ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Svårtolkat och sockersött

Veckans krönika bjuder på ett sött köptips och en återblick på ett annat där bolaget nyligen gjort en svårtolkad prognosjustering.

Under den senaste veckan har jag fått flera frågor via e-post om min syn på kraftöverföringsbolaget Cavotec som jag köptipsade om den 4 juli.

Köptipset kom som en konsekvens av att inte mindre än tio insynspersoner nyligen hade ökat sina innehav. Flera av köpen gjordes inom ramen för bolagets långsiktiga incitamentsprogram men det fanns ändå anledning att beteckna köpen som en positiv katalysator. Att Cavotecs vd och styrelseordförande båda tillhör bolagets största ägare betecknades som en extra garant.

Bolagets sköt på sin kvartalsrapport från 6 till 7 augusti med förklaringen att det skulle framgå när rapporten blev offentlig varför man skjutit på den. Marknaden tolkade informationen positivt och aktiekursen steg med 4,4 procent.

Men den försenade rapporten var allt annat än positiv. I stället innehöll den en prognosjustering av rörelsemarginalen från 8 till 6 procent. Det visade sig också att bolaget hade brutit mot de finansiella villkoren, sk koventater, som låneavtalet säger att man ska uppnå. Aktien tappade hela 27 procent av sitt värde på rapportdagen.

En så stor prognosavvikelse bör man normalt ha observerat redan under andra kvartalet och då kommunicerat till marknaden. Enligt den sk generalklausulen i börsreglerna ska all kurspåverkande information rörande ett bolag offentliggöras så snart som möjligt. Klart är i varje fall att rapporten togs emot negativt och såväl Handelsbanken som SEB har sänkt sina rekommendationer för Cavotec-aktien.

Men allt är inte negativt för aktien. Orderboken har vuxit med 36,5 procent det senaste året och den 13 augusti gjorde styrelseledamoten Erik Lautmann ett köp på 5.000 aktier vi sitt bolag Radela AB. Visst, det är inget jätteköp, han innehar totalt 107.802 aktier privat och via bolag. Men om marknaden har överreagerat på rapporten lär insynspersonerna framöver öka sina innehav i aktien ordentligt. I avvaktan på större sådana köp bör du också avvakta en placering i bolaget.

Merparten av insynshandeln under den senaste veckan har varit köp även om de flesta affärer har varit små i monetära termer och därmed betydelselösa ur signalsynpunkt. Intressanta köp hittar jag i ett bolag: konfektyrföretaget Cloetta.

Bland annat köpte bolagets vd Bengt Baron 100.000 aktier den 8 augusti och finanschefen Danko Maras 150.000 aktier den 11 augusti. Båda köpen är stora i relation till deras tidigare innehav i aktien.

Dessutom är Barons och Maras köp de första sedan de tillträdde på sina poster 2012. De ytterligare 25.909 aktier som Baron äger och de ytterligare 11.624 aktier som Mara äger kommer från bolagets aktiesparplan till de anställda.

Men även informationschefen Jacob Broberg köpte 6.500 aktier den 8 augusti och Skandinavienchefen Lars Påhlson 15.000 aktier den 11 augusti. Efter dessa köp har Broberg 20.000 aktier och Påhlson 35.603 aktier. Det ska noteras att samtliga dessa fyra har ett stort antal köpoptioner med ett lösenpris på 15,76 kronor och förfall den 16 december 2015.

Bolagets rapport för andra kvartalet som släpptes den 18 juli innehöll ett lägre resultat än analytikernas förväntningar och aktien sjönk. Att fyra insynspersoner i detta läge köper ordentligt, varav tre gör sina första köp någonsin, kan inte tolkas på ett annat sätt än som en mycket positiv signal

Inga köptips delades ut för sex månader sedan och hur det går för veckans köptips återkommer jag till längre fram.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till