1515

Stockholmbörsen: <br />Meda går mot strömmen<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen har som väntat inlett stigande på onsdagen med stöd av uppgångar i utlandet. Storbolaget Meda har lämnat en delårsrapport som fick ett beskt mottagande på börsen. Flera storbanker utvecklades starkt.

SIX Generalindex var klockan 10.04 upp 0,4 procent till 421 medan OMXS30-index ökade 0,6 procent till 1.358. Omsättningen var 1,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Medas aktie föll 6,8 procent efter att delårsrapporten visat på ett ebitda-resultat som var drygt 5 procent lägre jämfört med marknadens förväntningar, enligt SIX News/Inquiry Financials analytikerenkät. Meda guidade också för lägre organisk tillväxt och ebitda-marginal i år jämfört med tidigare prognoser.

"Överlag var det mer åt det negativa, inte minst bruttomarginal och marginalen generellt. Ska man peka på några saker som sticker ut är det Dymista-försäljningen var bra trots en svag allergisäsong i USA, utvecklingsländerna var överraskande starka och tillväxt för OTC var ok", säger Swedbanks läkemedelsanalytiker Johan Unnerus till SIX News. "Helårsguidningen ligger i linje med våra förväntningar och den inkluderar Rottapharm i det fjärde kvartalet."

Bland morgonens övriga rapportbolag fanns Bufab som redovisade högre omsättning och resultat under andra kvartalet jämfört med i fjol, men också en lägre rörelsemarginal. Marknaden gillade rapporten och höjde aktien 4,7 procent.

Positivt mottagande fick även Moberg Pharma vars aktie steg 3,3 procent sedan man redovisat en uppgång i resultatet före skatt till 4,3 miljoner kronor under andra kvartalet, från -7,5 miljoner samma period i fjol.

Mot strömmen gick oljebolaget Enquest, ned 5,3 procent. I samband med delårsrapporten meddelades att produktionsstarten vid Alma/Galia försenas ytterligare. Nu beräknas produktionsstarten ske till mitten av 2015.

Nästa större rapport väntas från skogskoncernen Holmen, vid lunchtid i dag.

Bland börsens olika sektorer noterade banker en positiv utveckling. Handelsbanken A var upp med 1,3 procent, SEB med 1,3 procent och Swedbank med 1,8 procent.

Xvivo avancerade 10,0 procent på beskedet i går kväll från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om godkännande för Steen Solution och XPS.

På makrosidan har i dag kinesisk statistik presenterats som visar att industriproduktionen växte i linje med förväntningarna med +9,0 procent i årstakt under juli. I juni låg årstakten på +9,2 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?