1515

Räntor och valutor: <br />Börsfallet sänker räntorna<br />

Efter en lång period av mycket låg volatilitet föll USA-börserna med runt 2 procent på torsdagskvällen. Börsnedgångarna har dämpats något i Asien med stöd av en oväntat stark uppgång i Kinas inköpschefsindex för industrin, men börserna handlas fortsatt i rött. De sjunkande börserna har fått amerikanska statspappersräntor att sjunka. Dollarn handlas samtidigt i stort sett stabilt mot euron och yenen.

Under dagen riktas intresset mot inköpschefsindex för industrin från fler länder liksom den amerikanska sysselsättningsrapporten för juli.

Tidig svensk fredagsmorgon har den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 1 punkt till 2,57 procent, medan tvåårsräntan är ned 3 punkter till 0,53 procent.

S&P 500 sjönk 2,0 procent på torsdagen och Nasdaq var ned 2,1 procent efter bland annat en del svaga rapporter. I Asien är nedgångarna mer måttliga, japanska Nikkei 225 är ned 0,3 procent.

"Investerare har letat efter en ursäkt att sälja. Vi har en lång rad bekväma anledningar för investerarna att dra tillbaka en del pengar från bordet. De geopolitiska riskerna har ökat och dataflödet i USA tyder på att Fed kan komma att behöva höja räntorna förr snarare än senare. Argentinafrågan är en annan negativ nyhet", sade Angus Gluskie, förvaltare vid White Funds i Sydney, till Bloomberg News.

Investerare skrämdes på torsdagen av statistik som antydde en bra fart på den amerikanska arbetsmarknaden och att lönerna kan vara på väg att stiga snabbare. Detta skulle tala för att de lediga resurserna på arbetsmarknaden, som Federal Reserve ser som en viktig anledning att behålla räntan på låga nivåer, kanske inte är så stora som man trott. Detta skulle tala för att räntehöjningar kan bli aktuella tidigare än vad många investerare räknat med.

Oron för räntehöjningar och svaga bolagsrapporter motverkas dock delvis av en oväntat stark uppgång i Kinas inköpschefsindex. Kinas industri-PMI steg till 51,7 i juli från 51,0 i juni. Väntat enligt Bloomberg News enkät var en mer måttlig uppgång till 51,4. HSBC:s kinesiska industri-PMI steg till definitiva 51,7 från 50,7. Detta var lite lägre än preliminärt rapporterade 52,0.

Uppgångarna i industri-PMI ses som en indikation på att Kinas tidigare stimulansåtgärder nu får avsedd effekt i ekonomin.

"Regeringen har lagt mycket fokus på riktade lättnader, skräddarsydda för små och medelstora företag. Tillväxten verkar stabiliseras och regeringen skulle kunna fokusera mer av sin energi på reformagendan under det andra halvåret", sade Chang Jian, chefekonom för Kina vid Barclays i Hongkong, till Bloomberg TV.

I Japan sjönk dock inköpschefindex definitivt till 50,5 i juli från 51,5 i juni.

Det fortsätter sedan att trilla in fler inköpschefsindex under dagen. Klockan 8.30 kommer Silf/Swedbanks svenska industri-PMI. Analytikerna i SME Direkts enkät räknar med en nedgång till 54,5 i juli från 54,8 i juni.

Euroområdets definitiva industri-PMI släpps klockan 10.00 och spås bekräfta den preliminära lilla uppgången till 51,9 från 51,8. I eftermiddag, klockan 16.00, kommer amerikanska ISM inköpschefsindex, som enligt Bloomberg News enkät väntas ha stigit till 56,0 i juli från 55,3 i juni

Dagens tyngsta hållpunkt blir den amerikanska sysselsättningsrapporten för juli, som publiceras klockan 14.30. I juni ökade sysselsättningen med oväntat starka 288.000 personer och nu i juli räknar analytikerna i Bloomberg News enkät med en liten nedväxling till 231.000. Arbetslösheten väntas samtidigt ha legat kvar på 6,1 procent.

Goldman Sachs tror att sysselsättningen ökar 235.000 personer samtidigt som de spår att arbetslösheten sjunker till 6,0 procent.

De noterar i ett marknadsbrev att sysselsättningen bör fortsätta att visa goda ökningar, men något mindre än den gjort de senaste månaderna. Flera indikatorer tyder på en sådan liten inbromsning, bland annat ADP:s statistik över privat sysselsättning och ett ökat antal varsel.

