Annons

Råvaror: Oljan sidledes<br />

Oljepriserna har i stort gått sidledes medan basmetallerna visar en blandad utveckling, med koppar något upp. Guldet är något högre inför Fed-protokollet.

Vid klockan 7.15 noteras WTI-oljan 0:16 dollar upp till 103:56 dollar per fat, medan Brentoljan är 0:02 dollar ned till 108:92.

"Vi har nu gått tillbaka till fundamenta och ser mot den norra hemisfärens sommar som en drivkraft för efterfrågan. En av de viktigaste faktorerna är att det inte har varit någon ytterligare eskalering i Irak", sade Michael McCarthy på CMC Markets till Bloomberg News.

De amerikanska lagren av råolja sjönk med 1,7 miljoner fat under föregående vecka, enligt American Petroleum Institute, API. Lagren av råolja vid Cushing, leveranspunkten för WTI, steg med 0,6 miljoner fat.

Energidepartementets officiella lagerrapport släpps på onsdagen, och där väntas oljelagren ha minskat med 1,7 miljoner fat.

Det amerikanska energidepartementets statistikavdelning, EIA, sänkte sina prognoser för den globala efterfrågan på olja för 2014 och 2015, men höjde prisprognoserna på grund av oroligheterna i Irak. För Brent-oljan spås ett spotpris på i genomsnitt 109:55 dollar per fat under 2014 och 104:92 dollar 2015.

Bland basmetallerna noteras kopparns tremånaderstermin 5 dollar upp, aluminium går sidledes och nickel är svagt ned.

Goldman Sachs skriver i en analys, enligt Bloomberg News, att kopparpriset väntas fortsätta att dra sig nedåt under de kommande sex till tolv månaderna. Utsikterna för byggandet i Kina förblir dämpat och finansieringen för råvaror väntas minska.

Statliga köp och låga lager gör dock att deras prognos om ett kopparpris på 6.200 dollar per ton vid årsskiftet kan komma att skjutas fram till första halvåret 2015.

Alcoa inledde rapportsäsongen i USA med en vinst och försäljning över förväntan. De spår fortsatt att den globala efterfrågan på aluminium ökar 7 procent i år.

På ädelmetallmarknaden har guldet stigit 5 dollar till 1.324 dollar per uns, medan silvret är 0:09 dollar högre.

Dollarn har tappat något till 1:362 mot euron. I fokus ligger protokollet från Feds FOMC-möte den 17-18 juni, och då frågan om hur Fed närmar sig en första räntehöjning.

"Aktierna har sjunkit och dollarn förblivit svag, vilket stöttar guldet. Även om investerare förväntar sig en tidig höjning så kan Fed kanske vara konservativt", sade Sarah Xie på Wing Fung Financial Group till Bloomberg News.

Noteringar klockan 7.15
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:16 USD 103:56
Brent, första termin -0:02 USD 108:92
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +5 USD 7.135
Zink +2 USD 2.284
Aluminium +0 USD 1.940
Nickel -65 USD 19.710
Bly -10 USD 2.206
Tenn +0 USD 22.500
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +4:73 USD 1.324:01
Silver +0:09 USD 21:14
Dollarindex (högre = starkare USD) -0.02 80.16
Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?