1515

Räntor &amp; valutor: USA-räntor upp<br />

USA-räntorna har stigit på fredagskvällen och måndagsmorgonen, samtidigt som dollarn har stärkts både mot euron och mot yenen.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan noteras vid klockan 6.40 upp 6 punkter till 2,44 procent, medan tvååringen stiger 3 punkter till 0,45 procent, jämfört med fredagens svenska stängning.

"Det är verkligen dyrt att köpa obligationer. Ekonomin fortsätter att återhämta sig" i USA, sade Huroki SHimazu, senior marknadsekonom på SMBC Nikko Securities, till Bloomberg News.

Helgen har varit relativt lugn när det gäller makroekonomiska händelser.

På den geopolitiska fronten har kurdiska trupper gjort framsteg mot den militanta islamistgruppen ISIS och tvingat den till reträtt från ett antal byar. Framstegens uppges komma i spåren av de amerikanska flyganfallen.

"Isis börjar förstå att det blir konsekvenser om man använder tungt artilleri och utrustning nära Erbil. Det kommer att bromsa ned dem och ge Pesh (peshmerga, kurdiska trupper) tid att förstärka deras led med utrustning som de får från den irakiska militären och från USA", sade en amerikansk militärföreträdare till Wall Street Journal.

Samtidigt har Israel och Hamas kommit överens om en ny 72-timmars vapenvila från och med måndag. Parterna ska nu förhandla i Egypten, en uppgift som anses vara mycket svår. Än så länge har inga brott mot vapenvilan rapporteras.

I helgen vann premiärminister Recep Tayyip Erdogan Turkiets första direkta presidentval, och han förlänger därmed sitt ledarskap till minst 2019. Han fick totalt 51,8 procent av rösterna. Närmaste konkurrent, Ekmeleddin Ihsanoglu, fick 38 procent.

I övrigt visade KPI-statistik för juli inga överraskningar med en inflationstakt på 2,3 procent. PPI sjönk samtidigt med 0,9 procent i årstakt i juli.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1:340 mot euron från 1:342 vid svensk fredagsstängning. Mot yenen har dollarn stärkts till 102:14 från 101:79.

"Helgen kan sammanfattas som att konflikterna lugnar ned sig, och de riskaversiva händelserna de senaste två veckroan kan ha gett en uppåtrisk när nedtrappningar sker runt om i konflikterna", sade Evan Lucas, strateg på IG, till Reuters.

Fokus på den svenska makroekonomiska agendan riktas under den kommande veckan bland annat mot KPI-data för juli. Internationellt ligger fokus bland annat på detaljhandelsstatistik från USA, men också BNP-data för euroområdet.

Veckan inleds förhållandevis lugnt. Under morgonen kommer SEB:s boprisindikator för augusti. I juli steg indikatorn kraftigt till 64 från 56, vilket var den högsta nivån sedan juli 2007. Detta trots att frågorna ställdes innan Riksbankens oväntade räntesänkning till 0,25 procent.

Tisdagen är mer händelserik, inte minst för Sverige där veckans huvudnummer presenteras i form av KPI för juli.

Sedvanliga klädreor väntas ha dragit ned KPI i juli och inflationen spås ha letat sig ned till nollstrecket efter att ha studsat upp i juni. Enligt SME Direkts analytikerenkät spås KPI ha sjunkit med 0,4 procent jämfört med maj, medan inflationstakten bedöms ha varit oförändrad. Vidare beräknas KPIF ha ökat med 0,6 procent jämfört med samma månad i fjol, vilket skulle vara över Riksbankens egna prognos på +0,4 procent.

"Tecknen på ett uppåttryck på inflationen som började visa sig efter det oväntat höga juni-KPI har vänts senare under sommaren med markant lägre internationella priser på energi ch livsmedel", skriver SEB-ekonomen Olle Holmgren i ett marknadsbrev.

Tidigare kommer Svensk Handel ha redovisat sitt Stilindex för juli.

