Annons

USA-börser: Uppåt trots sifferbesvikelse<br />

Indexpilarna på de amerikanska börserna pekade uppåt efter lite mer än en timmes handel på onsdagen, trots ett svagare utfall i juli månads detaljhandelsdata än marknaden väntat sig.
Bland enskilda bolag tappade butikskedjan Macy's efter en tung rapport där intäktsprognosen för helåret skruvades ned.

Vid klockan 16.40 noterades Dow Jones Industrial Average upp 0,3 procent vid indexnivån 16.604, med läkemedel och verkstad som bästa sektorer. Det bredare S&P 500 avancerade samtidigt 0,4 procent till 1.942, medan teknikbetonade Nasdaq Composite rörde sig 0,7 procent högre till nivån 4.420.

Omsättningen var 120 miljoner aktier på New York-börsen och till 410 miljoner på Nasdaq.

Onsdagens amerikanska detaljhandelsdata visade på en oförändrad försäljning i sektorn under juli, jämfört med månaden innan. Väntat var, enligt ekonomerna i Bloombergs prognossammanställning, en uppgång på 0,2 procent.

"Detaljhandelssiffrorna är visserligen under förväntan, men marknaden tycks inte reagera alltför kraftigt på detta eftersom det inte förändrar den övergripande bilden folk har. Data kan visa nolltillväxt från månad till månad, men miljön för aktier är bra, räntorna är låga, rapportsäsongen var strålande, och det är positivt för marknaden", kommenterade John Fox, analyschef vid Fenimore Asset Management, i en intervju med Bloomberg News.

Från detaljhandelssektorn gavs därtill svaga signaler på onsdagen i Macy's rapport. Både försäljning och resultat var där sämre än väntade under det andra kvartalet, samtidigt som intäktsprognosen för helåret sänktes. I jämförbart butiksbestånd väntar sig nu bolaget en försäljningsökning på 2-2,5 procent för helåret, att jämföra med tidigare prognos på 3 procent. Aktien tappade 5 procent.

Rapporterade gjorde också Deere, som bland annat konkurrerar med Volvos verksamhet inom anläggningsmaskiner, VCE. Det justerade resultatet på 2:33 dollar per aktie var bättre än väntade 2:20 dollar, men samtidigt sänktes både vinst- och försäljningsprognosen för helåret och aktien handlades ned 2 procent i den inledande handeln.

Än sämre gick det för den Sverigegrundade speltillverkaren King, bolaget bakom det framgångsrika mobilspelet Candy Crush Saga. Omsättningen steg under det andra kvartalet, men mindre än analytikerna väntat sig, samtidigt som helårsprognoserna skruvades ned. Marknaden var inte imponerad, och aktien rasade 23 procent.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation ned 3 punkter till 2,42 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?