1515

Nokia pressar upp börsen<br />

Vid lunchtid på torsdagen hade Stockholmsbörsen återhämtat lite av förmiddagens nedgång, främst tack vare Nokia som steg. På minussidan fanns H&M samt de fyra storbankerna, medan Africa Oil fick fart.

Vid halv två-tiden visade OMXS30-index en nedgång på 0,3 procent till nivån 1.357, och aktier för måttliga 3 miljarder kronor hade omsatts. På kontinenten hade indexen vänt förmiddagens nedgång till en svag uppgång. Tyska DAX var upp 0,4 procent och brittiska FTSE 100 0,5 procent.

Nokia som under förmiddagen handlades kring nollstrecket steg 1,9 procent och hjälpte till att leda OMXS30-index något högre. Bland sänkena återfanns H&M som backade 0,5 procent, och de fyra storbankerna var ned mellan 0,3 procent och 0,8 procent med SEB som sämst presterande.

På listan över stora bolag satte Africa Oil fart efter en uppgång om 4 procent vilket gjorde aktien till vinnare. Kursen har nästan stigit 10 procent på en vecka efter att flera investmentbanker lovordat aktien.

Hårt prövade Oriflame steg 1,1 procent. Kosmetikabolagets rörelseresultat på 25,3 miljoner euro för det andra kvartalet, översteg förhandstipsen om 22,6 miljoner euro enligt SME Direkt. Försäljningen på de viktiga marknaderna, de forna sovjetstaterna, minskade med 7 procent mot väntade minus 10,3 procent. Bolaget ser en viss negativ påverkan från det nyligen föreslagna ryska handelsembargot på varor från EU under det andra halvåret i år.

"En del av våra hälsoprodukter omfattas av detta embargo och vi kommer inte att kunna importera en del av våra hälsoprodukter in i Ryssland i det andrahalvåret. Och teoretiskt sett inte heller i det första halvåret 2015 då embargot ska gälla ett år. En viss påverkan tror vi ändå det kommer att få för det andra halvåret", säger vd, Magnus Brännholm till Nyhetsbyrån Direkt, utan att närmare specificera konsekvenserna.

Ratos, som slogs om förstaplatsen på vinnarlistan med Africa Oil, ökade 3,7 procent i spåren av sin kvartalsrapport. Resultat efter skatt var lägre än motsvarande period i fjol, men bolagets vd Susanna Campbell skriver i rapporten att marknadsutvecklingen går åt rätt håll och en långsam återhämtning väntas under det andra halvåret 2014.

Den höga aktiviteten på transaktionsmarknaden kommer sannolikt fortsätta under hösten och Ratos tänker inte sitta med armarna i kors.

"För oss betyder det att vi kommer att ha ett ovanligt stort fokus på transaktioner, både på förvärvssidan såväl som vad gäller exits", sade hon.

På listan över medelstora bolag backade Fingerprint Cards 4,5 procent och noterade nytt årslägsta på 42:10 kronor. Under 2014 har fingersensorutvecklaren nästan tappat 20 procent av sitt börsvärde.

Bland rekommendationerna märktes att Swedbank höjer Meda till starkt köp från tidigare köp. Aktien som är ned 18 procent på en månad avancerade 1,4 procent. Trots dagens uppgång är aktien den sämst presterande på listan över stora bolag den senaste veckan.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?