ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Hopp när storägaren köper mitt i krisen

  • Foto: Michael Probst/TT

Veckans insiderkrönika handlar om fyndköpande insynspersoner och intressanta storköp från finansmannen.

Dagen före kvartalsrapporten stängde aktien på omkring 40 kronor. Men rapporten den 16 juli blev en rejäl besvikelse på marknaden och bolaget justerade även ned prognosen för helåret med 11 procent. Aktien föll med 33 procent på informationen. Jag talar om sökföretaget Eniro.

Efter några turbulenta år började Eniro-aktien en stark uppgångsfas för två år sedan. Men den sänkta prognosen i samband med rapporten och offentliggörandet att man letar efter en ny finanschef skapade ny osäkerhet.

Just därför kom det som en positiv överraskning för mig när bolagets storägare, finansmannen Staffan Persson, i detta läge väljer att öka sitt innehav. I två affärer den 28 och 29 juli köpte han sammanlagt 520.329 aktier via bolaget Zimbrine Holding, vilket är en ökning av det tidigare innehavet på drygt 7 procent. Men han köpte även 100.000 aktier privat den 28 juli.

Även bolagets vd för danska dotterbolaget, Stefan Kercza, och styrelseledamoten Cecilia Daun Wennborg köpte aktier efter kursraset. Kercza köpte sina första 9.000 aktier den 22 juli och Daun Wennborg köpte 15.000 aktier den 28  juli. Efter köpet har Daun ett innehav på 25.000 aktier.

En ny finanschef, Roland Andersen, tillträdde i veckan och eftersom han tidigare har arbetat tillsammans med Eniros vd Johan Lindgren på Telenor bör det ge produktiv stabilitet till bolaget. Jag tycker det rör sig om opportunistiska köp av aktien efter en överreaktion på rapporten från marknaden. Således kan detta vara ett bra köptillfälle, även om risken i aktien inte ska förringas.

Annars är insideraktiviteten på väg tillbaka. Sentimentet är dock fortsatt negativt och andelen köp under juli uppgick till 62 procent att jämföra med 67 procent under samma månad i fjol.

En annan insynsperson som har varit aktiv under den senaste tiden är finansmannen Fredrik Lundberg. Lundberg äger majoriteten av investmentbolaget Lundbergföretagen där han också är vd, som i sin tur har stort ägande i investmentbolaget Industrivärden där han är styrelseledamot.

Lundberg är en långsiktig investerare och har en uthållighet i placeringarna som de flesta saknar. Inga snabba klipp här inte.

Jag har kikat på de större penseldragen från såväl Lundbergföretagen och Industrivärden som de han har gjort privat under de senaste året. Om man vill ta rygg på Industrivärdens senaste storköp är det Volvo som gäller. Vill man i stället ta rygg på Lundbergföretagens senaste storköp är det Skanska och Husqvarna som gäller.

Om man vill ta rygg på de placeringar som Lundberg har gjort privat är det framförallt Skanska som gäller. Han köpte 500.000 aktier i bolaget under perioden 24-28 juli. Det är de första aktierna som Lundberg äger i byggjätten. Under samma period köpte Lundbergföretagen också 500.000 aktier i byggjätten. När han köper aktier för egen räkning säljer han sällan. Om du är långsiktig och tror på Fredrik Lundberg kan således Skanska vara något för din portfölj.

Köptipsen för sex månader sedan bestod av investmentbolaget Svolder och det amerikanska hälsovårdsföretaget Davita Healthcare Partners där Warren Buffetts Berkshire Hathaway är stora ägare. Sedan tipsen gavs har de stigit med 18 respektive 8 procent att jämföra med 11 procent för Stockholmsbörsen.

Drygt halva rapportsäsongen har passerat och insynspersonernas handelsförbud inför rapporterna släpps nu för allt fler. Hur de agerar efter rapporterna är en viktig signal.

Erik Lidén är ekonomie doktor och driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till