1515

Räntor och valutor: Euron svagare<br />

De europeiska marknadsräntorna noteras något högre i inledningen av den nya veckan, samtidigt som euron försvagas. Lättade spänningar på den geopolitiska fronten har bidragit till en bättre riskaptit.

Den tyska tioåriga statsobligationsräntan noteras upp 1 punkt till 1,06 procent, medan den svenska motsvarigheten stiger 1 punkt till 1,60 procent.

"De geopolitiska riskerna som legat som en våt filt över marknaderna de senaste veckorna ser ut att lätta lite", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Kurdiska trupper i Irak har gjort framsteg mot den militanta islamistgruppen IS, tidigare Isis, och tvingat den till reträtt från ett antal byar. Framstegens uppges komma i spåren av de amerikanska flyganfallen som nu går in i den fjärde dagen. USA har inte satt någon tidsgräns för hur länge flygoperationen kommer att pågå, men har uttryckt att det kan röra sig om "månader".

"Isis börjar förstå att det blir konsekvenser om man använder tungt artilleri och utrustning nära Erbil. Det kommer att bromsa ned dem och ge Pesh (Peshmerga, kurdiska trupper) tid att förstärka deras led med utrustning som de får från den irakiska militären och från USA", sade en amerikansk militärföreträdare till Wall Street Journal.

Vidare gör den ukrainska militären framsteg mot de proryska separatisterna i landet, och avancerar nu mot Donetsk. Ryssland har samtidigt avslutat sina flygövningar vid gränsen till Ukraina.

Vad gäller Palestina-konflikten har Israel och Hamas kommit överens om en ny 72-timmars vapenvila från och med måndag. Parterna ska nu förhandla i Egypten, en uppgift som anses vara mycket svår. Än så länge har inga brott mot vapenvilan rapporteras.

I helgen vann också premiärminister Recep Tayyip Erdogan Turkiets första direkta presidentval, och han förlänger därmed sitt ledarskap till minst 2019.

Hemma i Sverige visade SEB:s boprisindikator en mindre nedgång efter julis kraftiga uppgång. Indikatorn landade på 62, jämfört med 64 i juli.

"Givet Riksbankens aggressiva räntesänkning med 50 punkter vid mötet den 3 juli är det något överraskande att sentimentet minskade. Det bör dock noteras att nivån i augusti var i paritet med den historiska toppnivån. Vidare bidrog sannolikt fallande aktiemarknader nedåtpress på förväntningarna", skriver SEB i en kommentar.

Trots nedgången befinner sig fortfarande boprisindikatorn nära de rekordhöga nivåerna som noterades i juni 2007, på 65.

På valutamarknaden har euron försvagats till 1:339 mot dollarn från 1:342 vid svensk fredagsstängning.

"Helgen kan sammanfattas som att konflikterna lugnar ned sig, och de riskaversiva händelserna de senaste två veckorna kan ha gett en uppåtrisk när nedtrappningar sker runt om i konflikterna", sade Evan Lucas, strateg på IG, till Reuters.

Kronan är i sin tur oförändrad på 6:89 mot dollarn medan den har stärkts 2 öre till 9:23 mot euron.

Fokus på den svenska makroekonomiska agendan riktas under den kommande veckan bland annat mot KPI-data för juli. Internationellt ligger fokus bland annat på detaljhandelsstatistik från USA, men också BNP-data och KPI-statistik för euroområdet.

Medan måndagsagendan är relativt tunn är tisdagen mer händelserik, inte minst för Sverige där veckans huvudnummer presenteras i form av KPI för juli.

Sedvanliga klädreor väntas ha dragit ned KPI i juli och inflationen spås ha letat sig ned till nollstrecket efter att ha studsat upp i juni. Enligt SME Direkts analytikerenkät spås KPI ha sjunkit med 0,4 procent jämfört med maj, medan inflationstakten bedöms ha varit oförändrad. Vidare beräknas KPIF ha ökat med 0,6 procent jämfört med samma månad i fjol, vilket skulle vara över Riksbankens prognos på +0,4 procent.

