1515

Europabörser: <br />Putin lyfter humöret<br />

De ledande Europabörserna handlades i uppåtgående tendens på fredagsförmiddagen. Sentimentet fick draghjälp av nattens uppgångar i Asien och gårdagens stigande amerikanska börser.

Storbolagsindexen i regionen visade på uppgångar i London, Paris och Frankfurt mellan 0,6 och 0,8 procent.

"Dåliga nyheter är goda nyheter, detta fenomen är tillbaka eftersom någon form av slakhet i den ekonomiska statistiken ökar oddsen för att ECB kommer att tvingas till fullskalig kvantitativa lättnader i EU", det uppgav Naeem Aslam, chefsmarknadsanalytiker på Ava Trade i en marknadskommentar.

Aslam sade vidare att "den tyska BNP-statistiken som mottogs i går bekräftar att landets ekonomi faktiskt krymper och kom ihåg att vi talar om den största ekonomin i Europa. BNP-statistiken kan tvinga Bundesbank till att slutligen kasta in handduken och följa den amerikanska stilen med kvantitativa lättnader i Europa".

På den geopolitiska fronten har situationen lättat sedan den ryske presidenten Vladimir Putins tal, där det bland annat framgick att Ryssland kommer göra allt i sin makt för att avsluta konflikten i Ukraina så snart som möjligt. Marknaden fortsätter att bevaka händelseutvecklingen kring konflikten i Ukraina.

På bolagsnivå var gruvbolaget BHP Billiton vinnare på Londonbörsen. Billiton flaggade under fredagen för att det kan komma besked om ytterligare avyttringar redan nästa vecka.

I gruvkomplexet steg BHP Billiton 2,7 procent, sektorkollegan Rio Tinto hakade med upp 1,2 procent.

På Frankfurtbörsen avancerade Lufthansa 3,2 procent. Kursuppgången drevs av spekulationer kring att Tysklands regering kan komma att återkalla en avgift på flygresor, vilket skulle "tydligt förbättra flygbolagets ställning gentemot de internationella konkurrenterna", det uppgav en handlare som talat med Dow Jones Newswires på fredagen.

Kvar i flygbranschen rapporterade det finska flygbolaget Finnair in ett resultat före skatt på -31 miljoner euro, jämfört med föregående års 23 miljoner euro. Omsättningen sjönk samtidigt till 566 miljoner euro jämfört med föregående års 610 miljoner för samma period. Finnair-aktien backade 2,8 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?