1515

Räntor och valutor: <br />Kronan backar<br />

USA-räntorna vände uppåt på fredagskvällen och har fortsatt något högre under den asiatiska handeln på måndagen. Den tioåriga statsobligationen handlas på 2,35 procent, ändå 3 punkter ned jämfört med svensk stängning på fredagen. Asienbörserna visar en blandad utveckling, efter att USA-börserna återhämtat sig under fredagen.

"Flykten till kvalitet på grund av geopolitiska risker har gjort amerikanska statsobligationer lite dyra. Det finns inga starka skäl att köpa mer obligationer vid dessa nivåer", sade Kazuaki Oh'e på CIBC World Markets till Bloomberg News.

På fredagen fick riskaptiten en rejäl törn efter uppgifter om att ukrainska styrkor "delvis eliminerat" ryska militärfordon som tagit sig in i landet, uppgifter som tillbakavisades av det ryska utrikesdepartementet.

På söndagen uppgav Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier att krissamtalen med kollegorna i Ukraina, Ryssland och Frankrike varit "svåra" men visat "vissa framsteg". Eventuellt ska samtalen fortsätta i veckan.

I Irak har kurdiska styrkor till stor del återtagit kontrollen av den viktiga dammen vid Mosul i norra delarna av landet. De amerikanska flygattackerna har också trappats upp.

På valutamarknaden har dollarn i stort gått sidledes under måndagen, med handel runt 102:30 mot yenen och 1:34-nivån mot euron.

"Om inflationstakten uppgår till cirka konsensus runt 2 procent, så berättigar det Fed att behålla sin lågräntepolicy. Det kommer att hålla amerikanska statsobligationer nere och ett tak på dollarns styrka. Det är svårt att se att Yellen ska inta ett hökaktigt tonläge i Jackson Hole", sade Toshiya Yamauchi på Uead Harlow till Bloomberg News.

Kansas City Feds Jackson Hole-konferens hålls i slutet av veckan, där Fed-chefen Janet Yellen kommer att hålla ett anförande på fredagen.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade på fredagen att marknaden sannolikt misstar sig om de räknar med att Federal Reserve ska höja styrräntan i en långsammare takt än vad de policyansvarig själva prognostiserar.

Fed-terminerna förutspår att styrräntan, fed funds, har höjts till 0,63 procent i slutet av 2015, medan Fed-ledamöternas medianprognos är 1,13 procent.

"Marknaden handlas alltför duvaktigt jämfört med kommittén. Jag tror att det sannolikt är ett misstag", sade han.

För svensk del kommer på måndagen lager och kapacitetsutnyttjande i industrin andra kvartalet, vilket kan ge ledtrådar om revideringen av BNP andra kvartalet.

Från euroområdet väntas handelsnetto i juni och från USA NAHB:s index över bostadsbyggarnas aktivitet, som väntas vara oförändrat.

Senare i veckan väntas bland annat USA-KPI på tisdagen, BOE-protokoll och Fed-protokoll på onsdagen, samt svensk arbetslöshet och euro-PMI på torsdagen.

Marknadsnoteringar kl 6.00
Valutpar Notering Fredag Räntor Notering Fredag
USD/SEK 6:8432 (6:8381) EUR/USD 1:3396 (1:3394)
EUR/SEK 9:1670 (9:1590) USD/JPY 102:31 (102:62)
Jp obl 2 0,07 (0,07) Jp obl 10 0,50 (0,50)
Ty obl 2 -0,01 (0,00) Ty obl 10 1,95 (1,01)
US obl 2 0,42 (0,43) US obl 10 2,35 (2,38)


Innehåll från EuropcarAnnons

Ledande mobilitetsleverantören som elektrifierar hela Sverige

Europcar är den ledande leverantören i Sverige av delad hållbar mobilitet, med högst andel elektrifierade bilar. Men det rör sig inte bara om hyrbilar utan Europcar vill i framtiden erbjuda olika typer av mobilitet. Under 2021 har företaget presenterat såväl VW California, en husbil som går att köra på HVO100, men också ett betatest på SEAT MÓ som är en elektrisk motorcykel, så kallad mikromobilitet.

