1515

Råvaror: Oljan fortsätter ned<br />

Oljepriset sjunker på måndagen med rapporter om framgångar för kurdiska styrkor i Irak. Metallerna visar en blandad utveckling. Ädelmetallerna sjunker och bland basmetallerna är det volatila nickelpriset ned. På valutamarknaden har dollarn stärkts.

Vid klockan 14.35 har WTI-oljan i första termin sjunkit 0,81 dollar till 96,54 dollar per fat medan Brentoljan handlas 1,22 dollar lägre till 102,31 dollar per fat.

Oljemarknaden tar fasta på nyheter att kurdiska styrkor återtagit kontrollen över Iraks största damm från IS, utanför Mosul i norra Irak.

"Inbördeskriget i norra Irak har stabiliserats och Islamska staten rör sig inte mot Bagdad. Även om IS verkar hållas tillbaka är de långt ifrån besegrade och det verkar som om vi kommer att vara inne i detta under lång tid", skriver Christopher Bellew, senior mäklare vid Jeffries, i en kommentar till Bloomberg News.

Samtidigt meddelar Libyens statliga oljebolag Natiobnal Oil Corp landets oljeproduktion ökat till 540.000 fat per dag. Utbudet från landet kan vidare öka ytterligare efter när landet största oljehamn Es Sider snart planerar att återöppnas, vilket kommer att öka exporten till Europa.

"Detta gör att en snar återhämtning för Brent är osannolik", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Rysslands och Ukrainas utrikesministrar träffades i helgen för samtal i Berlin och enligt Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier har samtalen varit "svåra" men visat "vissa framsteg". Något gemensamt uttalande kunde dock inte parterna ställa sig bakom. Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin talade om "måttliga framsteg". Marknaden verkade i alla fall tolka detta som försiktigt positivt.

På ädelmetallmarknaden är det en blandad utveckling. Guldpriset är ned drygt knappt 8 dollar till 1.297 dollar per uns medan silver sjunker marginella 0:01 dollar till 19.55 dollar per uns.

Priset på palladium har stigit till 13-månadershögsta på oro för att utbudet inte kan matcha efterfrågan. Dels har det tidigare varit strejk i en palladiumgruva i Sydafrika och dels finns farhågor kring sanktioner som kan minska utbudet från Ryssland, världens största producent. Samtidigt ökar efterfrågan i god takt från världens biltillverkare (palladium används i katalysatorer).

Bland basmetallerna är det en blandad kompott. Kopparpriset är 6 dollar högre per ton medan nickel sjunker 138 dollar per ton och därmed visar den procentuellt största rörelsen.

Under helgen kom en del svaga makrosignaler från Kina. Bostadspriserna sjunker nu i allt fler kinesiska städer (64 av 70 i juli) samtidigt som de utländska direktinvesteringarna i landet föll hela 17,0 procent i årstakt i juli.

"Den fallande trenden på Kinas fastighetsmarknad visar inga tecken på att förbättras", sade Shen Jian-guang, chefekonom för Asien vid Mizuho Securities i Hongkong, till Bloomberg News.

Makrofokus i veckan ligger annars främst på Fed-chefen Janet Yellens anförande på fredagen vid den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole. Innan dess kommer bland annat amerikanskt KPI, preliminära inköpschefsindex och protokoll från Bank of England och Federal Reserves senaste räntemöten.

Noteringar klockan 13.35:
WTI, första termin -0:81 USD 96:54
Brent, första termin -1:22 USD 102:31
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +6 USD 6.876
Zink +0 USD 2.272
Aluminium -4 USD 1.996
Nickel -138 USD 18.532
Bly -4 USD 2.211
Tenn -70 USD 22.400
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -7:53 USD 1.297:30
Silver -0:01 USD 19:55
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.06 81.49


Innehåll från DentmeAnnons

Framtidens arbetsplatser har framtidens förmåner

De branscher som inte följer med i den digitala utvecklingen kan få svårt att överleva i framtiden. Det gäller även vården – och nu finns det en ny innovativ tjänst inom tandvård.

Det känns bra att vi kan erbjuda vår tjänst både till privatpersoner och företag som vill bli mer attraktiva som arbetsgivare, säger David Kruse, medgrundare och vd på Dentme.

Läs mer om hur företagstandvård fungerar.

Digitala vårdmöten blir allt vanligare och nu har utvecklingen nått tandvårdsbranschen. Det innovativa bolaget Dentme tar stafettpinnen med målet att bli det starkaste varumärket inom digital tandvård på marknaden.  

– Tandvården kommer att genomgå en kraftig förändring under de närmsta åren och vi tänker vara med och leda den förändringen. Vi vill göra det enkelt för patienten att få rätt vård, utan att nödvändigtvis behöva besöka en klinik i första läget, säger David Kruse, medgrundare och vd. 

David Kruse.
David Kruse.

Hos Dentme är det möjligt att träffa erfarna tandläkare och tandhygienister direkt via mobilen eller surfplattan. Förutom akuta frågor och rådgivning om egenvård förenklar även Dentme processen inför ett besök på en klinik.

– Vi gör det enklare för patienten att snabbt få hjälp samtidigt som vi är med och frigör resurser på klinikerna. Vi vet hur mycket tid som går åt till att diagnostisera besvär som enkelt skulle kunna skötas via mobilen, exempelvis en tappad fyllning eller krona, säger Hadi Ahmad, medgrundare och tandläkare.  

Han förklarar att Dentme börjar med en första undersökning och rådgivning i appen. Om man bedömer att patienten behöver vidare vård bokar de in en tid hos en av sina utvalda partnerkliniker. Grundarna David Kruse, Noel Abdayem och Hadi Ahmad är måna om att hjälpa fler människor till bättre munhälsa. 

– Tandläkarrädsla har blivit ett folkhälsoproblem. Vi tror att videosamtal via appen med en legitimerad tandläkare kan vara ett första steg mot en tryggare tandvårdsupplevelse. Genom videosamtalet har patienten större kontroll över situationen och kan bygga upp en tillit som gör det enklare att så småningom genomföra ett fysiskt besök, säger Hadi Ahmad, kliniskt ansvarig på Dentme. 

Noel Abdayem och Hadi Ahmad.
Noel Abdayem och Hadi Ahmad.

Förutom privatpersoner ger Dentme även företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda. Då ingår, utöver appen, även en årlig undersökning på en fysisk klinik för de anställda. 

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. Företagstandvård ger friskare medarbetare, men det kan också vara en konkurrensfördel i kampen om kompetens på arbetsmarknaden, säger David Kruse och berättar att de som använder sig av digital vård kommer att känna sig trygga med tjänsten.

– Vi är en partner för våra kunder hela vägen på resan mot bättre tandhälsa genom att erbjuda den bästa tillgängligheten, kundupplevelsen och rätt vård till rätt pris. Vi vill att bra tandvård ska bli tillgängligt för alla, säger han. 

Läs mer om hur du erbjuder dina medarbetare tandvård här. 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?