1515

Wall Street inleder svagt nedåt<br />

Efter två dagar av uppgångar noterades de amerikanska indexen på svagt minus i den inledande handeln på tisdagen, där i synnerhet energirelaterade aktier gick svagt.

Dow Jones Industrial Average noterades vid klockan 16.45 ned 0,1 procent vid indexnivån 16.552. Det bredare S&P 500 tappade samtidigt lika mycket, till 1.935, medan teknikbetonade Nasdaq Composite rörde sig 0,2 procent lägre till nivån 4.392.

Omsättningen uppgick till 130 miljoner aktier på New York-börsen och till 450 miljoner på Nasdaq.

"Vi är i en zon av velande, där investerarna håller kvar ett visst mått av försiktighet. Under sommardagarna tycks marknaden mer driven av geopolitiska händelser än av ekonomiska och bolagsspecifika fundamenta", sade Terry Sandven, aktiestrateg vid U.S. Bank i Minneapolis, till Bloomberg News.

S&P 500 har stängt på plus under de två senaste handelsdagarna efter att den geopolitiska oron hos investerarna, framförallt runt Ukraina, mildrats något.

I statistikväg var tisdagen relativt sparsmakad från amerikanskt håll. Många tog i stället intryck av tysk data under förmiddagen. ZEW-indexet, som mäter optimismen i landets näringsliv, tappade där långt mer än analytiker väntat sig under augusti.

"Vi har fått lite dåliga nyheter i de tyska konfidenssiffrorna, och dåliga nyheter från eurozonen påverkar USA på lång sikt. De ekonomiska data vi sett från USA har varit väldigt bra, men om situationen i Europa fortsätter att försämras kommer vi inte kunna hålla oss immuna förevigt", sade Walter Todd vid Greenwood Capital, till Bloomberg News.

Sett till sektorerna gick energi svagast inom S&P 500, med en genomsnittlig nedgång för aktierna i sektorn på 0,8 procent. Oljepriserna tappade under tisdagen, bland annat efter att den internationella energimyndigheten, IEA, sagt att ett rikligt utbud ligger som en buffert i marknaderna mot riskerna i Mellanöstern.

I nyhetsflödet på bolagsnivå var läkemedelsutvecklingsbolagen Intercept och Exact Sciences två bolag som stack ut.

Intercept rusade 23 procent i den inledande handeln efter att ha meddelat om att resultaten i en klinisk studie med ett experimentellt leversjukdomspreparat mött de primära målen.

För Exact Sciences vidkommande har det amerikanska läkemedelsverket, FDA, godkänt Cologuard, som är en typ av koloncancertest som patienterna kan använda i hemmet utan läkares närvaro. Testet, som ska vara det första i sitt slag, indikerar därefter huruvida patienten bör genomföra en koloskopi. Aktien klättrade 7,5 procent högre.

På räntemarknaden var räntan på en amerikansk tioårig statsobligation upp 4 punkter till 2,43 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?