Japanska marknadsräntor handlas stabilt och tioårsräntan är oförändrad på 0,54 procent.

Efter att kreditvärderingsinstitutet S&P sänkt Argentina kreditbetyg till SD, Selected Default, följer nu Fitch efter och sänker betyget till RD, Restricted Default, från tidigare CC. Moody's sänker samtidigt utsikterna för Argentinas kreditbetyg Caa1 till negativa. Argentina håller dock inte med om att landet kan sägas ha ställt in betalningarna.

På valutamarknaden är det små rörelser för världsvalutorna. Dollarn handlas mer eller mindre stabilt mot både euron och yenen från torsdagens svenska stängning.

Kronan visar likaså små förändringar mot dollarn och euron.

Noteringar fredag kl 6.30
Valuta Notering Torsdag Räntor Notering Fredag
USD/SEK 6:8992 (6:8963) EUR/USD 1:3386 (1:3390)
EUR/SEK 9:2351 (9:2343) USD/JPY 102:93 (102:88)
Jp obl 2 0,07 (0,07) Jp obl 10 0,54 (0,54)
Ty obl 2 0,03 (0,03) Ty obl 10 1,16 (1,19)
US obl 2 0,53 (0,56) US obl 10 2,57 (2,58)

 


Innehåll från DentmeAnnons

Därför ska du ge dina anställda en årlig tandläkarundersökning

Företagstandhälsa är nytt i Sverige och det är Dentme som har tagit stafettpinnen på marknaden. Men varför ska man ge sina anställda en årlig tandläkarundersökning?

– Du får friskare medarbetare, men det kan också vara en konkurrensfördel i kampen om kompetens på arbetsmarknaden, säger David Kruse, medgrundare och vd.

Så kan du bli en mer omtänksam arbetsgivare 

Idag är kampen om arbetskraft stenhård. Företag över hela landet vrider och vänder på alla idéer för att locka talanger till deras bolag. Nya och intressanta förmåner kan vara lösningen för att både attrahera, motivera – och behålla personal. 

– Företagstandhälsa är en värdefull förmån för både arbetsgivare och anställda. För att kunna skapa friska arbetsplatser måste man ha en helhetssyn på hälsa, där munhälsan i allra högsta grad ingår, säger Hadi Ahmad, medgrundare samt tandläkare och kliniskt ansvarig på Dentme.

Hadi Ahmad och David Kruse, medgrundare av Dentme.
Hadi Ahmad och David Kruse, medgrundare av Dentme.

Tandhälsa som förmån

Dentme är först i Sverige med att erbjuda tandhälsa som förmån till arbetsgivare. Samtliga medarbetare erbjuds en årlig undersökning på någon av Dentmes partnerkliniker. Dessutom kan de när som helst få råd och hjälp av erfarna tandläkare och tandhygienister direkt via mobilen eller surfplattan. 

– Det lönar sig att arbeta förebyggande – både för företaget och individen. För oss känns det självklart att patienten ska kunna möta tandläkare digitalt på samma sätt som inom andra områden och samhället i stort, säger David Kruse, medgrundare samt vd och betonar att arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. 

Hadi Ahmad berättar att cirka 40 procent av Sveriges befolkning inte har regelbunden kontakt med tandläkare. Många lider dessutom av tandläkarrädsla.

– Det har blivit ett folkhälsoproblem. Vi gör det enklare för patienten att snabbt få hjälp och råd samtidigt som vi är med och frigör resurser på klinikerna. Vi vet hur mycket tid som går åt till att diagnostisera saker som enkelt kan skötas från mobilen, som exempelvis en tappad fyllning eller krona, säger han. 

Besök via appen

Det första besöket sker via appen, vilket betyder att de anställda inte behöver lägga tid på att besöka en klinik. De kan ta samtalet på en kafferast, eller hemma i soffan. Bedömer Dentmes tandläkare att patienten behöver vidare vård bokar de in ett besök på någon av deras anslutna partnerklinikerna. 

– Du kan enkelt boka in en uppföljning via appen vilket sparar tid för både patienter och tandläkare. Hela och friska tänder är viktigt för att vi ska kunna leva ett bra liv. Med Dentme som personalförmån får du friskare medarbetare samtidigt som du blir en attraktiv arbetsgivare och stärker ditt varumärke på lång sikt, säger David Kruse. 

Så kan du bli en mer omtänksam arbetsgivare

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?