"Tecknen på ett uppåttryck på inflationen som började visa sig efter det oväntat höga juni-KPI har vänts senare under sommaren med markant lägre internationella priser på energi och livsmedel", skriver SEB-ekonomen Olle Holmgren i ett marknadsbrev.

Tidigare kommer Svensk Handel ha redovisat sitt Stilindex för juli och ute i Europa ligger tisdagens fokus på ZEW-indexet som mäter tyska institutionella investerare och analytikers bedömning av de ekonomiska utsikterna

Klockan 16 kommer data över antalet lediga platser i USA i juni, som väntas ha sjunkit till 4,550 miljoner från 4,635 miljoner föregående månad. Statistiken, även kallad JOLT, har seglat upp högt på agendan efter att Fed-chefen Janet Yellen talat om att centralbanken måste fortsätta med lättnaderna eftersom det finns en stor mängd lediga resurser på arbetsmarknaden.

"Andelen lediga platser för arbetslösa har stigit mycket snabbare dän den trenden under två månader i rad, vilket ger ytterligare bekräftelse på att den amerikansak arbetsmarknaden har skiftat till en period med starkare tillväxt. Men andelen nyanställningar och uppsägningar var oförändrade och fortsätter att vara långt under nivåerna före krisen", skriver Credit Suisse i ett marknadsbrev.

Onsdagen inleds med preliminär BNP-data från Japan andra kvartalet, och något senare ett batteri med Kina-statistik i form av industriproduktion, detaljhandel och investeringar i juli.

På hemmaplan riktas blickarna mot TNS Prosperas mätning av inflationsförväntningarna bland marknadsaktörer. Vid den senaste mätningen i juli drogs inflationsförväntningarna ned på 1-2 års sikt, medan 5-årsförväntningarna låg still på 1,8 procent.

Senast förra veckan visade KI-barometern att inflationsförväntningarna bland hushållen sjönk betydligt, och frågan är nu om det även återspeglas bland marknadsaktörer.

I Storbritannien ligger fokus på Bank of Englands kvartalsvisa inflationsrapport, i EU redovisas industriproduktionsdata för EMU och brittisk arbetslöshet.

Onsdagen är också värd för USA:s viktigaste statistikhållpunkt, nämligen detaljhandelsdata för juli. Analytikerna i Bloomberg News prognosenkät räknar med att försäljningen ska ha ökat med 0,3 procent under månaden, efter en uppgång med 0,2 procent i juni. Exklusive bilar och bensin bedöms försäljningsökningen ligga kvar på 0,3 procent i juli.

Credit Suisse menar att fundamenta talar för en relativt stark detaljhandelsrapport.

"Starkare arbetsinkomster, konsumentförtroende och ett rejält starkt utfall i ISM-index för tjänstesektorn pekar mot uppåtrisker för kärnförsäljningen", skriver Credit Suisse och tror på en ökning med 0,7 procent exklusive bilar och bensin.

Under torsdagen kommer en rad EMU-länder med BNP-statistik för det andra kvartalet; däribland Tyskland, Frankrike, Österrike och Portugal. Klockan 11 kommer Eurostat därför att publicera det första estimatet av BNP för euroområdet som helhet. Inför den spår analytikerna en inbromsning i tillväxten till +0,1 procent jämfört med det första kvartalet, samtidigt som BNP spås ha stigit med 0,7 procent i årstakt.

I EMU kommer också definitiv KPI-statistik för juli som bedöms bekräfta den preliminära utvecklingen med en inflationstakt på 0,4.

I USA kommer en rad makrostatistik, bland annat industriproduktion där analytiker spår en uppgång med 0,3 procent i juli.

===================================

måndag kl 9.00 (fredag kl 16.15)

USD/SEK 6,459028 (6:8948) Statsobl 2y 0,23 -0,23
EUR/SEK 1,99375 (9:2502) Statsobl 10y 1,6 -1,59
EUR/USD 2,396528 (1:3416) Räntegap/ty 54 -54
US obl 10y 2,43 -2,38 Tysk obl 10y 1,06 -1,05Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?