1515

Stockholmsbörsen: <br />Svagt uppåt i starten<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen har inlett tisdagen med svagt stigande kurser i linje med uppgångar i utlandet. Tisdagen har bjudit på en hel del rapporter från börsens mindre bolag och ett företagsförvärv.

Frankfurt är efter en timmes handel upp med cirka 1,0 procent, medan London och Paris är upp med 0,5 respektive 0,4 procent.

SIX Generalindex var klockan 10.03 upp 0,2 procent till 426 medan OMXS30-index ökade 0,2 procent till 1.372. Omsättningen var 1,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 1,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Vitvarubolaget Electrolux steg 0,2 procent. På måndagskvällen kom branschstatistik från Nordamerika som visade att försäljningen av vitvaror ökat med 12,4 procent i årstakt under juli. Snittet för årets sju första månader ligger på en ökning med 4,6 procent.

Electrolux omnämns också i Wall Street Journal som tagit sig en titt på spekulationer kring General Electrics vitvaruenhet. I förra veckan bekräftade Electrolux att man är i samtal med General Electric om förvärv av denna enhet. Enligt tidningens källa är diskussionerna långt gångna och Electrolux position som främste friare har stärkts.

Rapportsäsongen börjar lida mot sitt slut och traditionsenligt i slutet av augusti domineras delårsrapporteringen av mindre bolag.

Hemtextilkedjan Hemtex visade fortsatt röda siffror i andra kvartalet med ett rörelseresultat på -15 miljoner kronor, att jämföra med -21 samma period fjol. Omsättningen var något högre än i fjol. Aktien sjönk 3,5 procent.

Konsult- och utbildningsbolaget BTS presterade ett lägre resultat i andra kvartalet jämfört med i fjol. Bolaget passade på att dra ned prognosen till ett bättre resultat i år, att jämföra med tidigare prognos som indikerade ett väsentligt bättre resultat i år. Efter kvartalets utgång har vissa avbokningar ägt rum i Ukraina och Västafrika som kan hänföras till det geopolitiska läget. Aktien tappade 5,8 procent.

Probi ökade 5,8 procent efter sin rapport som visade en viss ökning i både resultat och omsättning under andra kvartalet.

Recipharm har meddelat förvärv av italienska Corvette Pharmaceuticals för 1,1 miljarder kronor. Betalning sker genom kontanter och konvertibler, till lika delar. Det förvärvade bolaget omsatte under 2013 499 miljoner kronor, vilket kan jämföras med Recipharms omsättning på knappt 2 miljarder. Marknaden gillade aktien som sköt i väg 5,8 procent.

Astra Zeneca har varit flitig under morgonen med flera studienyheter. Dels inleds en fas III-studie för tralokinumab mot astma, dels rapporteras positiva resultat från fas III-studier med infektionsläkemedlet Caz-Avi.

Dessutom har amerikanska justitiedepartementet lagt ned en granskning av Plato-studien, vilket därmed tog bort kvarvarande risk för restriktioner från myndigheten. Aktien steg 1,0 procent.

New Wave föll 1,3 procent. Enligt en artikel i Dagens Industri riskerar bolagets försäljning av profilkläder att tyngas av ett minskat intresse för golfspelande i Sverige och USA.

På dagens agenda har vi en del amerikansk makro i eftermiddag, bland annat över inflation och husbyggande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?