Ute i Europa ligger tisdagens fokus på ZEW-indexet som mäter tyska institutionella investerare och analytikers bedömning av de ekonomiska utsikterna. Enligt Bloomberg News analytikerenkät väntas förväntningarna ha försämrats avsevärt till 17,0 från tidigare 27,1.

klockan 16 kommer data över antalet lediga platser i USA i juni, som väntas ha sjunkit till 4,550 miljoner från 4,635 miljoner föregående månad. Statistiken, även kallad JOLT, har seglat upp högt på agendan efter att Fed-chefen Janet Yellen talat om att centralbanken måste fortsätta med lättnaderna eftersom det finns en stor mängd lediga resurser på arbetsmarknaden.

"Andelen lediga platser för arbetslösa har stigit mycket snabbare dän den trenden under två månader i rad, vilket ger ytterligare bekräftelse på att den amerikansak arbetsmarknaden har skiftat till en period med starkare tillväxt. Men andelen nyanställningar och uppsägningar var oförändrade och fortsätter att vara långt under nivåerna före krisen", skriver Credit Suisse i ett marknadsbrev.

Onsdagen inleds med preliminär BNP-data från Japan andra kvartalet, och något senare ett batteri med Kina-statistik i form av industriproduktion, detaljhandel och investeringar i juli.

På hemmaplan riktas blickarna mot TNS Prosperas mätning av inflationsförväntningarna bland marknadsaktörer. Vid den senaste mätningen i juli drogs inflationsförväntningarna ned på 1-2 års sikt, medan 5-årsförväntningarna låg still på 1,8 procent.

Senast förra veckan visade KI-barometern att inflationsförväntningarna bland hushållen sjönk betydligt, och frågan är nu om det även återspeglas bland marknadsaktörer.

I Storbritannien ligger fokus på Bank of Englands kvartalsvisa inflationsrapport, i EU redovisas industriproduktionsdata för EMU och brittisk arbetslöshet.

Onsdagen är också värd för USA:s viktigaste statistikhållpunkt, nämligen detaljhandelsdata för juli. Analytikerna i Bloomberg News prognosenkät räknar med att försäljningen ska ha ökat med 0,3 procent under månaden, efter en uppgång med 0,2 procent i juni. Exklusive bilar och bensin bedöms försäljningsökningen ligga kvar på 0,3 procent i juli.

Credit Suisse menar att fundamenta talar för en relativt stark detaljhandelsrapport.

"Starkare arbetsinkomster, konsumentförtroende och ett rejält starkt utfall i ISM-index för tjänstesektorn pekar mot uppåtrisker för kärnförsäljningen", skriver Credit Suisse och tror på en ökning med 0,7 procent exklusive bilar och bensin.

Under torsdagen kommer en rad EMU-länder med BNP-statistik för det andra kvartalet; däribland Tyskland, Frankrike, Österrike och Portugal. Klockan 11 kommer Eurostat därför att publicera det första estimatet av BNP för euroområdet som helhet. Inför den spår analytikerna en inbromsning i tillväxten till +0,1 procent jämfört med det första kvartalet, samtidigt som BNP spås ha stigit med 0,7 procent i årstakt.

I EMU kommer också definitiv KPI-statistik för juli som bedöms bekräfta den preliminära utvecklingen med en inflationstakt på 0,4 procent och en kärninflation på 0,8 procent. Jämfört med föregående månad spås en nedgång med 0,6 procent.

I USA kommer en rad makrostatistik, bland annat industriproduktion där analytiker spår en uppgång med 0,3 procent i juli.

Michigan-index över stämningsläget bland hushållen spås ha stigit till 82,5 från 81,8.

PPI, Empire Manufacturing Index samt Tics-flöden ligger alla också på fredagsagendan.

