Annons

Råvaror: Breda nedgångar med guld i täten<br />

Råvarorna noterar breda prisnedgångar på torsdagens handel, med guldet i spetsen. Svag ekonomisk statistik från Kina, tillsammans med ett hökaktigt Fed-protokoll, har bidragit till nedgångarna.

Vid klockan 14.30 handlas WTI-oljans oktobertermin 0:63 dollar ned till 92:82 dollar per fat. Brentoljan noteras samtidigt 0:92 dollar lägre till 101:36 dollar per fat. Under morgonen var WTI nere på den lägsta nivån på sju månader.

Råvarorna har överlag missgynnats av svag statistik från främst Kina, där HSBC:s inköpschefsindex för industrin preliminärt sjönk till 50,3 i augusti från 51,7 förra månaden. Det kan jämföras med förväntningarna som låg på en mer blygsam nedgång till 51,5.

"Tillverkningsdatan, tillsammans med besvikelsen i bostadsstatistiken tidigare i veckan, pekar mot en möjlig inbromsning i den kinesiska tillväxten. WTI fortsätter att vara i backwardation med fortsatt stark efterfrågan från raffinaderier, medan Brents contango fortsätter att fördjupas", sade Ole Sloth Hansen, analytiker vid Saxo Bank, till Bloomberg News.

I onsdagens amerikanska lagerrapport sjönk lagren av råolja klart mer än väntat förra veckan med en nedgång på 4,5 miljoner fat, samtidigt som bensinlagren oväntat steg och destillatlagren sjönk mer än marknaden räknat med.

"Det här berodde i huvudsak på lägre import tillsammans med en nästan rekordhög takt i bearbetningen av råoljan", kommenterar Commerzbank statistiken.

På ädelmetallmarknaden har guldpriset sjunkit 16 dollar till 1.276 dollar per uns. Silvret är ned 0:09 dollar till 19:39.

Samtidigt har USA-räntorna stigit och dollarn stärkts i spåren av Fed-protokollet på onsdagen, som sågs som lätt hökaktigt.

"Många ledamöter noterade att det, om konvergens med kommitténs mål skulle infinna sig snabbare än väntat, vore lämpligt att börja minska på den penningpolitiska ackommodationen tidigare än vad som väntas i nuläget", stod det i protokollet.

Protokollet visade samtidigt att "många ledamöter" fortfarande ser "ett stort gap mellan nuvarande arbetsmarknadsförhållanden och sådana konsistenta med deras bild av normala nivåer av arbetskraftsutnyttjande". Det talar för att invänta mer data.

Bland basmetallerna var utvecklingen sjunkande på bred front. Kopparns tremånaderstermin har gått ned 13 dollar till 6.997 dollar per ton, medan zink gick mot strömmen med en uppgång med 5 dollar till 2.361 dollar per ton.

Även här tog investerare fasta på den svaga kinesiska industristatistiken.

"Svagheten i den kinesiska bygg- och bostadssektorn har lett till ett försämrat affärsklimat och lett till ekonomisk svaghet som regeringen inte ännu har lyckats tackla med kortsiktiga stimulansåtgärder. Detta kommer sannolikt att fortsätta tynga metallpriserna, speciellt eftersom sentimentet bland finansiella investerare på LME har fortsatt vara ganska positivt trots att det har blivit något mer oklart den senaste tiden", skriver Commerzbank.

Noteringar klockan 14.30
Råolja (pris/fat):


WTI, första termin -0:63 USD 92:82
Brent, första termin -0:92 USD 101:36
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)


Koppar -13 USD 6.997
Zink +5 USD 2.361
Aluminium -8 USD 2.069
Nickel -57 USD 18.893
Bly +0 USD 2.259
Tenn -103 USD 22.317
Ädelmetaller (pris/uns, spot)


Guld -15:75 USD 1.276:17
Silver -0:09 USD 19:39
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.03
82.25

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?