Annons

Råvaror: Olja och basmetaller tappar<br />

Priserna på basmetaller och olja följer aktiemarknaderna lägre på fredagens handel, medan guldet klarar sig bäst på nära oförändrade nivåer.

Vid klockan 13.50 är WTI-oljan 0:68 dollar lägre till 97:49 dollar per fat, medan Brentoljan sjunker 0:39 dollar till 105:63.

"Trots alla geopolitiska kriser finns det ett rikligt fysiskt utbud på den europeiska oljemarknaden för tillfället, vilket tynger Brent-terminerna med löptid i snar framtid… Utbudet från västra Afrika spelar en stor roll i det här: det är av jämförbar kvalitet med skifferoljan i USA och därför finns ingen efterfrågan där, i stället flödar oljan i större utsträckning in på den europeiska marknaden", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Brent kan därför väntas fortsätta vara pressad innan de geopolitiska kriserna faktiskt ger något upphov till utbudsstörningar, enligt Commerzbank.

De internationella finansmarknaderna riktar nu blickarna mot USA:s jobbrapport för juli som publiceras klockan 14.30.

I juni ökade sysselsättningen med oväntat starka 288.000 personer och nu i juli räknar analytikerna i Bloomberg News enkät med en liten nedväxling till 231.000. Arbetslösheten väntas samtidigt ha legat kvar på 6,1 procent.

Goldman Sachs tror att sysselsättningen ökar 235.000 personer samtidigt som de spår att arbetslösheten sjunker till 6,0 procent.

De noterar i ett marknadsbrev att sysselsättningen bör fortsätta att visa goda ökningar, men något mindre än den gjort de senaste månaderna. Flera indikatorer tyder på en sådan liten inbromsning, bland annat ADP:s statistik över privat sysselsättning och ett ökat antal varsel.

Vidare kommer statistik över inkomster och konsumtion för juni, men även ISM-index i industrin.

På ädelmetallmarknaden noteras guldpriset upp 1 dollar till 1.284 dollar per uns, medan silver sjunker 0:05 dollar till 20:34.

Commerzbank konstaterar att guldet nu handlas under det viktiga 200-dagarsgenomsnittet, vilket delvis förklaras av den låga inflationen i EMU. Vidare har stark amerikansk ekonomisk data, i huvudsak BNP, bidragit till förväntningar om att Fed kan höja räntan tidigare än väntat.

Enligt en enkät av Bloomberg News räknar dock analytiker med en viss återhämtning i guldpriset nästa vecka. Tolv av 25 tillfrågade analytiker räknar med uppgångar nästa vecka, medan nio tror på nedgångar. De resterande fyra är neutrala.

"Trots en trög handel kommer de geopolitiska riskerna i sinom tid påverka priserna. Mellanöstern fortsätter att vara en krutdurk, likaså är relationerna mellan USA, EU och Ryssland i att högre grad", sade Mark O'Byrne vid Goldcore, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna sjunker kopparterminen 50 dollar till 7.065 dollar per ton, medan zink är ned 26 dollar till 2.334 dollar.

Noteringar klockan 13.50
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:68 USD 97:49
Brent, första termin -0:39 USD 105:63
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -50 USD 7.065
Zink -26 USD 2.334
Aluminium -15 USD 1.973
Nickel -106 USD 18.399
Bly -21 USD 2.205
Tenn -400 USD 22.450
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +1:15 USD 1.283:70
Silver -0:05 USD 20:34
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.04 81.50
Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?