1515

Börsen följde Europa nedåt<br />

Börserna i Europa backade betydligt under fredagen i väntan på den amerikanska jobbrapporten, och Stockholmsbörsen följde med ned. Starkare inköpschefsindex än väntat i Sverige och Kina hjälpte inte mot exempelvis Arcelor Mittals svaga rapport och tidigare nedgångar i New York.

Vid klockan 13 var OMXS30 ned 1,1 procent till nivån 1.364,7, bara några punkter ovanför en bottennivå som noterades i början av juli, en nivå som i sin tur var den svagaste noteringen sedan början av maj. Omsättningen är i skrivande stund 4,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen hittills under fredagen - samma belopp som NGM-börsen omsatte under hela juli, enligt ett pressmeddelande därifrån klockan 13.

På kontinenten backade Euro Stoxx 50 med 1,4 procent och DAX med hela 2 procent. Arcelor Mittals vinstprognossänkning, gjord till följd av visserligen väl kända minskande järnmalmspriser, tyngde råvarusektorn och fick den aktien att falla med runt 7 procent på Euronext i Amsterdam. I Sverige backade SSAB 1,9 procent, och i mineralsektorn var Boliden sämsta OMXS30-aktie, minus 2,8 procent.

SKF var jämte Ericsson bästa aktie med en utveckling kring nollan, i skrivande stund plus 0,2 procent. JP Morgan har höjt sin rekommendation på tron att problemen med att få igenom prishöjningar kan vara på väg att ebba ut. SKF:s planer på prishöjningar utgjorde ett glädjeämne tidigare i år men oroade vid senaste rapporten.

Dessutom tolkar Morgan Stanley torsdagens Timken-rapport, med en förebådad positiv efterfrågeutveckling under det andra halvåret i år, positivt för SKF:s del.

Inför eftermiddagens amerikanska sysselsättningsrapport har diverse europeiska industri-PMI publicerats. I Sverige var utfallet bättre än väntat, medan det i Eurozonen kom in i linje med preliminära noteringar. Bland enskilda länder var Storbritanniens klart lägre än förväntningarna, och Europas största ekonomi var också något sämre, medan Frankrike, den enda av dessa med industri-PMI-nivåer under 50, kom in något bättre än väntat.

På en sommarmässigt nyhetstunn bolagsfront stod Opus Groups tilldelning av ett avgasmätningsuppdrag i norra Virginia ut. Aktien steg 2,2 procent, mest bland midcap-bolagen.

Meda slog till reträtt efter torsdagens uppgång i samband med det aviserade storförvärvet i Italien, och aktien var ned 3,9 procent, eller 4:30 av de 4:90 kronor som aktien avancerade på torsdagen. Bland bankreaktioner har Swedbank höjt riktkursen till 135 kronor efter förvärvet, att jämföra med nuvarande kurs kring 107 kronor.

Itab Shop Concept återhämtade sig något efter att under torsdagen, efter att Börspodden sent på onsdagskvällen publicerade nedslående testresultat av bolagets testanläggning hos Lidl i Lerum, ha backat 1,4 procent. Aktien var stundtals bland de högsta på midcap-listan med plus 1,8 procent, men besinnade sig sedan något.

Under den statistikstinna dagen hamnade Husvagnsbranschens riksförbunds rapport om ökande husbilsförsäljning något i skymundan; den utgjorde åtminstone inte någon avgörande drivkraft för handeln i Kabe. Aktien steg 0,3 procent via två avslut på i genomsnitt drygt 10.000 kronor styck.

Klockan 14.30 publicerar USA juli månads sysselsättningsrapport. Väntat är en ökning på 231.000 arbetstillfälllen mot juni månads förvånansvärt starka 288.000, och en arbetslöshet på 6,1 procent, samma nivå som i juni. Löneökningarna väntas växla upp till 2,2 procent i årstakt, från 2,0 procent i juni, enligt Bloombergs enkät.


Innehåll från ImagineCareAnnons

Proaktiv och digital företagshälsa ger friskare medarbetare – ImagineCare och Hedda Care i nytt samarbete

Egenmonitorering av hälsan kopplat till vårdgivaren Hedda Care ska tidigt kunna upptäcka utmattningssyndrom bland anställda, för att mer proaktivt kunna sätta in rätt medicinska åtgärder. 

Utvalda medarbetare på konfektionsföretaget Björn Borg tillhör de första användarna av lösningen.

– Företagshälsovård har tidigare varit mest reaktiv, där personal fått hjälp först efter att de börjat må sämre. Modern teknik gör att företagshälsovård kan ske i realtid genom egenmonitorering och därmed förebygga sjukdom, säger Annette Brodin Rampe, vd på ImagineCare, som utvecklat den tekniska lösningen.

Utmattning och stressrelaterad ohälsa är i dag de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar. Det utgör också en stor kostnad, både för samhället och den enskilda arbetsgivaren. 

I efterdyningarna av pandemin, som kommit att påverka vårt sätt att arbeta, kommer detta att bli en av de viktigaste frågorna för arbetsgivarna.

Hedda Care får tillgång till hälsodatan

Den nya tekniska lösningen från ImagineCare består av en användarvänlig app, där medarbetaren regelbundet får svara på frågor om hälsotillståndet och skatta sitt välmående eller följa sina värden så som till exempel sitt blodtryck, sin puls eller glukosnivå. 

Hälsodatan analyseras och görs tillgänglig för vårdpersonalen på Hedda Care, som sedan kan kommunicera med medarbetaren och anpassa åtgärder och eventuell medicin för att förebygga ett försämrat hälsotillstånd.

– Vårdpersonalen kan lätt se, prioritera, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för varje individuell person, säger Sara Löfgren, VD på Hedda Care, och tillika läkare och specialist i allmänmedicin. 

De som är väldigt intresserade och de som är en riskgrupp kan mäta sitt blodtryck varje dag och mätvärdena förs över digitalt in i appen, för att själv ha koll. 

– Försämras tillståndet så får företagshälsovården reda på det i samma ögonblick, fortsätter Sara

För den medarbetare som redan befinner sig i en riskgrupp är denna lösning ett sätt att ständigt ha tillgång till hjälp.

– Det här är framtidens sätt att bedriva vård, avslutar Annette Brodin Rampe. 

Om ImagineCare
ImagineCare är ett hälsoteknikföretag som hjälper personer med långvariga hälsoutmaningar till ett bättre liv. ImagineCare har utvecklat ett digitalt stöd för att läsa av hälsotillstånd. 

Sedan 2021 har ImagineCare ett samarbete med Hedda Care, som erbjuder högspecialiserad vård inom bland annat allmänmedicin, gynekologi, kardiologi, psykiatri, företagshälsovård, barnhälso- samt mödravård.

Läs mer på www.imaginecare.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ImagineCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?