1515

Råvaror: <br />Uppåt för olja och koppar<br />

Råoljan och basmetallerna handlades successivt högre under onsdagens session, medan guldet tappade något.

Vid golvhandelns stängning på råoljemarknaden i New York klockan 20.30 var WTI-oljans septembertermin upp 1,59 dollar till 96,40 dollar per fat. Brentoljan noterades samtidigt 0,70 dollar högre till 102,26 dollar per fat.

I onsdagens amerikanska lagerrapport sjönk lagren av råolja mer än väntat, samtidigt som bensinlagren oväntat steg och destillatlagren sjönk mer än marknaden räknat med. Samtidigt steg kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna oväntat.

"Denna minskning var långt större än vad folk hade väntat sig. Raffinaderiaktiviteten var upp ganska signifikant, vilket ökar efterfrågan på råolja och priserna svarar i enlighet med detta", sade Adam Wise, ansvarig för en olja/gas-portfölj vid John Hancock, till Bloomberg News avseende minskningen i lagren av råolja.

Fokus riktades också mot släppet av Fed-protokollet från det penningpolitiska mötet den 29-30 juli, som publicerades under kvällen. Av protokollet framgick att ledamöterna närmat sig en överenskommelse kring en exit-strategi för centralbankens stimulansprogram, samtidigt som man framhöll möjligheten att en åtstramning kan ske snarare än man tidigare räknat med.

På ädelmetallmarknaden var guldpriset ned 6 dollar till 1.290 dollar per uns, efter att publiceringen av protokollet givit priset en nedåtskjuts. Samtidigt var silvret upp 0,03 dollar till 19,47 dollar per uns.

Bland basmetallerna var utvecklingen stigande på bred front. Kopparns tremånaderstermin klättrade 143 dollar till 7.023 dollar per ton, medan zink noterades upp 54 dollar till 2.353 dollar per ton.

Basmetallerna har bland annat fått stöd av tisdagens amerikanska bostadsstatistik som visade en kraftig ökning av bostadsbyggandet i juni.

Noteringar klockan 20.30:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +1:59 USD 96:40
Brent, första termin +0:70 USD 102:26
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +143 USD 7.023
Zink +54 USD 2.353
Aluminium +37 USD 2.075
Nickel +400 USD 18.914
Bly +27 USD 2.253
Tenn +5 USD 22.405
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -6:18 USD 1.289:50
Silver +0:03 USD 19:47
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.32 82.20


Innehåll från OffertwayAnnons

Unga företagare ställer höga krav på snabbhet och tillgänglighet

Rekordmånga unga lockas att starta eget.

De tillhör en digital generation som förväntar sig fler servicetjänster och snabb service dygnet runt.

Det gör att behovet av att kunna jämföra olika produkter och tjänster ökar, bland annat på företagsabonnemang för mobil, bredband och växel.   

Läs mer om vägen till rätt avtal 

Svenskarna startar företag som aldrig förr. Under 2020 grundades 73 500 nya företag vilket är en ökning med hela 14 procent på bara ett år. Det visar statistik från Bolagsverket. 

Många av dem som lockas att driva eget är unga. Enligt en Sifo-undersökning drömmer 51 procent av svenskarna i åldersspannet 18–29 år om att bli egen företagare. Det kan jämföras med 32 procent bland svenskarna som helhet. 

I samband med att företagandet både ökar och föryngras, förändras även det digitala beteendet.  

– Den yngre generationen är uppvuxen med digitaliseringen och har därför andra krav. De förväntar sig snabb service och tillgänglighet 24–7. Annars tröttnar de snabbt. Besluten ska också fattas snabbt, samtidigt som kravet på ”rätt val” är viktigt, säger Mathias Winberg, grundare av Offertway, en ny, oberoende digital tjänst som gör det lättare för företag att jämföra priser och villkor på offerter för kommunikationstjänster. 

Marknaden förändras 

Mathias Winberg startade företaget tillsammans med Jonas Lundqvist eftersom de såg att det fanns en lucka på marknaden. Det saknades en tjänst som hjälper företagare att välja rätt abonnemang för bland annat mobil, bredband och internettjänster

– Det har länge varit enkelt att göra jämföra bland annat elavtal och försäkringar. Men att jämföra kommunikationstjänster för företag har inte varit lika enkelt, säger Jonas Lundqvist. 

De två grundarna har jobbat tillsammans i branschen i nio år och sett hur marknaden förändrats under den tiden. Tekniken har utvecklats och priserna har sjunkit. 

– Det gör att olika leverantörers erbjudanden numera skiljer sig åt betydligt mer än tidigare, vilket skapar en öppning för att förhandla pris och villkor. Men bara för den som tar sig tiden att jämföra och som är duktig på att förhandla, säger Jonas Lundqvist.  

Spara upp till 40 procent 

Med Offertways tjänst är det däremot enkelt att jämföra och du behöver inte heller vara en vass förhandlare. Du fyller bara i ett formulär och svarar på några frågor om verksamhetens abonnemangsbehov. Det tar cirka en och en halv minut och är dessutom kostnadsfritt. 

– Sedan matchar vi ihop din förfrågan med upp till fyra utvalda återförsäljare som skickar varsin skräddarsydd offert. Därefter bestämmer du själv hur och om du vill gå vidare, säger Mathias Winberg. 

Genom att använda jämförelsetjänsten kan företaget spara upp till 40 procent jämfört med befintliga kostnader för kommunikationstjänster. 

– Det spar också mycket tid jämfört med om de gör förarbetet själva. De har även möjlighet att påverka innehållet i abonnemanget. Det finns med andra ord mycket att vinna. 

Läs mer om vägen till rätt avtal 

 

Mer från Offertway

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Offertway och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?