Annons

Stockholmsbörsen: <br />Axis går mot strömmen<br />

Stockholmsbörsens pilar pendlade i oregelbundna om något negativa riktningar under onsdagshandeln. Rapportsäsongen har mjukstartat och fokus har under tidig eftermiddag fortsatt legat vid Axis positiva kvartalssiffror.

SIX Generalindex var klockan 13.46 ned 0,3 procent till 433 medan OMXS30-index backade 0,2 procent till 1.379. Omsättningen var 3,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 5,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Rapportfronten bjöd på Axis, Itab och investmentbolaget Öresund som bekänt färg under onsdagen.

Axis steg med hela 7,2 procent efter att bolaget släppte sitt delår högt över marknadens förväntningar. Resultat före skatt redovisades till 187 miljoner kronor väntat var här 138 miljoner kronor. Resultatet före skatt var således 36 procent bättre än väntat.

Axis vd Ray Mauritsson uppgav under anslutande telefonkonferens att det alltid är positivt att se ökade inköp från återförsäljare, men detta kan delvis vara en effekt av att lagervolymerna under det fjärde kvartalet 2013 minskade och att återhämtningen uteblev under första kvartalet.

Vidare fanns det inga definitiva siffror på utgående försäljningar men Ray Mauritsson uppskattade effekten av de ökade lagervolymerna till "några procentenheter" på tillväxttakten.

Vidare redovisade investmentbolaget Öresund ett nettoresultat på 197 miljoner kronor för det andra kvartalet, jämfört med 29 miljoner kronor samma period föregående år. Substansvärdet uppgick samtidigt till 153 kronor per aktien den 30 juni. Aktien var i skrivande stund oförändrad vid 156,50 kronor.

Itab Shop Concept redovisade ett resultat efter finansnetto på 62 miljoner kronor för det andra kvartalet 2014. Rörelseresultatet blev 68 miljoner, fjolårets resultat låg vid 50 miljoner kronor. Itab Shop Concepts självutcheckningssystem EasyFlow befinner sig fortfarande i något av ett test-stadium, bolagets aktie var ned med 0,7 procent.

"Vi ser inga storaffärer för EasyFlow 2014", sade Itab Shop Concepts vd Ulf Rostedt till SIX på onsdagen.

Ericsson backade med 1,6 procent efter att JP Morgan tagit bort företaget från köplistan Analys Focus List.

Kungsleden meddelade på morgonen att man sålt 39 fastigheter till ett värde av 760 miljoner kronor och lämnar därmed tio orter i Norrland. Fastighetsbolagets aktie var upp 0,5 procent.

Seamless sjönk med 0,3 procent efter att man informerat om ett tecknat avtal med Brittiska Optimal Payments för att lansera betallösningar på den brittiska marknaden.

Venue Retail presenterade villkor för en nyemission och sjönk med hela 8,7 procent. Aktieägare med företrädesrätt kan teckna en ny aktie av serie B för två av varje befintliga aktier. Teckningskursen läggs vid 12,30 kronor per aktie vilket resulterar i en total emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

På den internationella arenan uppgav Europeiska unionen att den kreditfacilitet som flygbolaget SAS fått om 400 miljoner euro inte räknas som statligt stöd. SAS:s aktie föll med 1,5 procent.

Readsoft meddelade att man mottagit en order värd cirka 5,9 miljoner kronor från en europeisk bank. Programvarubolaget noterades uppåt med 0,9 procent.

På rekommendationsfronten är det lugnt med en sänkt rekommendation från Nordea gällande bilsäkerhetsföretaget Autoliv. Aktien sänktes till behåll, från tidigare köp. Riktkursen är satt till 785 kronor. Autoliv-aktien var ned 2,5 procent till 719,50 kronor.

På onsdag kväll offentliggör amerikanska centralbanken sitt protokoll från det senaste penningpolitiska mötet, protokollet släpps klockan 20.00 svensk tid.

På torsdagen rapporterar Tribona, Klövern, Atrium Ljungberg och SBC.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?