Annons

Räntor och valutor: <br />Räntorna stiger<br />

Räntorna i euroområdets kärnländer stiger i den inledande handeln på måndagen, med tyska räntor 1-3 punkter upp. Europabörserna pekar mot en inledning uppåt.

På fredagen fick riskaptiten en rejäl törn efter uppgifter om att ukrainska styrkor "delvis eliminerat" ryska militärfordon som tagit sig in i landet, uppgifter som tillbakavisades av det ryska utrikesdepartementet.

På söndagen uppgav Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier att krissamtalen med kollegorna i Ukraina, Ryssland och Frankrike varit "svåra" men visat "vissa framsteg". Eventuellt ska samtalen fortsätta i veckan.

I Irak har kurdiska styrkor till stor del återtagit kontrollen av den viktiga dammen vid Mosul i norra delarna av landet. De amerikanska flygattackerna har också trappats upp.

Från euroområdet väntas på måndagen handelsnetto i juni och från USA NAHB:s index över bostadsbyggarnas aktivitet, som väntas vara oförändrat.

Senare i veckan kommer bland annat USA-KPI på tisdagen och euro-PMI på torsdagen. Centralbankernas agerande för att få återhämtningen på en mer solid grund ligger fortsatt i fokus. Under veckan kommer BOE-protokoll och Fed-protokoll på onsdagen, och på torsdag startar Kansas City Fed årliga Jackson Hole-konferens.

Credit Suisse konstaterar att givet konferensens framåtblickande rykte, så kommer många marknadsaktörer att blicka mot Jackson Hole för nya insikter om timingen i möjliga räntehöjningar från Fed. De kommer troligen inte att höra så mycket nytt, men det behöver inte betyda att marknadsreaktionerna uteblir.

Konferensens ämne är "Re-Evaluating Labor Market Dynamics" och Fed-chefen Janet Yellens anförande, på fredag klockan 16 svensk tid, kommer att vara "Labor markets".

Den senaste tidens arbetsmarknadsdata kan knappast ha varit bättre givet "motvindarna" som bromsar in återhämtningen. I sig själva kan de senaste indikatorerna ha ökat trycket på det "databeroende" Fed att börja förbereda marknaderna för högre styrräntor kommande kvartal.

"Men den skakiga geopolitiska bakgrunden, det svaga läget i euroområdets ekonomi och den åtföljande bräckligheten i risktillgångar kan hålla tillbaka Yellens retorik till i huvudsak observationer hon redan gjort om arbetsmarknaden", skriver Credit Suisse i ett marknadsbrev.

USA-räntorna vände uppåt på fredagskvällen och har fortsatt något högre under måndagen. Den tioåriga statsobligationen handlas på 2,36 procent, ändå 2 punkter ned jämfört med svensk stängning på fredagen.

I euroområdet har försämrade utsikter för euroområdet fått analytiker att dra ned förväntningarna om efterfrågan på de långa villkorade repor, TLTRO, som ECB ska börja genomföra i september.

Analytikerna i Bloomberg News enkät spår att bankerna kommer att låna totalt 650 miljarder euro, ned från 710 miljarder euro i förra månadens enkät. ECB-chefen Mario Draghi uppgav den 7 augusti att marknadsbedömningar indikerar lån på mellan 450 och 850 miljarder euro. När programmet sjösattes i juli sade ECB att taket ligger på 1.000 miljarder euro.

"Nästa steg är att se hur stor efterfrågan är för likviditeten. Om det blir klart mindre än förväntningarna så kan det vara en tidpunkt då ECB kan behöva tänka om och börja få tillbaka QE-debatten på bordet", sade Peter Dixon på Commerzbank till Bloomberg News.

Morgan Stanley spår lån på 250 miljarder euro i de initiala reporna.

"Vi spår att de perifera bankerna kommer att ta nästan all av sin lånallokering då det kan sänka deras finansieringskostnader betydligt och, förhoppningsvis, föras vidare till den reala ekonomin i form av lägre räntor", Sade Huw van Steenis på Morgan Stanley till Financial Times.

På valutamarknaden har dollarn i stort gått sidledes under måndagen, med handel runt 102:40 mot yenen och 1:339-nivån mot euron.

Svenska räntor stiger 1-2 punkter i inledningen, medan kronan tappat 2 öre mot dollarn och lika mycket mot euron.

För svensk del kommer på måndagen lager och kapacitetsutnyttjande i industrin andra kvartalet, vilket kan ge ledtrådar om revideringen av BNP andra kvartalet.