– 40 procent av vår fordonsflotta är elektrifierad och vi har som mål att ha 100 procent fossilfri fordonsflotta till år 2025. Vår vision är kunna erbjuda ett spektrum av mobilitetslösningar, en multimodal plattform med erbjudanden som underlättar för människor att röra sig på ett hållbart sätt i samhället, berättar Cathrin Idén Chief Commercial Officer på Europcar.

En hållbar mobilitet från norr till söder

Som den ledande leverantören av mobilitetslösningar är Europcar verksamma i hela landet, från Kiruna i norr till Trelleborg i söder. Laddbara elbilar går att hyra överallt, inte bara i storstäder utan i hela Sverige.

– Utöver hög tillgänglighet och tillgång på bilar har vi ett högt nyttjande på våra fordon. Den genomsnittliga körsträckan på privatägda bilar i Sverige ligger på cirka 1100 mil per år men våra bilar rullar tre gånger så långt, säger Mickael Bogered, CEO för Europcar Sverige.

Bilen, bränslet och beteendet

Europcar vill utmana normen vad gäller hållbarhet och har bland annat tre nyckelord i sitt arbete; bilen, bränslet och beteendet. För Europcar är hållbarhet viktigt och genom att köpa in laddbara bilar och hyra ut dessa kan privatägda bilar ersättas. En stor del av arbetet handlar också om att skapa en medvetenhet hos kunderna hur de kan agera hållbart.

– Vi brukar prata om bilen, bränslet och beteendet. Angående bilen gäller det att utmana normen, varför ska du till exempel åka i en stor kombi själv? Kanske går det att istället att åka stora delar av sitt transportbehov i en mindre bil och när det sen är dags för fjällen eller sommarsemester kan du hyra en större, rymligare bil av oss. Hyr bilen du behöver när du behöver den, berättar Mickael Bogered.

– I bränslet ligger vår strategi att elektrifiera Sverige. Vi har ett stort utbud av rena elbilar, el-transportbilar och SEAT MÓ125 elmotorcyklar. Därmed erbjuder vi ett större utbud än någon annan mobilitetsleverantör. Sen vad gäller beteendet handlar det om vad du väljer för mobilitetslösning. Behövs verkligen bilen för alla sträckor? Kanske är det bättre att i vissa situationer använda sig av en elektrifierad motorcykel? Om du som kund väljer bilmobilitet, hur mycket förbrukningen kan påverkas av ditt eget beteende, säger Cathrin Idén. 

Fler delade bilar innebär färre bilar på vägarna

Europcar ser sig som en viktig del av samhället, med en stark vilja att bidra till en hållbar samhällsutveckling.  Att kunna kombinera olika hållbara mobilitetslösningar. Det handlar om cykel, kollektivtrafik och elbil när behovet finns. Men också att få företag att fundera på sitt mobilitetsbehov.

– Med fler delade bilar blir det färre bilar. Istället för företagsbilar kan företag istället hyra av oss vid sina toppar och därmed kunna lastbalansera sin egen verksamhet. Vi tittar på bilpooler till företag som också kan nyttjas av allmänheten, avslutar Cathrin Idén.

Mer information om Europcar

Europcar tror att vägen till hållbar mobilitet nås genom ökad elektrifiering, ökad delning och att erbjuda fordon matchade för det aktuella behovet. Denna vision återspeglas i Europcars flexibla mobilitetslösningar. Oavsett om behovet gäller dagar eller år - ifall det rör sig om storstäder eller landsbygd - vill företaget utmana gamla tankesätt och ge ett mer flexibelt och hållbart alternativ till det traditionella bilägandet. Europar Sverige har 160 stationer och ca 5000 bilar i sin vagnpark. Europcar drivs i Sverige av Europeisk Biluthyrning AB som är ett dotterbolag till Volkswagen Group Sverige AB.

Besök oss på europcar.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Europcar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?