1515

USA-börser: Uppgången mattades<br />

USA-börserna handlades med plustecken under hela måndagen även om uppgångarna mattades något mot slutet.

I centrum stod fortfarande geopolitiken där sentimentet påverkades av den senaste händelseutvecklingen i Ukraina och Irak.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen upp med 0,1 procent till 16.570. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,3 procent till 1.937 medan Nasdaq Composite ökade med 0,7 procent till 4.401.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 1 punkt till 2,42 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 1 punkt till 3,24 procent.

"Det pågår en återhämtning från ett översålt läge. Men jag tvivlar på att vi snart får se nya indexrekord. Enskilda bolag kan säkert notera allt time highs men den tekniska skadan på marknaden är rätt betydande", säger den notoriska börspessimisten Marc Faber till CNBC.

Sent i fredags meddelade det ryska försvarsdepartementet att de avslutar sina militära övningar i södra delarna av landet, vilka tidigare rubricerats som provocerande av USA. Det rapporterar Reuters. USA:s president Obama meddelade Ukrainas president att en eventuell rysk intervention i Ukraina skulle vara oacceptabel.

Aktiemarknaden fick också stöd av ett uttalande från Stanley Fischer, vice ordförande för Federal Reserve. Han sa att den ekonomiska återhämtningen i USA och globalt varit en besvikelse vilket kan betyda Federal Reserve inte kommer strama åt penningpolitiken särskilt snart.

Efter att USA inlett flygbombningar mot den sunnitiska terrororganisationen Isis i norra Irak, hotar organisationen nu med attacker mot amerikanska intressen, framgår det av olika Twitter-inlägg.

It-bolagen gick i täten för måndagens börsuppgång. Intel stärktes 1,3 procent och Cisco 0,8 procent.

Onlineresebolaget Priceline kom med en rapport som visade på vinst över förväntan tillsammans med en sänkt resultatprognos för det innevarande tredje kvartalet. Aktien avancerade 2,2 procent.

Elbilsbolaget Tesla har fått rekommendationen höjd till köp av Deutsche Bank med en riktkurs på 310 dollar. Aktien gick fram 4,5 procent till 259,32 dollar.

Dean Foods redovisar en större förlust än väntat för andra kvartalet och drar samtidigt tillbaka helårsprognosen. Livsmedelsföretaget upplever för tillfället den överlägset svåraste verksamhetsmiljön någonsin. Aktien tappade 3,9 procent.

Licensavtalet mellan Mannkind och franska Sanofi, avseende inhalerade insulinläkemedlet Afreeza, har mottagits mycket varmt av investerare. Mannkind var upp 4,9 procent.

Energibolaget Kinder Morgan klättrade 9 procent. Bolaget planerar att avyttra sina tillgångar inom olja och gas till ett bolag i en affär värd 44 miljarder dollar.

Makrokalendern ekade tomt på måndagen men under tisdagen väntas detaljhandelsstatistik samt USA-finansernas utfall för juli.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Bygg för framtiden: Bygg för de äldre

”Vi vill motverka ensamhet”, säger Yvonne Westerlund, affärsutvecklare Boende för äldre hos Riksbyggen.
”Vi vill motverka ensamhet”, säger Yvonne Westerlund, affärsutvecklare Boende för äldre hos Riksbyggen.

Behovet av särskilda boenden och trygghetsboenden för äldre är fortsatt stort men att investera i dessa boenden kräver resurser som kommunerna inte alltid har. Här har Riksbyggen, som långsiktig samhällsbyggare, en lösning med deras koncept för kooperativ hyresrättsförening.

– Vi vill vara med och motverka ensamhet och se till att de sista åren i ens liv är så bra de kan bli. Därför krävs både boenden där man får en gemenskap, med gemensamma middagar och ett aktivt liv, och särskilda boenden dit man kommer en senare tid i livet om man behöver vård dygnet runt, säger Yvonne Westerlund, affärsutvecklare Boende för äldre hos Riksbyggen. 

I Boverkets Bostadsmarknadsenkät 2021, uppgav 68 kommuner att det finns ett underskott på särskilda boenden, 145 att de saknar trygghetsboenden och 55 önskar fler biståndsbedömda trygghetsboenden. 

Så kan Riksbyggens KHF-modell möta kommunernas behov

Trots det uttryckta behovet räcker många gånger inte kommunens resurser till. För att slippa investera kan kommuner i stället upphandla samarbetspartner som har kompetens och erfarenhet av att tillsammans med kommunen beskriva behoven, bygga och förvalta.  Med Riksbyggens koncept för en kooperativ hyresrättsförening (KHF) stiftas en förening gemensamt av kommunen och Riksbyggen. Föreningen finansierar bygget och hyran täcker kostnaderna. 

– Förenklat är KHF ett mellanting mellan att kommunen äger fastigheten själv och att de hyr lokaler av en privat fastighetsägare.  Föreningen har inget vinstintresse och Riksbyggen jobbar långsiktigt med kommunen för att möta behoven. Samma förening kan växa med fler boenden inom kommungränsen och kan därmed över tid tillgodose en förändrad behovsbild, säger Yvonne Westerlund. 

Riksbyggen har arbetat med samverkan i KHF-form sedan 1992 och samarbetar i dag med 35 kommuner. Bland annat med Lysekils kommun där Fiskebäck äldreboende utsågs till årets vård- och omsorgsboende 2021. 

Flaggskeppet: Innovationsprojekt för välfärdsteknik

Tillsammans med forskningsinstitutet RISE samt Haparanda- och Hudiksvall kommun har Riksbyggen nu inlett ett två-årigt projekt om framtidens boende för äldre. 

– Det här är ett strategiskt innovationsprogram inom ramen för IoT Sverige; en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Syftet är att se hur vi kan använda fastigheter som nav för att samla in data som skapar värde utifrån såväl resursoptimering som bättre hälsa. Med äldreboendet Flaggskeppet vill vi fördjupa oss i hur man kan bygga framtidens äldreboende för att bidra till en ökad livskvalitet för de boende, avslutar Yvonne Westerlund.

Om Riksbyggen
Riksbyggen startades 1940 och har sedan 1992 arbetat med sin KHF-modell. Idag samarbetar Riksbyggen med 35 kommuner i hela Sverige med totalt 4000 bostäder. De erbjuder en unik helhetslösning och arbetar från behov till väl underhållna fastigheter med fokus på livet i huset. 

Läs mer på riksbyggen.se/kommun/bostader-for-aldre/

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?