1515

Europabörser: <br />Fnyser åt svaga PMI-siffror<br />

Europabörserna handlas i positiva toner i den inledande handeln på onsdagen. Detta trots att EMU svek förväntningarna när de visade upp siffror över preliminärt inköpschefsindex för tillverkningssektorn. På bolagsfronten backar europeiska gruvjättar efter svagt inköpschefsindex även från Kina.

Storbolagsindexen i London, Frankfurt och Paris noterades klockan 11.35 i spannet mellan +0,2 och +0,4 procent.

I makrokalendern återfinns på torsdagen preliminära siffror för inköpschefsindex i augusti, där EMU kom in under förväntningarna.

EMU som helhet visade upp en siffra om 50,8 för tillverkningssektorn, vilket kan jämföras med föregående månads 51,8 samt väntade 51,2. Inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till preliminära 53,5 under månaden. Förväntningarna var här 53,6 och förra månadens utfall var 54,2.

Tyskland och Frankrike kom in med index för tillverkningssektorn på 52,0 respektive 46,5. Förväntningarna här uppgick till 51,5 för Tyskland samt 47,8 för Frankrike.

Ett tal över 50 indikerar expansion medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

"Datan kan tolkas som ett tecken på motståndskraft mot eventuella risker associerade med Ryssland-Ukraina-krisen. Samtidigt framgår det att den minskade globala handeln har negativ inverkan på tillväxten. Det bör ringa en liten varningsklocka om utsikterna för det tredje kvartalet", sade Chiara Corsa som är ekonom på Milano-baserade UniCredit till Bloomberg.

Fortsatt på det ryska temat har österrikiska Raiffeisen Bank uttalat sig om att de inte väntar sig någon "väsentlig effekt" av de västerländska sanktionerna. Ryssland är enligt uppgift bankens mest lönsamma marknad. Bank-aktien klättrar 5,6 procent.

Majoriteten av Stoxx 600 sektorindex visar på en positiv utveckling, med undantag från media samt råvaror som backar mest med 0,7 procent.

Gruvbolagen Rio Tinto och BHP Billton backar 0,6 procent vardera.

Gruvjättarna tyngs av de kinesiska inköpschefsindexet (HSBC) som sjönk till 50,3 i augusti jämfört med 51,7 i juli. Kina är världens största metallimportör.

Holländska dagligvarukedjan Ahold redovisade ett rörelseresultat lägre än vad marknaden väntat sig för det andra kvartalet 2014. Försäljningen inom USA och Holland, kedjans största marknader, uppgavs ha minskat. Aktien handlas ned 2 procent.

På torsdagen bevakar investerarkåren också inledningen av den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole där tal från ECB:s ordförande Mario Draghi och Fed-chefen Janet Yellen står på agendan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?