1515

Råvaror: Breda nedgångar med guld i täten<br />

Råvarorna noterar breda prisnedgångar på torsdagens handel, med guldet i spetsen. Svag ekonomisk statistik från Kina, tillsammans med ett hökaktigt Fed-protokoll, har bidragit till nedgångarna.

Vid klockan 14.30 handlas WTI-oljans oktobertermin 0:63 dollar ned till 92:82 dollar per fat. Brentoljan noteras samtidigt 0:92 dollar lägre till 101:36 dollar per fat. Under morgonen var WTI nere på den lägsta nivån på sju månader.

Råvarorna har överlag missgynnats av svag statistik från främst Kina, där HSBC:s inköpschefsindex för industrin preliminärt sjönk till 50,3 i augusti från 51,7 förra månaden. Det kan jämföras med förväntningarna som låg på en mer blygsam nedgång till 51,5.

"Tillverkningsdatan, tillsammans med besvikelsen i bostadsstatistiken tidigare i veckan, pekar mot en möjlig inbromsning i den kinesiska tillväxten. WTI fortsätter att vara i backwardation med fortsatt stark efterfrågan från raffinaderier, medan Brents contango fortsätter att fördjupas", sade Ole Sloth Hansen, analytiker vid Saxo Bank, till Bloomberg News.

I onsdagens amerikanska lagerrapport sjönk lagren av råolja klart mer än väntat förra veckan med en nedgång på 4,5 miljoner fat, samtidigt som bensinlagren oväntat steg och destillatlagren sjönk mer än marknaden räknat med.

"Det här berodde i huvudsak på lägre import tillsammans med en nästan rekordhög takt i bearbetningen av råoljan", kommenterar Commerzbank statistiken.

På ädelmetallmarknaden har guldpriset sjunkit 16 dollar till 1.276 dollar per uns. Silvret är ned 0:09 dollar till 19:39.

Samtidigt har USA-räntorna stigit och dollarn stärkts i spåren av Fed-protokollet på onsdagen, som sågs som lätt hökaktigt.

"Många ledamöter noterade att det, om konvergens med kommitténs mål skulle infinna sig snabbare än väntat, vore lämpligt att börja minska på den penningpolitiska ackommodationen tidigare än vad som väntas i nuläget", stod det i protokollet.

Protokollet visade samtidigt att "många ledamöter" fortfarande ser "ett stort gap mellan nuvarande arbetsmarknadsförhållanden och sådana konsistenta med deras bild av normala nivåer av arbetskraftsutnyttjande". Det talar för att invänta mer data.

Bland basmetallerna var utvecklingen sjunkande på bred front. Kopparns tremånaderstermin har gått ned 13 dollar till 6.997 dollar per ton, medan zink gick mot strömmen med en uppgång med 5 dollar till 2.361 dollar per ton.

Även här tog investerare fasta på den svaga kinesiska industristatistiken.

"Svagheten i den kinesiska bygg- och bostadssektorn har lett till ett försämrat affärsklimat och lett till ekonomisk svaghet som regeringen inte ännu har lyckats tackla med kortsiktiga stimulansåtgärder. Detta kommer sannolikt att fortsätta tynga metallpriserna, speciellt eftersom sentimentet bland finansiella investerare på LME har fortsatt vara ganska positivt trots att det har blivit något mer oklart den senaste tiden", skriver Commerzbank.

Noteringar klockan 14.30
Råolja (pris/fat):


WTI, första termin -0:63 USD 92:82
Brent, första termin -0:92 USD 101:36
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)


Koppar -13 USD 6.997
Zink +5 USD 2.361
Aluminium -8 USD 2.069
Nickel -57 USD 18.893
Bly +0 USD 2.259
Tenn -103 USD 22.317
Ädelmetaller (pris/uns, spot)


Guld -15:75 USD 1.276:17
Silver -0:09 USD 19:39
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.03
82.25

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?