efter rapport. Marknaden reagerade negativt på en svag orderingången som inte alls mäktade med förväntningarna.

"Kvartalssiffror på orderingången är slagiga siffror i sig och beror på när order registreras, men vi har under det senaste året haft en medveten strategi att vrida till riskbilden i vår orderstock. Det har drivit mot att vi plockat på oss fler projekt, men lite mindre och medelstora projekt. Allt annat lika drar det ned ordernivån", sade vd Jesper Göransson till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom hälsovårdssektorn fortsatte Astra Zeneca, Elekta och Getinge alla upp.

Infektionsbolaget Medivir retirerade nästan 6 procent till runt 119 kronor, efter att Handelsbanken sänkt rekommendationen till minska från öka. Riktkursens sänktes till 130 kronor.

Inom sektorn steg bioteknikbolaget Kancera hela 24 procent efter sin rapport.

Profilproduktbolaget New Wave fortsatte ned och retirerade 1,4 procent. Nordea och SEB sänkte sina riktkurser efter en klen halvårsrapport på torsdagen.

Så mycket bättre gick det för fastighetsbolaget Balder som steg närmare 5 procent efter att ha lättat på rapportförlåten.

Personalbemannaren Proffice ökade runt 3 procent då SEB höjde sin rekommendation till köp.

Fingerprint föll ytterligare 3 procent på fredagen efter torsdagens rapport som inte föll i särskilt god jord.

Vattenreningsbolaget Josab backade 15 procent. På torsdagen steg aktien runt 30 procent, efter rykten som kunde tyda på insiderinformation avseende en kommande order från Kina. På fredagen meddelade bolaget att en slutförhandling pågår med ett kinesiskt bolag.

Vidare på rapportfronten steg Lammhults Design Group 3,7 procent medan drönartillverkaren Cybaero höjdes 2,5 procent där bolaget räknar med vinst under 2015. Alltele tappade 7,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?