1515

Räntor och valutor: <br />Pundet stärks<br />

De tyska statspappersräntorna sjunker något på måndagsförmiddagen, medan euron visar små förändringar mot dollarn. Pundet har samtidigt återhämtat sig något mot dollarn efter förra veckans försvagning, efter kommentarer av BOE-chefen Mark Carney.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan sjunker 2 punkter till 0,99 procent, medan den svenska motsvarigheten är oförändrad på 1,59 procent.

Veckan har inletts lugnt med förhållandevis få statistikhållpunkter. Hemma i Sverige redovisade SCB statistik över kapacitetsutnyttjandet och utvecklingen i lagren under det andra kvartalet.

Kapacitetsutnyttjandet steg med 0,3 procentenheter till 88,9 procent under det andra kvartalet. Jämfört med samma kvartal 2013 steg det med 2,8 procentenheter.

Nivån andra kvartalet är den högsta sedan första kvartalet 2011, och den positiva utvecklingen innebär att trenden, med enbart positiva utvecklingstal sedan första kvartalet 2013, håller i sig konstaterade SCB.

Samtidigt sjönk industrilagren med 0,7 procent mellan första och andra kvartalet.

Enligt Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson är SCB:s statistik i linje med BNP-estimatet för andra kvartalet, men på marginalen pekar den mot att BNP kan behövas revideras upp något.

"Tillsammans med en starkare än väntad hushållsindikator för juni, tyder det här på att besvikelsen i BNP-tillväxten under det andra kvartalet med +0,2 procent i kvartalstakt och 1,9 procent i årstakt kommer att revideras upp något. Siffrorna tyder inte på någon omfattande revidering, men BNP-tillväxten bör vara lite närmare Riksbankens prognos på +0,6 procent under kvartalet och 2,4 procent i årstakt", skriver han i en kommentar.

På den geopolitiska fronten fick riskaptiten på fredagen en rejäl törn efter uppgifter om att ukrainska styrkor "delvis eliminerat" ryska militärfordon som tagit sig in i landet, uppgifter som tillbakavisades av det ryska utrikesdepartementet.

På söndagen uppgav Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier att krissamtalen med kollegorna i Ukraina, Ryssland och Frankrike varit "svåra" men visat "vissa framsteg". Eventuellt ska samtalen fortsätta i veckan.

I Irak har kurdiska styrkor tillsammans med Iraks militär återtagit kontrollen den strategiskt viktiga dammen nära Mosul, Iraks tredje största stad, i norra delarna av landet. De amerikanska flygattackerna har också trappats upp.

I Europa meddelade Eurostat under förmiddagen att handelsöverskottet i euroområdet uppgick till 16,8 miljarder euro i juni, att jämföra med ett överskott på 15,7 miljarder samma månad 2013. Det var också klart över förväntningarna som låg på ett överskott om 15,1 miljarder.

Exporten till länder utanför regionen steg med 3 procent i årstakt, medan importen ökade 2 procent. Inom regionen var handeln oförändrad.

På valutamarknaden är euron oförändrad på 1:339 mot dollarn jämfört med svensk stängning på fredagen. Pundet har samtidigt inlett en återhämtning mot dollarn efter förra veckans kraftiga försvagning.

Bank of England-chefen Mark Carney sade i en intervju i Sunday Times på söndagen att BOE inte kommer att vänta på att löneökningarna ska ta fart innan centralbanken höjer räntorna.

Förra veckan sade han däremot att Bank of England inte kommer att skynda på räntehöjningar, och pekade på förhöjda risker i utlandet och svagheter i löneökningarna.

"Kommentarerna i Times var definitivt en överraskning för marknaderna och det är vad som ligger bakom denna rörelse under morgonen", sade Adam Myers, räntestrateg på Credit Agricole, till Reuters.

Kronan har i sin tur försvagats 1 öre till 6,85 mot dollarn, medan den har försvagats 1 öre till 9,17 mot euron.

Eftermiddagens enda hållpunkt är USA-statistik i form av NAHB husmarknadsindex för augusti, som väntas ha varit oförändrat på 53 jämfört med förra månaden. 

