Annons

Råvaror: Oljan fortsätter ned<br />

Oljepriset sjunker på måndagen med rapporter om framgångar för kurdiska styrkor i Irak. Metallerna visar en blandad utveckling. Ädelmetallerna sjunker och bland basmetallerna är det volatila nickelpriset ned. På valutamarknaden har dollarn stärkts.

Vid klockan 14.35 har WTI-oljan i första termin sjunkit 0,81 dollar till 96,54 dollar per fat medan Brentoljan handlas 1,22 dollar lägre till 102,31 dollar per fat.

Oljemarknaden tar fasta på nyheter att kurdiska styrkor återtagit kontrollen över Iraks största damm från IS, utanför Mosul i norra Irak.

"Inbördeskriget i norra Irak har stabiliserats och Islamska staten rör sig inte mot Bagdad. Även om IS verkar hållas tillbaka är de långt ifrån besegrade och det verkar som om vi kommer att vara inne i detta under lång tid", skriver Christopher Bellew, senior mäklare vid Jeffries, i en kommentar till Bloomberg News.

Samtidigt meddelar Libyens statliga oljebolag Natiobnal Oil Corp landets oljeproduktion ökat till 540.000 fat per dag. Utbudet från landet kan vidare öka ytterligare efter när landet största oljehamn Es Sider snart planerar att återöppnas, vilket kommer att öka exporten till Europa.

"Detta gör att en snar återhämtning för Brent är osannolik", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Rysslands och Ukrainas utrikesministrar träffades i helgen för samtal i Berlin och enligt Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier har samtalen varit "svåra" men visat "vissa framsteg". Något gemensamt uttalande kunde dock inte parterna ställa sig bakom. Ukrainas utrikesminister Pavlo Klimkin talade om "måttliga framsteg". Marknaden verkade i alla fall tolka detta som försiktigt positivt.

På ädelmetallmarknaden är det en blandad utveckling. Guldpriset är ned drygt knappt 8 dollar till 1.297 dollar per uns medan silver sjunker marginella 0:01 dollar till 19.55 dollar per uns.

Priset på palladium har stigit till 13-månadershögsta på oro för att utbudet inte kan matcha efterfrågan. Dels har det tidigare varit strejk i en palladiumgruva i Sydafrika och dels finns farhågor kring sanktioner som kan minska utbudet från Ryssland, världens största producent. Samtidigt ökar efterfrågan i god takt från världens biltillverkare (palladium används i katalysatorer).

Bland basmetallerna är det en blandad kompott. Kopparpriset är 6 dollar högre per ton medan nickel sjunker 138 dollar per ton och därmed visar den procentuellt största rörelsen.

Under helgen kom en del svaga makrosignaler från Kina. Bostadspriserna sjunker nu i allt fler kinesiska städer (64 av 70 i juli) samtidigt som de utländska direktinvesteringarna i landet föll hela 17,0 procent i årstakt i juli.

"Den fallande trenden på Kinas fastighetsmarknad visar inga tecken på att förbättras", sade Shen Jian-guang, chefekonom för Asien vid Mizuho Securities i Hongkong, till Bloomberg News.

Makrofokus i veckan ligger annars främst på Fed-chefen Janet Yellens anförande på fredagen vid den årliga centralbankskonferensen i Jackson Hole. Innan dess kommer bland annat amerikanskt KPI, preliminära inköpschefsindex och protokoll från Bank of England och Federal Reserves senaste räntemöten.

Noteringar klockan 13.35:
WTI, första termin -0:81 USD 96:54
Brent, första termin -1:22 USD 102:31
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar +6 USD 6.876
Zink +0 USD 2.272
Aluminium -4 USD 1.996
Nickel -138 USD 18.532
Bly -4 USD 2.211
Tenn -70 USD 22.400
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -7:53 USD 1.297:30
Silver -0:01 USD 19:55
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.06 81.49


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?