Noteringar måndag kl 9.05
Valuta Notering Fredag Räntor Notering Fredag
USD/SEK 6:8532 (6:8381) Statsobl 2y 0,23 (0,24)
EUR/SEK 9:1743 (9:1590) Statsobl 10y 1,58 (1,59)
EUR/USD 1:3388 (1:3394) Räntegap/ty 59 (58)
US obl 10y 2,36 (2,38) Tysk obl 10y 0,99 (1,01)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Norstedts JuridikAnnons

Branschrapport visar tydliga trender för framtidens juristbransch

Över 150 år i juristbranschen har gett Norstedts Juridik enorm erfarenhet av att stötta och hjälpa advokatbyråer till rätt beslut i krävande situationer. Man kallar sig marknadens juridiska coach och kombinerar lång erfarenhet och kunskap med förfinad och uppdaterad teknik.  

Kundens behov ligger i fokus och Norstedts Juridik blickar nu framåt med ny VD vid rodret vilket bland annat lett till verksamhetens nya inriktningar inom hållbarhet och kvalitet. 

– Utöver en omfattande utgivning av juridisk information erbjuder vi också kursverksamhet och avancerade juridiska verktyg. Hos oss finns även en tjänst för alla de specialämnen och intressen som tillfaller juridiskt arbete på kommun och myndighet. Uppdraget vi har är att ta fram verktyg som effektiviserar juristens jobb och som dessutom får vår kund att uppfylla gällande hållbarhetskrav i alla leverantörsled, säger Alexandra Åquist, VD.

Alexandra Åquist är juristen som skulle bli polischef men som istället satsade på en karriär inom försäljning och affärsutveckling. Hon har en stor passion för CSR- och hållbarhetsfrågor och påtalar vikten av att lyssna på marknaden för att kunna vara den naturliga samarbetspartnern för alla som arbetar med juridik. 

– Jag brinner för att alla ska ha tillgång till samma information. Alla ska ha ”rätt att få rätt”. Nya affärsmodeller och nya tekniker gör att juridiken blir mer tillgänglig för gemene man. Där vill jag att Norstedts Juridik ska vara med och bidra, säger Alexandra Åquist.

Framtidens jurist 2020 – om krav, drivkrafter och utmaningar i juristbranschen

För att bli en samarbetspartner krävs insikt och förståelse för de incitament och utmaningar advokaterna har i sitt arbete. Därför tar Norstedts Juridik varje år fram branschrapporten Framtidens jurist tillsammans med ett oberoende undersökningsföretag. Frågorna ställs till yrkesverksamma jurister i både Sverige och Danmark och årets rapport besvarades av drygt 3500 yrkesverksamma jurister. 

– Vår förhoppning är att rapporten ska fungera som en källa för inspiration och en språngbräda för diskussion om hur vi vill att framtiden ska se ut, vad vi som bransch behöver fokusera på, och vilka utmaningar vi behöver överkomma, berättar Alexandra Åquist.

Slaget om framtidens jurister har börjat

Rapporten har tre tydliga fokusområden varav det första är transformation.

– Det är något som verkligen sjuder i den juridiska branschen just nu. Vi ser allt mer hur delar av juristens jobb digitaliseras och standardiseras, samtidigt som utvecklingen i samhället driver på efterfrågan av juridiska tjänster. Byråerna står nu inför en jätteutmaning vad gäller sin affärs- och prismodell. Kan man bemöta kunderna och erbjuda fasta prismodeller har man en helt ny målgrupp att bearbeta, säger Alexandra Åquist. 

Det andra fokusområdet är innovation. Fler och fler standardiserade processer gör arbetet enklare, timmarna färre och mycket finns att vinna på att ta del av den innovativa utveckling som sker i branschen. Det tredje tydliga fokusområdet är vikten av balans i livet. Från den yngre generationen kommer helt nya krav på möjlighet till fritid (vilket är högre prioriterat än lön idag), hållbarhet, mångfald och jämställdhet. För att som advokatbyrå attrahera och behålla unga talanger krävs det att verksamheten anpassas till de nya kraven.  

– Vi vill inspirera till att man även på advokatbyrån inkluderar hållbarhet och kvalitet. Det kommer bli en tydlig del i vem som får uppdragen och kompetensen längre fram. Det är en absolut konkurrensfördel att man är transparent och att man i branschen tar detta på allvar redan nu, avslutar Alexandra Åquist.

Läs mer på www.nj.se 

Fakta om Norstedts Juridik

Norstedts Juridik är marknadsledande utgivare och leverantör av juridiska tjänster med rötter 150 år tillbaka i tiden. Företagets digitala informationstjänst, JUNO, används av Sveriges största advokatbyråer, domstolar, myndigheter och kommuner. Norstedts Juridik är en del av Karnov Group.

 

Mer från Norstedts Juridik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Norstedts Juridik och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?