Annons

Råvaror: Oljan fortsatt ned<br />

Priserna på WTI- och Brentolja rörde sig nedåt under tisdagens handel, medan basmetallerna steg överlag. Guldet avancerade samtidigt svagt.

Vid klockan 18.15 noterades WTI-oljan 0:72 dollar lägre till 97:36 dollar per fat, medan Brentoljan sjönk 1:33 dollar till 103:35 dollar per fat. För Brents del var nedgången den tredje i rad, vilket fört ned priset till det lägsta på 9 månader.

I sin månadsrapport skrev den internationella energimyndigheten, IEA, på tisdagen att ett rikligt utbud ligger som en buffert i marknaderna mot riskerna som kommer av konflikten i Mellanöstern, samtidigt som prognosen för tillväxten i den globala efterfrågan på olja för 2014 och 2015 sänktes.

"IEA-rapporten knockade marknaden ganska hårt i dag. Efterfrågeoro har varit en drivfaktor i marknaden. Det finns egentligen ingen anledning för WTI att röra sig över 100 dollar per fat om vi inte får en stor utbudsstörning", sade Bill Baruch, marknadsstrateg vid Iitrader.com, till Bloomberg News.

Basmetallerna handlades högre med undantag för koppar. Zinkpriset steg 25 dollar till 2.329 dollar per ton, medan aluminium tickade upp 16 dollar till 2.049 dollar.

Handlarna riktade främst blickarna mot onsdagen då Kina kommer att presentera ett batteri av makroekonomisk statistik, i form av industriproduktion för juli och detaljhandelsförsäljning för samma månad.

"Folk positionerar sig för den kinesiska datan. De väntar sig att statistiken ska ge en positiv bild av saker och ting. Marknadskonsensus är att Kinas ekonomi stabiliseras", sade Mike Dragosits, råvarustrateg vid TD Securities, till Bloomberg News inför statistiken.

På ädelmetallmarknaden noterades guldet upp 7 dollar till 1.316 dollar per uns, medan silverpriset steg 0:02 dollar 20:04.

I det geopolitiska nyhetsflödet på tisdagen framkom att Ryssland skickat flera fordon för humanitära insatser i östra Ukraina - något som vissa varnat kan vara ett svepskäl för att föra in trupper i regionen.

"Det finns en hel del platser i världen som enkelt kan snurra ur kontroll. Investerare rör sig vanligtvis mot marknader med säkra tillgångar, såsom guld, när någonting utvecklar sig till något större än vad vi just nu ser", sade Tim Evans, marknadsstrateg vid Long Leaf Trading, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 18.15

Råolja (pris/fat):


WTI, första termin -0:72 USD 97:36
Brent, första termin -1:33 USD 103:35
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)


Koppar -32 USD 6.963
Zink +25 USD 2.329
Aluminium +16 USD 2.049
Nickel +120 USD 18.770
Bly +2 USD 2.259
Tenn +75 USD 22.475
Ädelmetaller (pris/uns, spot)


Guld +6:95 USD 1.315:50
Silver +0:02 USD 20:04
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.11
81.57

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?