1515

Råvaror: Guldpriset ned<br />

Trenden på måndagens råvarumarknader var oregelbunden. WTI-oljan steg för tredje dagen i rad, medan Brent backade svagt. Utvecklingen var också blandad för både ädel- och basmetallerna.

Fokus har legat på utvecklingen i norra Irak, där USA:s president Barack Obama auktoriserat flygangrepp riktade mot Islamiska staten, IS.

Vid klockan 18.15 handlades WTI-oljan 0,44 dollar upp till 98,09 dollar per fat, medan Brentoljan sjönk 0,10 dollar till 104,92 dollar per fat.

"Vi ser att trenden med stark efterfrågan från raffinaderierna fortsätter här i USA. Den lokala efterfrågan är en faktor som stödjer WTI något", sa John Kilduff vid Again Capital, en energiinriktad hedgefond, till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna handlades guldet cirka 4 dollar lägre på 1.307 dollar per uns, medan silvret steg marginellt. Guldet steg i förra veckan från en bottennotering runt 1.280 dollar per uns i spåren av spänningarna i Mellanöstern och Ukraina.

"Brist på nyheter från Ukraina trycker ned det premium som vi sett i guldpriset. Styrkan i aktiemarknaden drar pengar iväg från guld", sa Adam Klopfensten, marknadsstrateg vid Archer Financial Services, till Bloomberg News.

Basmetallerna handlades överlag upp, med undantag för kopparn som sjönk marginella 2 dollar till 6.993 dollar per uns.

"Riskaptiten har förbättrats något, och basmetallerna har svarat. Vad vi ser är en reaktion på en något minskad geopolitisk risk globalt sett", sa Bart Melek, råvarustrateg vid TD Securities, till Bloomberg News.

Noteringar kl 18.15
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +0,44 USD  98,09
Brent, första termin  -0,10 USD  104,92Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -2 USD  6.993
Zink  +8 USD  2.303
Aluminium  +12 USD  2.036
Nickel  +109 USD  18.669
Bly  +13 USD  2.253
Tenn  +0 USD  22.400Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -4,24 USD  1.306,71
Silver  +0,06 USD  19,95Dollarindex (högre = starkare USD)  0,07 81,46


Innehåll från MedVASCAnnons

Denna nya metod kan revolutionera åderbråcksbehandling

Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.
Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.

Åderbråck är nästintill en folksjukdom och kan få allvarliga konsekvenser så som kroniska bensår. Men många drar sig för att utföra behandlingen på grund av att den är smärtsam. Det var något som Michael Åkesson ville ändra på. Han grundade därför MedVASC som utvecklat en ny metod för att göra behandlingarna snabbare, effektivare och mindre smärtsamma.

Michael Åkesson är specialistläkare och interventionsradiolog och har lång erfarenhet i av att arbeta med åderbråcksbehandlingar. I sitt arbete observerade han att patienterna upplevde bedövningen som mycket smärtsam. Detta ledde tankarna till att skapa en ny metod som både gynnar patienter och går snabbare för läkare att utföra.

Vanligtvis behöver läkaren sticka genom huden på patienten från 5 till 20 gånger för att bedöva inför laserbehandlingen. Med MedVASCs nya teknik Solutio™ kopplar man ihop laserkatetern och bedövningskatetern i ett och då krävs endast ett snitt och en kateter.

– Metoden gör att läkaren kan lägga bedövning direkt på utsidan av blodåderväggen vilket sker nästintill smärtfritt eftersom vi inte har några smärtreceptorer där. Där är du bara känslig för värme. Operationen går även snabbare och är enklare att utföra, berättar Michael Åkesson. 

Tillsammans med kliniken Scandinavian Venous Centre har MedVASC utfört en lyckad studie på 9 patienter med Solutio™. Nu behövs större studier för att bekräfta alla fördelar med metoden. Målet är att få den CE-godkänd för att därefter kunna sprida den världen över och underlätta åderbråcksbehandling för fler patienter.

– Den metod som är standard idag kräver att man befinner sig i en operationssal. Men om man kan använda ett mindre smärtsamt sätt, som gör att patienter inte kräver lugnande, skulle behandlingen likväl kunna utföras på en mottagning istället. Fördelarna är stora om man får till det, avslutar Anders Lundell, Principal Investor på SVC, doktor och docent inom kirurgi. 

Om MedVASC och SVC

MedVASC är ett innovationsbolag från Lund som grundades 2013 av Dr Michael Åkesson. Just nu söker de fler investerare som vill vara med och bidra till att Solutio™ kan komma ut på marknaden.

Läs mer om MedVASC och Solutio™ här 

Scandinavian Venous Centre är en av Sveriges största kliniker för modern åderbråcksbehandling och var först ut i landet med modern laserteknik. Tillsammans med MedVASC har de fortsatt utvecklingen med Solutio™ och har nu ett nära samarbete. 

Läs mer om SVC här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MedVASC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?