1515

USA-börser: Ny nedgång väntas<br />

Fredagseftermiddagens amerikanska jobbrapport bromsade nedgångarna för börsterminerna, som dock fortsatt indikerar en öppning i rött. På bolagsfronten väntas Linkedin avancera, medan Gopro spås en tuffare handelsdag.

Med lite mindre än en timme kvar till börsöppning var terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq Composite noterade mellan 0,1 och 0,2 procent lägre.

Torsdagens New York-börser föll kraftigt, där bland annat Dow Jones årsuppgång utraderades efter att indexet fallit med 1,9 procent. Med två timmar kvar till fredagsöppning indikerade terminerna ytterligare nedgångar på mellan 0,6 och 0,7 procent, då investerarnas nervositet inför fredagseftermiddagens amerikanska jobbrapport lyste igenom.

"Sysselsättningsstatisiken är tveklöst den makrohållpunkt som investerarna riktar fokus mot. Jag tror att investerarna letar efter en katalysator som kan leda marknaderna antingen högre eller lägre", sade Keith Bowman vid Hargreaves Lansdown till Bloomberg News innan rapporten publicerades, vilket skedde klockan 14.30 svensk tid.

Investerarkollektivet mottog sysselsättningsrapporten med ett leende, och terminerna hade ett par minuter efter att rapporten publicerats ätit upp nästan hela den tidigare nedgången.

Statistiken visade att antalet sysselsatta i USA ökade med 209.000 personer i juli, vilket var lägre än det förväntade 230.000 personer. Den positiva börsreaktionen kan i stället ta sin bakgrund i det faktum att den genomsnittliga timlönen var oförändrad i juli. Analytiker hade här väntat sig en ökning med 0,2 procent.

På bolagsfronten inkom konsumentvarugruppen Procter & Gambles delårsrapport för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Det justerade resultatet var något bättre än väntat, och prognoserna för det kommande räkenskapsåret inkom i stort i linje med förväntningarna. Aktien avancerade 2,2 procent i förhandeln.

Även Linkedin tog ett kliv uppåt efter en kvartalsrapport som fallit marknaden i smaken. Det andra kvartalets resultat slog analytikerförväntningarna, vilket även gällde för bolagets prognos över det tredje kvartalet. Dessutom meddelade bolaget att det introducerar nya produkter, däribland en kinesisk hemsida. Det karriärsinriktade sociala nätverkets aktie var 8,3 procent högre.

Onlineresebolaget Expedias räkenskapsböcker öppnades även dessa till marknadens förtjusning. Bolaget rapporterade en vinst per aktie om 1:03 dollar, vilket överträffade vinstförväntningarna om 0:76 dollar per aktie.

3D Systems aktie satte fart i motsatt riktning. Bolaget, som tillverkar maskiner för additiv tillverkning och konkurrerar med svenska Arcam, tappade 10 procent under torsdagen i spåren av en svag kvartalsrapport. Under fredagen sänkte RBC rekommendationen för aktien till sector perform från tidigare outperform. Aktien föll tillbaka med 2,6 procent i förhandeln.

Kameratillverkaren Gopro gick samma öde till mötes. Bolagets första kvartalsrapport som ett noterat bolag nådde inte upp till förväntningarna. Aktien handlades ned med 10 procent i torsdagens efterhandel efter rapportsläpp. Trots nedgångarna har Gopro-aktien dock stigit över 70 procent sedan börsintroduktionen i slutet av juni.

Noteringar vid 14.45-tiden

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

Terminen för Dow Jones -0,16%

Terminen för S&P 500 -0,16%

Terminen för Nasdaq -0,05%

2-åriga USA-räntan -0,0276 till 0,5000%

10-åriga USA-räntan -0,0018 till 2,5561%

Olja, US WTI -0:55 USD till 97:62 dollar/fat

Olja, Brent -0:40 USD till 105:64 dollar/fat

EUR/USD -0:0002 till 1:3388


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?