1515

Börsen väntas starta friskt<br />

Asienbörserna har börjat måndagen med breda och kraftiga uppgångar med Japan i täten. Uppgångarna beskrivs som en kombination av positiva nyheter och en rekyl efter förra veckans svaghet.

Stockholmsbörsen lär alltså börja dagen med en uppgång. Europaterminerna är uppåt och Euro Stoxx-terminen är upp 1 procent. Rapportmässigt är det tunt och på programmet i Sverige finns bara Dentware och EQL Pharma.

Nyhetsflödet på morgonen har främst handlat om Africa Oil och Shamaran. Africa Oil rapporterade sent på fredagskvällen svensk tid och redovisade en förlust efter skatt på 36,2 miljoner dollar för andra kvartalet 2014. Där ingår en nedskrivning på 30,8 miljonoer dollar vid block 7/8 vid etiopiska El Kuran-3.

Swedbank Markets sänker riktkursen för Africa Oil med 10 kronor till 80 kronor efter rapporten men upprepar rekommendationen starkt köp. Banken tycker att nuvarande kursnivåer är ett utmärkt tillfälle för investerare att ge in sig i det östafrikanska borrningsäventyret.

Så över till Shamaran. Operatören Taqa, som kontrolleras av Abu Dhabi, har stoppat verksamheten vid Atrush-blocket på grund av oron i irakiska Kurdistan. Taqa, som är operatör vid fälten där Shamaran har en intresseandel på runt 20 procent, tror fortfarande på att inleda produktion 2015.

Shamaran sjönk nära 4 procent i Kanada efter stängning i Stockholm i fredags.

Medivir får en ny vd i form av Niklas Prager, Nordic Mines har nått en överenskommelse med långivare som innebär skuldnedskrivningar från 45,1 miljoner euro till 12,5 miljoner. Bilprovningsbolaget Opus har också fått ett kontrakt i Chile, som ska börja ge intäkter 2015.

Makrofokus under veckan ligger på KPI-data för juli. Internationellt kommer också detaljhandelsstatistik från USA, och BNP-data för euroområdet.

Veckan börjar rätt lugnt. Strax före öppning kom SEB:s boprisindikator för augusti. I juli steg indikatorn kraftigt till 64 från 56, högsta nivån sedan juli 2007, trots att frågorna ställdes innan Riksbankens oväntade räntesänkning till 0,25 procent. Nu sjönk indikatorn tillbaka till 62, vilket ändå är en hög siffra.

Morgondagen är på förhand mer händelserik för Sverige, för då kommer veckans huvudnummer som är KPI för juli.

Bland omvärldsnyheterna kan nämnas att Hamas och Israel på söndagskvällen enades om en ny vapenvila på 72 timmar.

Recep Tayyip Erdogan vann som väntat presidentvalet i Turkiet i går, och här hemma vill socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven öka solidariteten och stimulera ekonomin bland annat genom att ge CSN-lån till folk som vill ta körkort.

Som vanligt finns några ändrade rekommendationer. Handelsbanken Capital Markets sänker Cavotec till sälj från tidigare minska och riktkursen kapas rejält, till 18 kronor från tidigare 31. Jefferies sänker riktkursen för Astra till 45 pund från 47:90 och Pareto sänker rekommendationen för Oriflame till sälj från behåll.

Börsveckan rekommenderar köp i Lindab och Nobia, och tycker samtidigt att det är läge att ta hem eventuell vinst i Loomis.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?