1515

Räntor och valutor: Yenen vacklar<br />

Räntorna i euroområdets kärnländer visar små förändringar under fredagen, medan periferin visar en mer markerad nedgång överlag. Tyska räntor handlas oförändrat till 1 punkt ned.

På valutamarknaden har euron skakat av sig torsdagens svaga BNP-utfall och stärkts till 1,338 mot dollarn. Yenen har tappat något mot såväl euro som dollar.

"Med mycket av dåliga data från euroområdet bakom oss och investerare som justerar sina förväntningar lägre, så kan det vara svårt för euro/dollar att falla härifrån, bara baserat på dåliga nyheter från euroområdet", sade Petr Krpata på ING till Reuters.

Han konstaterar att för en mer uthållig eurodepreciering så behöver vi se ett skifte i Feds policyhållning, och tillfällen till det kan vara Jackson Hole-konferensen i nästa vecka och Fed-mötet i september.

Årets tema för Jackson Hole, som brukar bjuda på intressant centralbanksfunderingar, är dynamiken på arbetsmarknaden och behovet av en förnyad syn. Fed-chefen Janet Yellen väntas hålla ett anförande nästa fredag.

Goldman Sachs förväntar sig att Janet Yellen generellt ska vara duvaktig i tonen, och betona omfattningen av kvardröjande lediga resurser på arbetsmarknaden med "instrumentbrädan" som angreppssätt, där Fed tittar på många indikatorer för att göra en bred bedömning.

"Möjliga duvaktiga överraskningar inkluderar en diskussion om möjligheten av att inflationen ska tillåtas skjuta över målet. Möjliga hökaktiga överraskningar inkluderar ökat fokus på graden av förbättring på arbetsmarknaden och uppgången i inflationstrenden", skriver Goldman Sachs i ett marknadsbrev.

Brittiska preliminära BNP för andra kvartalet steg 0,8 procent jämfört med första kvartalet, i linje med det första estimatet.

Pundet har parkerat på de svagare nivåer som etablerades efter onsdagens arbetsmarknadsdata och inflationsrapport, som sammantaget indikerade svag lönetillväxt och därmed ingen brådska för Bank of England att inleda räntehöjningar.

Svenska räntor går sidledes medan kronan sammantaget tappat något jämfört med stängning på torsdagen.

Hushållens konsumtion steg 0,5 procent under månaden och 2,6 procent i årstakt i juni. I maj var uppgången 3,3 procent och för perioden april-juni var ökningen 3,4 procent i årstakt.

Starkast utveckling fanns inom möbler, inrednings- och hushållsartiklar, med +9,5 procent. Personbilshandeln gav också ett starkt bidrag till uppgången.

Nordea konstaterar att trenden i den privata konsumtionen förblir stark. I BNP-beräkningen för andra kvartalet steg hushållens konsumtion med 2,9 procent i årstakt, och dagens utfall indikerar därmed ett behov av upprevidering när den andra versionen publiceras den 18 september.

Svensk Handels handelsbarometer visade att handlarnas framtidstro bromsar in i augusti, men fortfarande befinner sig på höga nivåer. Bemanningsföretagen ser samtidigt lägre förväntningar om efterfrågan under tredje kvartalet.

USA-räntorna handlas något lägre på fredagsförmiddagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,40 procent.

Under eftermiddagen kommer från USA bland annat industriproduktionen i juni, där analytiker spår en uppgång med 0,3 procent.

Michigan-index över stämningsläget bland hushållen beräknas vidare ha stigit till 82,5 från 81,8.

PPI, Empire Manufacturing Index samt investeringsflöden ligger alla också på fredagsagendan.

Fredag kl 11.20 (torsdag kl 16.15):
USD/SEK 6:8508 (6:8419) Statsobl 2y 0,24 (0,23)
EUR/SEK 9:1666 (9:1646) Statsobl 10y 1,60 (1,60)
EUR/USD 1:3381 (1:3395) Räntegap/ty 59 (58)
US obl 10y 2,40 (2,40) Tysk obl 10y 1,01 (1,02)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?