Annons

USA-börser: Uppgången mattades<br />

USA-börserna handlades med plustecken under hela måndagen även om uppgångarna mattades något mot slutet.

I centrum stod fortfarande geopolitiken där sentimentet påverkades av den senaste händelseutvecklingen i Ukraina och Irak.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp med 0,1 procent till 16.570. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,3 procent till 1.937 medan Nasdaq Composite ökade med 0,7 procent till 4.401.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 1 punkt till 2,42 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 1 punkt till 3,24 procent.

"Det pågår en återhämtning från ett översålt läge. Men jag tvivlar på att vi snart får se nya indexrekord. Enskilda bolag kan säkert notera allt time highs men den tekniska skadan på marknaden är rätt betydande", säger den notoriska börspessimisten Marc Faber till CNBC.

Sent i fredags meddelade det ryska försvarsdepartementet att de avslutar sina militära övningar i södra delarna av landet, vilka tidigare rubricerats som provocerande av USA. Det rapporterar Reuters. USA:s president Obama meddelade Ukrainas president att en eventuell rysk intervention i Ukraina skulle vara oacceptabel.

Aktiemarknaden fick också stöd av ett uttalande från Stanley Fischer, vice ordförande för Federal Reserve. Han sa att den ekonomiska återhämtningen i USA och globalt varit en besvikelse vilket kan betyda Federal Reserve inte kommer strama åt penningpolitiken särskilt snart.

Efter att USA inlett flygbombningar mot den sunnitiska terrororganisationen Isis i norra Irak, hotar organisationen nu med attacker mot amerikanska intressen, framgår det av olika Twitter-inlägg.

It-bolagen gick i täten för måndagens börsuppgång. Intel stärktes 1,3 procent och Cisco 0,8 procent.

Onlineresebolaget Priceline kom med en rapport som visade på vinst över förväntan tillsammans med en sänkt resultatprognos för det innevarande tredje kvartalet. Aktien avancerade 2,2 procent.

Elbilsbolaget Tesla har fått rekommendationen höjd till köp av Deutsche Bank med en riktkurs på 310 dollar. Aktien gick fram 4,5 procent till 259,32 dollar.

Dean Foods redovisar en större förlust än väntat för andra kvartalet och drar samtidigt tillbaka helårsprognosen. Livsmedelsföretaget upplever för tillfället den överlägset svåraste verksamhetsmiljön någonsin. Aktien tappade 3,9 procent.

Licensavtalet mellan Mannkind och franska Sanofi, avseende inhalerade insulinläkemedlet Afreeza, har mottagits mycket varmt av investerare. Mannkind var upp 4,9 procent.

Energibolaget Kinder Morgan klättrade 9 procent. Bolaget planerar att avyttra sina tillgångar inom olja och gas till ett bolag i en affär värd 44 miljarder dollar.

Makrokalendern ekade tomt på måndagen men under tisdagen väntas detaljhandelsstatistik samt USA-finansernas utfall för juli.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?