1515

Räntor och valutor: <br />Räntorna stiger<br />

Räntorna i euroområdets kärnländer stiger i den inledande handeln på måndagen, med tyska räntor 1-3 punkter upp. Europabörserna pekar mot en inledning uppåt.

På fredagen fick riskaptiten en rejäl törn efter uppgifter om att ukrainska styrkor "delvis eliminerat" ryska militärfordon som tagit sig in i landet, uppgifter som tillbakavisades av det ryska utrikesdepartementet.

På söndagen uppgav Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier att krissamtalen med kollegorna i Ukraina, Ryssland och Frankrike varit "svåra" men visat "vissa framsteg". Eventuellt ska samtalen fortsätta i veckan.

I Irak har kurdiska styrkor till stor del återtagit kontrollen av den viktiga dammen vid Mosul i norra delarna av landet. De amerikanska flygattackerna har också trappats upp.

Från euroområdet väntas på måndagen handelsnetto i juni och från USA NAHB:s index över bostadsbyggarnas aktivitet, som väntas vara oförändrat.

Senare i veckan kommer bland annat USA-KPI på tisdagen och euro-PMI på torsdagen. Centralbankernas agerande för att få återhämtningen på en mer solid grund ligger fortsatt i fokus. Under veckan kommer BOE-protokoll och Fed-protokoll på onsdagen, och på torsdag startar Kansas City Fed årliga Jackson Hole-konferens.

Credit Suisse konstaterar att givet konferensens framåtblickande rykte, så kommer många marknadsaktörer att blicka mot Jackson Hole för nya insikter om timingen i möjliga räntehöjningar från Fed. De kommer troligen inte att höra så mycket nytt, men det behöver inte betyda att marknadsreaktionerna uteblir.

Konferensens ämne är "Re-Evaluating Labor Market Dynamics" och Fed-chefen Janet Yellens anförande, på fredag klockan 16 svensk tid, kommer att vara "Labor markets".

Den senaste tidens arbetsmarknadsdata kan knappast ha varit bättre givet "motvindarna" som bromsar in återhämtningen. I sig själva kan de senaste indikatorerna ha ökat trycket på det "databeroende" Fed att börja förbereda marknaderna för högre styrräntor kommande kvartal.

"Men den skakiga geopolitiska bakgrunden, det svaga läget i euroområdets ekonomi och den åtföljande bräckligheten i risktillgångar kan hålla tillbaka Yellens retorik till i huvudsak observationer hon redan gjort om arbetsmarknaden", skriver Credit Suisse i ett marknadsbrev.

USA-räntorna vände uppåt på fredagskvällen och har fortsatt något högre under måndagen. Den tioåriga statsobligationen handlas på 2,36 procent, ändå 2 punkter ned jämfört med svensk stängning på fredagen.

I euroområdet har försämrade utsikter för euroområdet fått analytiker att dra ned förväntningarna om efterfrågan på de långa villkorade repor, TLTRO, som ECB ska börja genomföra i september.

Analytikerna i Bloomberg News enkät spår att bankerna kommer att låna totalt 650 miljarder euro, ned från 710 miljarder euro i förra månadens enkät. ECB-chefen Mario Draghi uppgav den 7 augusti att marknadsbedömningar indikerar lån på mellan 450 och 850 miljarder euro. När programmet sjösattes i juli sade ECB att taket ligger på 1.000 miljarder euro.

"Nästa steg är att se hur stor efterfrågan är för likviditeten. Om det blir klart mindre än förväntningarna så kan det vara en tidpunkt då ECB kan behöva tänka om och börja få tillbaka QE-debatten på bordet", sade Peter Dixon på Commerzbank till Bloomberg News.

Morgan Stanley spår lån på 250 miljarder euro i de initiala reporna.

"Vi spår att de perifera bankerna kommer att ta nästan all av sin lånallokering då det kan sänka deras finansieringskostnader betydligt och, förhoppningsvis, föras vidare till den reala ekonomin i form av lägre räntor", Sade Huw van Steenis på Morgan Stanley till Financial Times.

På valutamarknaden har dollarn i stort gått sidledes under måndagen, med handel runt 102:40 mot yenen och 1:339-nivån mot euron.

Svenska räntor stiger 1-2 punkter i inledningen, medan kronan tappat 2 öre mot dollarn och lika mycket mot euron.

För svensk del kommer på måndagen lager och kapacitetsutnyttjande i industrin andra kvartalet, vilket kan ge ledtrådar om revideringen av BNP andra kvartalet.

Noteringar måndag kl 9.05
Valuta Notering Fredag Räntor Notering Fredag
USD/SEK 6:8532 (6:8381) Statsobl 2y 0,23 (0,24)
EUR/SEK 9:1743 (9:1590) Statsobl 10y 1,58 (1,59)
EUR/USD 1:3388 (1:3394) Räntegap/ty 59 (58)
US obl 10y 2,36 (2,38) Tysk obl 10y 0,99 (1,01)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?