Annons

Europabörser: <br />Fnyser åt svaga PMI-siffror<br />

Europabörserna handlas i positiva toner i den inledande handeln på onsdagen. Detta trots att EMU svek förväntningarna när de visade upp siffror över preliminärt inköpschefsindex för tillverkningssektorn. På bolagsfronten backar europeiska gruvjättar efter svagt inköpschefsindex även från Kina.

Storbolagsindexen i London, Frankfurt och Paris noterades klockan 11.35 i spannet mellan +0,2 och +0,4 procent.

I makrokalendern återfinns på torsdagen preliminära siffror för inköpschefsindex i augusti, där EMU kom in under förväntningarna.

EMU som helhet visade upp en siffra om 50,8 för tillverkningssektorn, vilket kan jämföras med föregående månads 51,8 samt väntade 51,2. Inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till preliminära 53,5 under månaden. Förväntningarna var här 53,6 och förra månadens utfall var 54,2.

Tyskland och Frankrike kom in med index för tillverkningssektorn på 52,0 respektive 46,5. Förväntningarna här uppgick till 51,5 för Tyskland samt 47,8 för Frankrike.

Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

"Datan kan tolkas som ett tecken på motståndskraft mot eventuella risker associerade med Ryssland-Ukraina-krisen. Samtidigt framgår det att den minskade globala handeln har negativ inverkan på tillväxten. Det bör ringa en liten varningsklocka om utsikterna för det tredje kvartalet", sade Chiara Corsa som är ekonom på Milano-baserade UniCredit till Bloomberg.

Fortsatt på det ryska temat har österrikiska Raiffeisen Bank uttalat sig om att de inte väntar sig någon "väsentlig effekt" av de västerländska sanktionerna. Ryssland är enligt uppgift bankens mest lönsamma marknad. Bank-aktien klättrar 5,6 procent.

Majoriteten av Stoxx 600 sektorindex visar på en positiv utveckling, med undantag från media samt råvaror som backar mest med 0,7 procent.

Gruvbolagen Rio Tinto och BHP Billton backar 0,6 procent vardera.

Gruvjättarna tyngs av de kinesiska inköpschefsindexet (HSBC) som sjönk till 50,3 i augusti jämfört med 51,7 i juli. Kina är världens största metallimportör.

Holländska dagligvarukedjan Ahold redovisade ett rörelseresultat lägre än vad marknaden väntat sig för det andra kvartalet 2014. Försäljningen inom USA och Holland, kedjans största marknader, uppgavs ha minskat. Aktien handlas ned 2 procent.

På torsdagen bevakar investerarkåren också inledningen av den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole där tal från ECB:s ordförande Mario Draghi och Fed-chefen Janet Yellen står på agendan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?