Måndag kl 11.30 (fredag kl 16.15):
USD/SEK 6:8455 (6:8381) Statsobl 2y 0,24 (0,24)
EUR/SEK 9:1658 (9:1590) Statsobl 10y 1,59 (1,59)
EUR/USD 1:3390 (1:3394) Räntegap/ty 60 (58)
US obl 10y 2,36 (2,38) Tysk obl 10y 0,99 (1,01)


Innehåll från Luleå Tekniska UniversitetAnnons

Ny AI-utbildning ökar utvecklingstakten i norr

Luleå tekniska universitet har startat en civilingenjörsutbildning inom tillämpad artificiell intelligens. Utbildningen utgör ännu en pusselbit i universitets ambition att bygga en AI-miljö i framkant. På bild: Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för centrumbildningen ProcessIT vid Luleå tekniska universitet & Michael Nilsson, projektledare inom Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet.
Luleå tekniska universitet har startat en civilingenjörsutbildning inom tillämpad artificiell intelligens. Utbildningen utgör ännu en pusselbit i universitets ambition att bygga en AI-miljö i framkant. På bild: Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för centrumbildningen ProcessIT vid Luleå tekniska universitet & Michael Nilsson, projektledare inom Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå tekniska universitet.

AI spelar en avgörande roll för morgondagens Sverige. Luleå tekniska universitet har därför startat en AI-utbildning som ska bidra till att forskningsrön når hela vägen till företagen som ställer om för framtiden.

Norrbotten har beskrivits som ett AI-kluster med stor betydelse för Sveriges framtid. Hjärtat i det här klustret är Luleå tekniska universitet, som i många år har byggt upp ett nätverk av små- och medelstora företag för att möjliggöra att forskningens AI-innovationer kan tillämpas i verkligheten.

Nu har universitetet startat en unik civilingenjörsutbildning inom tillämpad artificiell intelligens som kombinerar kunskap från datavetenskap, neurovetenskap och hjärnförståelse. Målet är att studenterna ska lära sig att utveckla självlärande intelligenta system som kan lösa verkliga problem.

– Vi hade lite farhågor om att den här utbildningen skulle kannibalisera på andra utbildningar hos oss men så blev det inte. Vi såg i stället att den här utbildningen blev ett enormt dragplåster, berättar Michael Nilsson, projektledare inom Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT, vid Luleå tekniska universitet.

– Tack vare vårt täta samarbete med näringslivet vet vi att det finns det goda chanser för studenterna att få jobb efter utbildningen. Att vi på universitetet sysslar med tillämpad AI ligger helt i linje med de behov som finns hos företagen, säger Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för centrumbildningen ProcessIT vid Luleå tekniska universitet.

Läs mer om det unika programmet inom tillämpad artificiell intelligens här!  

Luleå tekniska universitet arbetar aktivt för att övre Norrland ska bli ledande i Sverige inom tillämpad AI, och den nya civilingenjörsutbildningen är en del i detta arbete. Universitetet leder också ett stort EU-finansierat projekt inom tillämpad AI, Applied AI DIH North. Projektet syftar till att skapa ett starkt innovationssystem som ökar utvecklingstakten hos de små och medelstora företagen i regionen.

På universitetet finns även centrumbildningar som fungerar som direktlänkar mellan forskningen och näringslivet. En av dessa är CDT som under närmare 20 år har samarbetat med it-intensiva bolag och hjälpt dessa att implementera framåtlutade tekniklösningar i sina verksamheter. Här finns även ProcessIT som riktar sig mot process- och verkstadsindustrin. Tillsammans med forskarna har ProcessIT och CDT startat upp ett stort antal projekt med det regionala näringslivet från flera branscher.

– Tack vare våra centrumbildningar, CDT och ProcessIT, har vi lång erfarenhet av samverkan och redan etablerade nätverk och kontakter, som kan förklara varför vi i norr är så stora inom AI. I Norrbotten har vi långt mellan orterna, men det är nära mellan människorna, konstaterar Pär-Erik Martinsson.

Studenterna som har påbörjat den nya civilingenjörsutbildningen har kommit till ett Luleå som fullkomligt bubblar av framtidstro. Näringslivet har som mål att 1000 miljarder ska investeras i Norrland kommande decennier, pengar som ska möjliggöra den gröna omställningen i Sverige.

– Vi ska bli en testregion för det nya samhället, och för att det här ska fungera krävs AI-lösningar. Timingen för vårt projekt inom tillämpad AI och den nya utbildningen är därför optimal, säger Michael Nilsson.

Om Luleå tekniska universitet:

Luleå tekniska universitet har mångårig erfarenhet av tillämpad artificiell intelligens. Universitetets AI-relaterade grundforskning kopplar direkt till verkliga applikationer på företag och industrier. Målet med allt arbete kring AI är att verka som en brygga mellan forskningen och industrin. Läs mer om universitetet här! 

Mer från Luleå Tekniska Universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Tekniska Universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?