1515

USA-börser: Svaga pilar uppåt<br />

New York-terminerna indikerade marginella uppgångar i den tidiga tisdagshandeln, vilket skulle markera den tredje dagen i rad med öppning på grönt.

Med drygt en timme kvar till börsöppning var terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq Composite svagt upp.

De amerikanska börserna har stängt högre de två senaste handelsdagarna i spåren av lättnader kring den geopolitiska oron. Bland annat har rapporter om att Ryssland strävar efter att trappa ned på konflikten i Ukraina framkommit, som även tyder på att de militärövningar som hållits vid gränsen till landet har upphört.

Chicagobörsens volatilitetsindex, VIX, har sjunkit 16 procent under månaden efter att det avancerat hela 47 procent i juli. Indexet, som även kallas för rädsleindexet, rör sig ofta i motsatt riktning som S&P 500 och är en bra indikation på investerarnas oro.

"VIX, som har stigit kraftigt under de senaste veckorna, har börjar falla tillbaka. Jag tolkar det som att investerarna var bekymrade över den geopolitiska situationen i slutet av juli, men att situationen nu börjar bli inprisad", sade Peter Dixon vid Commerzbank till Bloomberg News.

På bolagsfronten stack läkemedelsduon Intercept Pharmaceuticals och Exact Sciences ut positivt.

Intercept Pharmaceuticals rusade 49 procent i förhandeln. Bolaget rapporterade att resultaten i en klinisk prövning för ett experimentellt leversjukdomspreparat mött de primära målen.

För Exact Sciences vidkommande har det amerikanska läkemedelsverket, FDA, godkänt Cologuard, som är en typ av koloncancertest som patienterna kan använda i hemmet utan läkares närvaro. Testet, som ska vara det första i sitt slag, indikerar därefter huruvida patienten bör genomföra en koloskopi. Aktien vandrade 5,2 procent högre.

Vidare bland de tidiga tisdagsvinnarna återfanns Spotify-konkurrenten Pandora Media, vars aktie noterades 3,9 procent högre. Nyhetsbloggen Dealbreaker sade, utan att specificera källor, att Pandora Media kan utgöra ett intressant uppköpsobjekt för företag såsom Google, Amazon och Microsoft.

Nuance Communications, som bland annat tillverkar röst- och bildteknik, tappade 8,8 procent efter att bolagets kvartalsrapport inte fallit marknaden i smaken.

På makrofronten visade ett index från NFIB att förtroendet bland amerikanska småföretag förbättrades i juli jämfört med i juni. Under dagen väntas vidare inga makrohållpunkter av tyngd.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend satsar på tillväxt efter lyckad börsnotering

Efter en rekordspäckad vår och en utomordentligt lyckad börsnotering, siktar banbrytande P2P-aktören SaveLend på fortsatt tillväxt och utökad verksamhet. 

– Krediter är på väg att bli det naturliga tredje tillgångsslaget i väldiversifierade portföljer och vi trivs bra med att leda den utvecklingen, säger Ludwig Pettersson, vd och grundare.

Kom igång med dina kreditinvesteringar 

Kreditinvesterings- och sparplattformen SaveLend har under sina sju år gått från klarhet till klarhet. 2021 års första kvartalsrapport visade en omsättningsökning på 57 procent från 2020, en trend som har fortsatt under Q2. För en dryg månad sedan avslutades därtill företagets teckningstid inför börsnoteringen och även här var resultatet långt över förväntan. 

– Intresset var enormt – vi övertecknades med över 600 procent – vilket var oerhört glädjande! Det har verkligen blivit en sporre för oss och i skrivande stund har vi fler än 2000 aktieägare. Majoriteten av andelarna ägs dock fortfarande av våra anställda på ett eller annat sätt, så vi har ett starkt operationellt ägande, säger Ludwig, som själv är största ägare även efter noteringen.

Skapar spännande synergier

Investeringsplattformen fokuserar i korthet på att ge såväl privatpersoner som företag möjlighet att investera i peer-to-peer-lån, för att därmed finansiera krediter till andra användare. Typ av investering är helt valfri och kan inkludera allt från fastighetskrediter och företagslån till konsumentkrediter och inkassoportföljer. Avkastningen kommer investerarna till godo i form av utbetald ränta. 

– Det finns många fruktsamma synergier mellan aktieägare och investerare på plattformen och de två grupperna överlappar varandra allt mer. Vi ser det som ett kvitto på att vi har en modell som verkligen fungerar.

Varför SaveLend? 

Ett förutsägbart komplement

Förutom att Ludwig är majoritetsägare efter börsnoteringen är han även en aktiv investerare på SaveLends plattform. Han är övertygad om att det rör sig om ett tryggt tillgångsslag som passar de flesta, inte minst på grund av dess låga korrelation med börsen. 

– Krediter ger ett mer förutsägbart kassaflöde och via SaveLends plattform behöver investerare inte likvidera sina tillgångar för att få ut sin kredit. Detta gör tillgångsslaget till ett värdefullt komplement till exempelvis aktier och fonder – sedan 2014 har SaveLend i genomsnitt genererat 13,82 procent ränta på investerat kapital, per år.

Varför ska du investera i krediter? 

Siktar på 25 procent organisk tillväxt

Härnäst avser SaveLend att exekvera sina finansiella mål och fortsätta sin expansion, med en målsättning på minst 25 procent organisk tillväxt per år. Siktet är inställt på att växa befintliga marknader och att därtill realisera sin förvärvsagenda. 

– Vi letar efter såväl rena kundstockar som kan lyftas in i vår tekniska plattform och på så vis höja marginalen, som komplement till befintlig verksamhet, såsom nya kredittyper och ett bredare erbjudande. Det är en mycket spännande utveckling, avslutar Ludwig. 

Få svar på dina frågor 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?