1515

Råvaror: Oljan fortsatt ned<br />

Priserna på WTI- och Brentolja rörde sig nedåt under tisdagens handel, medan basmetallerna steg överlag. Guldet avancerade samtidigt svagt.

Vid klockan 18.15 noterades WTI-oljan 0:72 dollar lägre till 97:36 dollar per fat, medan Brentoljan sjönk 1:33 dollar till 103:35 dollar per fat. För Brents del var nedgången den tredje i rad, vilket fört ned priset till det lägsta på 9 månader.

I sin månadsrapport skrev den internationella energimyndigheten, IEA, på tisdagen att ett rikligt utbud ligger som en buffert i marknaderna mot riskerna som kommer av konflikten i Mellanöstern, samtidigt som prognosen för tillväxten i den globala efterfrågan på olja för 2014 och 2015 sänktes.

"IEA-rapporten knockade marknaden ganska hårt i dag. Efterfrågeoro har varit en drivfaktor i marknaden. Det finns egentligen ingen anledning för WTI att röra sig över 100 dollar per fat om vi inte får en stor utbudsstörning", sade Bill Baruch, marknadsstrateg vid Iitrader.com, till Bloomberg News.

Basmetallerna handlades högre med undantag för koppar. Zinkpriset steg 25 dollar till 2.329 dollar per ton, medan aluminium tickade upp 16 dollar till 2.049 dollar.

Handlarna riktade främst blickarna mot onsdagen då Kina kommer att presentera ett batteri av makroekonomisk statistik, i form av industriproduktion för juli och detaljhandelsförsäljning för samma månad.

"Folk positionerar sig för den kinesiska datan. De väntar sig att statistiken ska ge en positiv bild av saker och ting. Marknadskonsensus är att Kinas ekonomi stabiliseras", sade Mike Dragosits, råvarustrateg vid TD Securities, till Bloomberg News inför statistiken.

På ädelmetallmarknaden noterades guldet upp 7 dollar till 1.316 dollar per uns, medan silverpriset steg 0:02 dollar 20:04.

I det geopolitiska nyhetsflödet på tisdagen framkom att Ryssland skickat flera fordon för humanitära insatser i östra Ukraina - något som vissa varnat kan vara ett svepskäl för att föra in trupper i regionen.

"Det finns en hel del platser i världen som enkelt kan snurra ur kontroll. Investerare rör sig vanligtvis mot marknader med säkra tillgångar, såsom guld, när någonting utvecklar sig till något större än vad vi just nu ser", sade Tim Evans, marknadsstrateg vid Long Leaf Trading, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 18.15

Råolja (pris/fat):


WTI, första termin -0:72 USD 97:36
Brent, första termin -1:33 USD 103:35
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)


Koppar -32 USD 6.963
Zink +25 USD 2.329
Aluminium +16 USD 2.049
Nickel +120 USD 18.770
Bly +2 USD 2.259
Tenn +75 USD 22.475
Ädelmetaller (pris/uns, spot)


Guld +6:95 USD 1.315:50
Silver +0:02 USD 20:04
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.11
81.57

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?