1515

USA-börser: Rekord för S&amp;P 500<br />

USA-börserna steg på torsdagen som innebar ett färskt rekord för S&P 500. Stark amerikansk statistik höjde riskaptiten för investerarkollektivet, som även håller blickarna mot centralbanksmötet i Jackson Hole.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,4 procent högre på indexnivån 17.040, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite steg blygsamma 0,1 procent till 4.532. S&P 500 avancerade 0,3 procent till nivån 1.992.

Omsättningen uppgick till 540 miljoner aktier på New York-börsen och till 1,4 miljarder på Nasdaq.

"Vi har haft ett paradigm där bra nyheter om ekonomin varit dåliga nyheter, men den här veckan har bra nyheter helt enkelt tolkats som bra. Statistiken i dag var stark och marknaden reagerar därefter", sa Quincy Krosby, marknadsstrateg på Prudential Financial.

Torsdagens makrostatistik var genomgående bättre än förväntat. Inledningsvis landade antalet nyanmälda arbetslösa lägre än förväntat för föregående vecka. Markits inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 58,0, vilket var den högsta nivån på flera år.

Försäljningen av befintliga bostäder steg med 2,4 procent i juli, jämfört med en väntad nedgång, och de ledande indikatorerna steg mer än väntat i juli.

Investerare håller även blickarna mot Kansas City Feds årliga konferens i Jackson Hole, där årets tema är dynamiken på arbetsmarknaden. Fed-chefen Janet Yellen och ECB-chefen Mario Draghi håller anföranden på fredagen.

På bolagsfronten avancerade Hewlett-Packard 5,4 procent, efter en rapport med starkare försäljning än väntat.

Varuhuskedjan Sears Holding föll 7,2 procent efter svagare kvartalssiffror än väntat.

Klädkedjan Gap rapporterade efter stängning ett resultat per aktie om 0,70 dollar, vilket var strax över bolagets preliminära siffra som tidigare kommunicerats. Aktien tickade på något högre i efterhandeln.

Vidare uppmärksammades att lågpriskedjan Family Dollar avvisat ett bud från Dollar General, till förmån för ett lägre bud från Dollar Tree. Family Dollar trodde inte att det högre budet skulle godkännas enligt konkurrenslagstiftning. Alla tre aktier föll.

Bank of America bekräftade tidigare uppgifter om att banken ska betala närmare 17 miljarder dollar i en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet. Aktien steg 4,1 procent. Enligt Financial Times har banken sedan 2009 betalat över 50 miljarder dollar för att lösa sina tvister i USA.

E-bay steg 4,7 procent efter uppgifter kommit ut att internetauktionsbolaget kan komma att knoppa av Paypal redan nästa år.

Ledde uppgångarna i storbolagsindexet gjorde Intel och JP Morgan med klättringar på 1,5-1,9 procent. Merck sjönk mest av de fem aktier som backade med minus 1,1 procent.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation ned 2 punkter på 2,42 procent.


Innehåll från Alcatel LucentAnnons

Innovativa tekniska lösningar förbättrar operativa arbetsflöden och skapar en säkrare vård.

Ny innovativ teknik möjliggör för sjukhus att kunna spåra utrustning och människor i realtid. Med hjälp av Alcatel-Lucent Enterprise lösning OmniAccess Stellar Asset Tracking kan sjukhusen skapa ökad säkerhet för patienter, tidsbesparingar och bättre utnyttjande av befintlig utrustning.

En studie visar att många sjukhus har en utnyttjandegrad av utrustning på mindre än 50 procent, att jämföra med branschacceptabel användningsgrad på 70–80 procent. 

– Den trend vi ser med större sjukhus leder samtidigt till att sjukvårdspersonalen har svårare att manuellt överblicka utrustning som delas mellan vårdenheter. Vi vet från studier i England att en sjuksköterska idag spenderar i genomsnitt 72 minuter per skift bara på att leta efter utrustning. Om den utrustningen istället kopplas ihop med digitala sensorer i ett automatiserat flöde som gör dem enkla att hitta kan det ge stora tids- och kostnadsbesparingar för vården, säger Johan Rågmo, Director Business Development Network Infrastructure Europe West.

Med Alcatel-Lucent Enterprise systemlösning OmniAccess Stellar Asset Tracking kan sjukhus, kliniker och vårdboenden få hjälp att spåra både utrustning och människor i realtid. Systemet bygger på BLE-tekniktaggar som sätts direkt på specifik utrustning, eller exempelvis på patienternas plastarmband, och som sänder ut en signal om var de är. Det gör det både enklare för personal att hitta det man letar efter och leder till högre nyttjandegrad. 

– Vården har idag stor belastning som går att minska genom automatiserade processer och IoT. Det gör att personalen kan lägga mer tid på själva vården. Vårt system gör det även säkrare för patienter på sjukhus då personalen kan få larm så fort en patient lämnar en specifik enhet, exempelvis något som skapar ökad säkerhet på demensavdelningar. Det kan också larma när viktig utrustning, som exempelvis en hjärt- eller blodtrycksmaskin, är klaranvänd och behöver laddas så att den snabbt kan återställas för nästa patient, berättar Johan.

Det går att använda Alcatel-Lucent Enterprise lösning för att underlätta för patienterna att hitta till rätt avdelning eller för vårdpersonalen att hitta patienten om de inte sitter i rätt väntrum.

– Du kan också styra patientflöden för att säkerställa att det inte är fler människor på en viss specifik yta än det får vara. Den kvalitativa data du kan få ut av systemet underlättar också för ledningsgrupp och chefer att bättre prioritera både personal och utrustning efter behov, förklarar Joakim Ahrens, Channel Sales Manager.

OmniAccess Stellar Asset Tracking är enkel att använda och administreras via exempelvis mobil eller platta. 

– Vår lösning är lätt att implementera med befintliga sjukhussystem, och skala upp eller ner efter behov. Den säkerställer hela tiden rätt prioritering i bandbredd så att larm alltid har företräde, avslutar Joakim.

Om Alcatel-Lucent Enterprise
Sedan 1919 och fram till idag har Alcatel-Lucent Enterprise levererat tekniska lösningar i framkant av tekniken. Vårt uppdrag är att skräddarsy och anpassa teknikupplevelsen efter vad våra kunder faktiskt behöver. Vi levererar nätverk och kommunikationsplattformar.

Tillsammans med våra partners levererar vi skräddarsydda lösningar och kommunikationsplattformar till företag. Dessa lösningar hjälper dem att konkurrera i en digital värld.

Läs mer om vad Alcatel-Lucent kan göra för vården

Läs gärna Alcatel-Lucents White Paper 

Mer från Alcatel Lucent

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Alcatel Lucent och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?