1515

Norden: Svagt uppåt på alla börser<br />

Trenden var överlag svagt positiv på de nordiska börserna under onsdagens handel, där en rad rapporterande bolag stod i centrum.

Det nordiska samlingsindexet OMXN40, som inte innehåller norska aktier, steg 0,5 procent till 1.313.

I Norge steg OBX 0,2 procent, trots att aktierna på minus var fler än de på plus. DNB gick starkt, tillsammans med banksektorn i Europa generellt, och stödde indexutvecklingen med 1,0 procent.

En aktie som uppvisat kraftiga rörelser under de senaste veckorna är DNO, så även på onsdagen när aktien gick svagast inom OBX med ett kurstapp på 6 procent. Investerarna i oljebolaget följer noga den militanta gruppen IS framryckningar i irakiska Kurdistan, där bolaget har delar av sin produktion.

Köpenhamnsbörsens C20 Cap var samtidigt upp 0,5 procent, med rapporterande FLSmidth som en av vinnarna. På den nedersta raden var resultatet bättre än marknaden räknat med, trots att försäljningen släpat efter förväntningarna. Aktien handlades upp 3,4 procent.

Coloplasts rapport fick ett mer bryskt mottagande av marknaden, efter att sjukvårdsproduktstillverkarens resultat för det andra kvartalet inte riktigt levt upp till analytikernas förhandsprognoser. Bolagets största affärsområde, Stomivård, stack ut negativt, påpekade Sydbank-analytikern Sören Löntoft Hansen i en intervju med Ritzau.

På Helsingforsbörsen steg H25-index med 0,5 procent. Sampo hittades i botten av indexlistan, med minus 2,8 procent, efter att resultatet i tisdagens rapport överraskat negativt.

En annan aktie som hade det motigt var Stockmann, efter att försäljningen under det andra kvartalet sjunkit med nästan 9 procent. Aktien tappade 1,3 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?