Annons

Räntor och valutor: <br />Börsfallet sänker räntorna<br />

Efter en lång period av mycket låg volatilitet föll USA-börserna med runt 2 procent på torsdagskvällen. Börsnedgångarna har dämpats något i Asien med stöd av en oväntat stark uppgång i Kinas inköpschefsindex för industrin, men börserna handlas fortsatt i rött. De sjunkande börserna har fått amerikanska statspappersräntor att sjunka. Dollarn handlas samtidigt i stort sett stabilt mot euron och yenen.

Under dagen riktas intresset mot inköpschefsindex för industrin från fler länder liksom den amerikanska sysselsättningsrapporten för juli.

Tidig svensk fredagsmorgon har den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan sjunkit 1 punkt till 2,57 procent, medan tvåårsräntan är ned 3 punkter till 0,53 procent.

S&P 500 sjönk 2,0 procent på torsdagen och Nasdaq var ned 2,1 procent efter bland annat en del svaga rapporter. I Asien är nedgångarna mer måttliga, japanska Nikkei 225 är ned 0,3 procent.

"Investerare har letat efter en ursäkt att sälja. Vi har en lång rad bekväma anledningar för investerarna att dra tillbaka en del pengar från bordet. De geopolitiska riskerna har ökat och dataflödet i USA tyder på att Fed kan komma att behöva höja räntorna förr snarare än senare. Argentinafrågan är en annan negativ nyhet", sade Angus Gluskie, förvaltare vid White Funds i Sydney, till Bloomberg News.

Investerare skrämdes på torsdagen av statistik som antydde en bra fart på den amerikanska arbetsmarknaden och att lönerna kan vara på väg att stiga snabbare. Detta skulle tala för att de lediga resurserna på arbetsmarknaden, som Federal Reserve ser som en viktig anledning att behålla räntan på låga nivåer, kanske inte är så stora som man trott. Detta skulle tala för att räntehöjningar kan bli aktuella tidigare än vad många investerare räknat med.

Oron för räntehöjningar och svaga bolagsrapporter motverkas dock delvis av en oväntat stark uppgång i Kinas inköpschefsindex. Kinas industri-PMI steg till 51,7 i juli från 51,0 i juni. Väntat enligt Bloomberg News enkät var en mer måttlig uppgång till 51,4. HSBC:s kinesiska industri-PMI steg till definitiva 51,7 från 50,7. Detta var lite lägre än preliminärt rapporterade 52,0.

Uppgångarna i industri-PMI ses som en indikation på att Kinas tidigare stimulansåtgärder nu får avsedd effekt i ekonomin.

"Regeringen har lagt mycket fokus på riktade lättnader, skräddarsydda för små och medelstora företag. Tillväxten verkar stabiliseras och regeringen skulle kunna fokusera mer av sin energi på reformagendan under det andra halvåret", sade Chang Jian, chefekonom för Kina vid Barclays i Hongkong, till Bloomberg TV.

I Japan sjönk dock inköpschefindex definitivt till 50,5 i juli från 51,5 i juni.

Det fortsätter sedan att trilla in fler inköpschefsindex under dagen. Klockan 8.30 kommer Silf/Swedbanks svenska industri-PMI. Analytikerna i SME Direkts enkät räknar med en nedgång till 54,5 i juli från 54,8 i juni.

Euroområdets definitiva industri-PMI släpps klockan 10.00 och spås bekräfta den preliminära lilla uppgången till 51,9 från 51,8. I eftermiddag, klockan 16.00, kommer amerikanska ISM inköpschefsindex, som enligt Bloomberg News enkät väntas ha stigit till 56,0 i juli från 55,3 i juni

Dagens tyngsta hållpunkt blir den amerikanska sysselsättningsrapporten för juli, som publiceras klockan 14.30. I juni ökade sysselsättningen med oväntat starka 288.000 personer och nu i juli räknar analytikerna i Bloomberg News enkät med en liten nedväxling till 231.000. Arbetslösheten väntas samtidigt ha legat kvar på 6,1 procent.

Goldman Sachs tror att sysselsättningen ökar 235.000 personer samtidigt som de spår att arbetslösheten sjunker till 6,0 procent.

De noterar i ett marknadsbrev att sysselsättningen bör fortsätta att visa goda ökningar, men något mindre än den gjort de senaste månaderna. Flera indikatorer tyder på en sådan liten inbromsning, bland annat ADP:s statistik över privat sysselsättning och ett ökat antal varsel.

Japanska marknadsräntor handlas stabilt och tioårsräntan är oförändrad på 0,54 procent.

Efter att kreditvärderingsinstitutet S&P sänkt Argentina kreditbetyg till SD, Selected Default, följer nu Fitch efter och sänker betyget till RD, Restricted Default, från tidigare CC. Moody's sänker samtidigt utsikterna för Argentinas kreditbetyg Caa1 till negativa. Argentina håller dock inte med om att landet kan sägas ha ställt in betalningarna.

På valutamarknaden är det små rörelser för världsvalutorna. Dollarn handlas mer eller mindre stabilt mot både euron och yenen från torsdagens svenska stängning.

Kronan visar likaså små förändringar mot dollarn och euron.

Noteringar fredag kl 6.30
Valuta Notering Torsdag Räntor Notering Fredag
USD/SEK 6:8992 (6:8963) EUR/USD 1:3386 (1:3390)
EUR/SEK 9:2351 (9:2343) USD/JPY 102:93 (102:88)
Jp obl 2 0,07 (0,07) Jp obl 10 0,54 (0,54)
Ty obl 2 0,03 (0,03) Ty obl 10 1,16 (1,19)
US obl 2 0,53 (0,56) US obl 10 2,57 (2,58)

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?