1515

USA-börser: Avvaktande positivt till Fed-protokoll<br />

New York-börserna noterade mindre indexuppgångar i onsdagens handelssession efter att investerarna smält kvällens centralbanksprotokoll. I bolagsflödet sågs Alcoa stiga på sin delårsrapport.

Dow Jones Industrial Average steg med 0,5 procent till 16.986. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,5 procent till 1.973 medan Nasdaq Composite var upp med 0,6 procent till 4.419.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 2 punkter till 2,55 procent samtidigt som trettioårsräntan föll 2 punkter till 3,36 procent.

Protokollet från det senaste mötet för Federal Reserves penningpolitiska kommitté FOMC, vilket ägde rum den 17-18 juni, mottogs inledningsvis negativt av aktiemarknaden men en återhämtning följde därefter snabbt.

Av protokollet framgick bland annat att FOMC-ledamöterna vid senaste mötet varit överens om att centralbankens obligationsköpsprogram väntas upphöra i oktober i år:

"Om ekonomin utvecklas ungefär som Fed förväntar sig, samt givet neddragningar av köptakten vid var och ett av de kommande mötena, så kommer den här slutliga neddragningen att inträffa efter oktobermötet", heter det.

Federal Reserve trappade vid senaste mötet ned de månatliga obligationsköpen till totalt 35 miljarder per månad.

FOMC-ledamöterna var i sina diskussioner splittrade kring så väl inflationsutsikterna som kring USA:s arbetsmarknad, noterar Dow Jones Newswires.

Många ledamöter bedömde att kapacitetsutrymmet ("slack") i arbetsmarknaden förblir förhöjt medan flera andra pekade på att både lång- och korttidsarbetslösheten fallit tillbaka.

Kring inflationen uttryckte vissa ledamöter "oro över att inflationen ihålligt är under trendnivå" medan andra "förväntade sig en snabbare ökningstakt i inflationen eller såg uppsidesrisker i inflationsförväntningarna då de förväntade sig en snabbare tillbakagång för ekonomins överskottskapacitet ('economic slack')".

Gällande finansmarknadernas funktionssätt ska ledamöterna ha diskuterat huruvida vissa trender på senare tid i finansmarknaderna "indikerar att investerare ej på ett lämpligt sätt tar hänsyn till riskerna i sina investeringsbeslut".

Alcoa, som inofficiellt inledde rapportsäsongen efter tisdagens stängning, steg 5,7 procent på en rapport som resultatmässigt slog analytikerkonsensus med råge på justerad nivå. Enligt Alcoa var alla bolagets segment lönsamma under det andra kvartalet.

American Airlines meddelar att man tvingas boka en kostnad på 330 miljoner dollar i det andra kvartalet relaterat till prissäkring av bränsle. Men flygbolaget rapporterade samtidigt ökade trafiksiffror och höjde sin marginalprognos.

American Airlines-aktien steg 4,3 procent, och drog med sig sektorkollegorna Delta Air Lines, +1,4 procent, och Southwest Airlines, +1,9 procent.

Brittisk media spekulerar i om British American Tobacco kan tänkas köpa resterande delen av cigarettproducenten Reynolds. Reynolds var upp med 2,2 procent i New York på ryktena.

Johan Eklund, tel +46 31 350 64 87 mailto:johan.eklund@six-group.se www.blogg.six.se @SIXNews SIX News


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?