===================================

måndag 6.40 (fredag kl 16.15)
USD/SEK 6:8919 (6:8948) EUR/USD 1:3402 (1:3416)
EUR/SEK 9:2366 (9:2502) USD/JPY 102:14 (101:79)
Jp obl 2 0,07 (0,06) Jp obl 10 0,52 (0,51)
Ty obl 2 0,01 (0,01) Ty obl 10 1,05 (1,05)
US obl 2 0,45 (0,42) US obl 10 2,44 (2,38)Innehåll från RiksbyggenAnnons

Unikt projekt där proffs och privatpersoner delar utrustning

I en bostadsrättsförening i Falkenberg kan de boende låna trädgårdsmaskiner och trädgårdsredskap gratis. Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.
I en bostadsrättsförening i Falkenberg kan de boende låna trädgårdsmaskiner och trädgårdsredskap gratis. Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.

Ny teknik sparar både tid och miljö i Riksbyggens fastighetsförvaltning. Nu testar man om delning av trädgårdsverktyg kan underlätta utevardagen, både för de boende och för Riksbyggens personal.

Som stor fastighetsförvaltare är Riksbyggen också en stor användare av trädgårdsredskap och andra maskiner. Traditionellt har de här redskapen främst drivits av fossila bränslen, men de senaste åren har man mer och mer gått över till eldrivet.

– Vi vill minimera utsläppen och slippa de bensinslukande maskinerna och har investerat i många nya verktyg med någon form av elkomponent i sig, säger Mikael Günthner, leveranschef för fastighetsservice i Skaraborg.

Läs mer om hållbar fastighetsförvaltning hos Riksbyggen.

Men det är inte bara tekniken som förändras utan även hur redskapen används. Under sommaren har Riksbyggen i Halland i samarbete med verktygstillverkaren Husqvarna testat ett nytt sätt att ge både fastighetsförvaltare och privatpersoner tillgång till nya, batteridrivna verktyg.

– Delningsekonomin växer och lämpar sig väl för vår typ av produkter, säger Margaretha Finnstedt, chef för Innovation Lab på Husqvarna.

– Våra maskiner är byggda för att klara omfattande användning, samtidigt vet vi att många privatpersoner inte behöver till exempel häcksax och lövblås mer än ett par gånger per år.

Proffs och boende delar verktyg

För att se om man kunde lösa det dilemmat startades i juni projektet Trädgårdsboxen i en bostadsrättsförening i Falkenberg. Två förråd utrustade med batteridrivna trädgårdsmaskiner från Husqvarna och trädgårdsredskap från Gardena placerades ut i området och de boende kunde sen låna gratis från boxen. Dessutom använde även Riksbyggens personal verktygen när de var och jobbade i området.

– Trädgårdsboxen gör det möjligt att testa om det går att öka nyttjandegraden ytterligare genom att låta grönyteproffs och boende dela verktyg, eftersom proffsen behöver verktygen på vardagarna medan de boende främst har behovet på kvällar och helger, förklarar Margaretha Finnstedt.

Läs mer om Riksbyggens tjänster för välskötta utemiljöer.

Vid en avstämning i slutet av sommaren visade det sig att projektet blivit mycket uppskattat av både de boende och Riksbyggens personal.

– Många som bor här har redan liknande produkter hemma, trots det har det har varit hög beläggning, säger Marcus Rimme, arbetsledare på Riksbyggen i Falkenberg.

– Dessutom sparar det tid för oss på Riksbyggen. Om vi är där för att klippa häcken men ser en gräsplätt som behöver klippas, då kan vi låna en klippare ur boxen istället för att behöva lägga tid på att åka tillbaka till vårt förråd och hämta. Jag gillar att testa nya saker och vill göra något för miljön, så jag tycker att det här är perfekt.

Cirkulär ekonomi och kundnytta

Även Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.

– Vi lägger mycket arbete på hitta nya sätt att jobba för att nå både cirkulär ekonomi och kundnytta, och att få delta i det här världsunika projektet där proffs och privatpersoner delar utrustning är väldigt roligt. Jag hoppas att vi genom det ska kunna inspirera fler att tänka nytt, samtidigt som vi själva ska se hur vi kan vidareutveckla konceptet.

Margaretha Finnstedt ser också fram emot ett vidare samarbete.

– Riksbyggen är en väldigt framåtlutad organisation med ett tydligt kund- och miljöfokus. Vi har en spännande, och rolig, resa framför oss när vi tar piloten vidare till nästa steg.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?