Annons

Räntor och valutor: <br />Pundet stärks<br />

De tyska statspappersräntorna sjunker något på måndagsförmiddagen, medan euron visar små förändringar mot dollarn. Pundet har samtidigt återhämtat sig något mot dollarn efter förra veckans försvagning, efter kommentarer av BOE-chefen Mark Carney.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan sjunker 2 punkter till 0,99 procent, medan den svenska motsvarigheten är oförändrad på 1,59 procent.

Veckan har inletts lugnt med förhållandevis få statistikhållpunkter. Hemma i Sverige redovisade SCB statistik över kapacitetsutnyttjandet och utvecklingen i lagren under det andra kvartalet.

Kapacitetsutnyttjandet steg med 0,3 procentenheter till 88,9 procent under det andra kvartalet. Jämfört med samma kvartal 2013 steg det med 2,8 procentenheter.

Nivån andra kvartalet är den högsta sedan första kvartalet 2011, och den positiva utvecklingen innebär att trenden, med enbart positiva utvecklingstal sedan första kvartalet 2013, håller i sig konstaterade SCB.

Samtidigt sjönk industrilagren med 0,7 procent mellan första och andra kvartalet.

Enligt Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson är SCB:s statistik i linje med BNP-estimatet för andra kvartalet, men på marginalen pekar den mot att BNP kan behövas revideras upp något.

"Tillsammans med en starkare än väntad hushållsindikator för juni, tyder det här på att besvikelsen i BNP-tillväxten under det andra kvartalet med +0,2 procent i kvartalstakt och 1,9 procent i årstakt kommer att revideras upp något. Siffrorna tyder inte på någon omfattande revidering, men BNP-tillväxten bör vara lite närmare Riksbankens prognos på +0,6 procent under kvartalet och 2,4 procent i årstakt", skriver han i en kommentar.

På den geopolitiska fronten fick riskaptiten på fredagen en rejäl törn efter uppgifter om att ukrainska styrkor "delvis eliminerat" ryska militärfordon som tagit sig in i landet, uppgifter som tillbakavisades av det ryska utrikesdepartementet.

På söndagen uppgav Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier att krissamtalen med kollegorna i Ukraina, Ryssland och Frankrike varit "svåra" men visat "vissa framsteg". Eventuellt ska samtalen fortsätta i veckan.

I Irak har kurdiska styrkor tillsammans med Iraks militär återtagit kontrollen den strategiskt viktiga dammen nära Mosul, Iraks tredje största stad, i norra delarna av landet. De amerikanska flygattackerna har också trappats upp.

I Europa meddelade Eurostat under förmiddagen att handelsöverskottet i euroområdet uppgick till 16,8 miljarder euro i juni, att jämföra med ett överskott på 15,7 miljarder samma månad 2013. Det var också klart över förväntningarna som låg på ett överskott om 15,1 miljarder.

Exporten till länder utanför regionen steg med 3 procent i årstakt, medan importen ökade 2 procent. Inom regionen var handeln oförändrad.

På valutamarknaden är euron oförändrad på 1:339 mot dollarn jämfört med svensk stängning på fredagen. Pundet har samtidigt inlett en återhämtning mot dollarn efter förra veckans kraftiga försvagning.

Bank of England-chefen Mark Carney sade i en intervju i Sunday Times på söndagen att BOE inte kommer att vänta på att löneökningarna ska ta fart innan centralbanken höjer räntorna.

Förra veckan sade han däremot att Bank of England inte kommer att skynda på räntehöjningar, och pekade på förhöjda risker i utlandet och svagheter i löneökningarna.

"Kommentarerna i Times var definitivt en överraskning för marknaderna och det är vad som ligger bakom denna rörelse under morgonen", sade Adam Myers, räntestrateg på Credit Agricole, till Reuters.

Kronan har i sin tur försvagats 1 öre till 6,85 mot dollarn, medan den har försvagats 1 öre till 9,17 mot euron.

Eftermiddagens enda hållpunkt är USA-statistik i form av NAHB husmarknadsindex för augusti, som väntas ha varit oförändrat på 53 jämfört med förra månaden. 

Måndag kl 11.30 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 6:8455 (6:8381) Statsobl 2y 0,24 (0,24)
EUR/SEK 9:1658 (9:1590) Statsobl 10y 1,59 (1,59)
EUR/USD 1:3390 (1:3394) Räntegap/ty 60 (58)
US obl 10y 2,36 (2,38) Tysk obl 10y 0,99 (1,01)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?