Annons

USA-börser: Rekord för S&amp;P 500<br />

USA-börserna steg på torsdagen som innebar ett färskt rekord för S&P 500. Stark amerikansk statistik höjde riskaptiten för investerarkollektivet, som även håller blickarna mot centralbanksmötet i Jackson Hole.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,4 procent högre på indexnivån 17.040, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite steg blygsamma 0,1 procent till 4.532. S&P 500 avancerade 0,3 procent till nivån 1.992.

Omsättningen uppgick till 540 miljoner aktier på New York-börsen och till 1,4 miljarder på Nasdaq.

"Vi har haft ett paradigm där bra nyheter om ekonomin varit dåliga nyheter, men den här veckan har bra nyheter helt enkelt tolkats som bra. Statistiken i dag var stark och marknaden reagerar därefter", sa Quincy Krosby, marknadsstrateg på Prudential Financial.

Torsdagens makrostatistik var genomgående bättre än förväntat. Inledningsvis landade antalet nyanmälda arbetslösa lägre än förväntat för föregående vecka. Markits inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 58,0, vilket var den högsta nivån på flera år.

Försäljningen av befintliga bostäder steg med 2,4 procent i juli, jämfört med en väntad nedgång, och de ledande indikatorerna steg mer än väntat i juli.

Investerare håller även blickarna mot Kansas City Feds årliga konferens i Jackson Hole, där årets tema är dynamiken på arbetsmarknaden. Fed-chefen Janet Yellen och ECB-chefen Mario Draghi håller anföranden på fredagen.

På bolagsfronten avancerade Hewlett-Packard 5,4 procent, efter en rapport med starkare försäljning än väntat.

Varuhuskedjan Sears Holding föll 7,2 procent efter svagare kvartalssiffror än väntat.

Klädkedjan Gap rapporterade efter stängning ett resultat per aktie om 0,70 dollar, vilket var strax över bolagets preliminära siffra som tidigare kommunicerats. Aktien tickade på något högre i efterhandeln.

Vidare uppmärksammades att lågpriskedjan Family Dollar avvisat ett bud från Dollar General, till förmån för ett lägre bud från Dollar Tree. Family Dollar trodde inte att det högre budet skulle godkännas enligt konkurrenslagstiftning. Alla tre aktier föll.

Bank of America bekräftade tidigare uppgifter om att banken ska betala närmare 17 miljarder dollar i en uppgörelse med det amerikanska justitiedepartementet. Aktien steg 4,1 procent. Enligt Financial Times har banken sedan 2009 betalat över 50 miljarder dollar för att lösa sina tvister i USA.

E-bay steg 4,7 procent efter uppgifter kommit ut att internetauktionsbolaget kan komma att knoppa av Paypal redan nästa år.

Ledde uppgångarna i storbolagsindexet gjorde Intel och JP Morgan med klättringar på 1,5-1,9 procent. Merck sjönk mest av de fem aktier som backade med minus 1,1 procent.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation ned 2 punkter på 2,42 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?