1515

Räntor och valutor: Trevande start på onsdagen<br />

Europaräntorna visar små förändringar i den inledande handeln, med tyska räntor sidledes.

Även USA-räntorna är utan någon tydligare riktning, med den tioåriga statsobligationen på 2,56 procent, 1 punkt ned från svensk stängning på tisdagen.

En emission av treåriga statsobligationer på tisdagen fick ett relativt gott mottagande, och på onsdagen ska det säljas tioåringar. Annars ligger dagens fokus på protokollet från FOMC-mötet den 17-18 juni.

Vid mötet beslutade FOMC som väntat att minska de månatliga obligationsköpen till 35 miljarder dollar, och intresset riktas mot Fed-ledamöternas initiala diskussioner om exitplaner bortom borttagandet av QE3. Flera bedömare har efter starka data på senare tid tidigarelagt förväntningarna om när Fed kan tänkas börja höja styrräntan.

Deutsche Bank konstaterar i ett marknadsbrev att FOMC-protokollet ger en mer balanserad bild än kommentarerna från Fed-chefen Janet Yellen, och att det väntas vara lite mer hökaktigt än signalerna från Janet Yellen vid presskonferensen efter mötet och talet vid IMF i förra veckan. I synnerhet kan vissa ledamöter komma att uttrycka mer oro för den finansiella stabiliteten.

På valutamarknaden har dollarn tappat något till 1:362 mot euron under morgonen, medan dollar/yen ligger kvar runt 101:60.

"Hittills har Fed-ledamöterna denna vecka låtit mer duvaktiga och skapat en viss osäkerhet på marknaden inför protokollet. Marknaden kommer att vara försiktig om dollarn innan protokollet men vi kan få se en viss uppstuds efter publiceringen", sade Stan Shamu på IG till Bloomberg News.

Kinas KPI-inflation sjönk till 2,3 procent i juni från 2,5 procent i maj, väntat var 2,4 procent. Även PPI-inflationen var lägre än väntat. Lågt pristryck kan ge utrymme för mer stimulanser vid behov.

Svenska räntor ställs ned svagt i den inledande handeln medan kronan handlas något starkare mot euron och dollarn från tisdagens stängning.

Arbetsförmedlingen rapporterade att den öppna arbetslösheten uppgick till 4,1 procent av arbetskraften i juni, jämfört med 3,9 procent föregående månad. Den totala arbetslösheten sjönk till 7,6 procent från 7,7 procent.

Mats Wadman, Arbetsförmedlingens analyschef, sade i en kommentar att arbetsmarknaden fortsätter att förbättras och allt fler lediga jobb har anmälts. Samtidigt sjunker arbetslösheten, men det är främst personer med korta inskrivningstider som får jobben. Även antalet nyinskrivna arbetslösa fortsätter att minska.

"Sammantaget visar detta att arbetsmarknaden fortsätter att stärkas, helt i linje med Arbetsförmedlingens bedömningar", sade Mats Wadman.

TNS Sifo Prosperas enkät bland marknadsaktörer visade att inflationsförväntningarna fortsatt sjunka på ett till två års sikt, men är oförändrade på 1,8 procent på fem år sikt. Noteras bör att enkäten till största delen genomfördes före Riksbankens överraskande stora räntesänkning i förra veckan.

onsdag kl 9.00 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 6:8249 (6:8289) Statsobl 2y 0,28 (0,28)
EUR/SEK 9:2941 (9:2964) Statsobl 10y 1,78 (1,78)
EUR/USD 1:3620 (1:3613) Räntegap/ty 56 (55)
US obl 10y 2,56 (2,57) Tysk obl 10y 1,22 (1,23)Innehåll från Electrolux ProfessionalAnnons

Stark innovation minskar risken för smittspridning inom vården – och räddar liv

Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.
Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional. Flera av företagets tvättmaskiner innehåller tvättprogram som bekämpar virus, även Covid-19.

Vårdkläder och andra textilier som används inom hälsosektorn kan innehålla skadliga mikroorganismer som kan föra smitta vidare.

– Om dessa textilier hanteras fel kan det få stora konsekvenser på vårdtagarnas hälsa, säger Jörgen Andersson, försäljningschef på Electrolux Professional.

Företagets mjukvarubaserade hygien- och barriärtvättmaskiner kan kraftigt begränsa denna smittväg.

Om inte vårpersonalens kläder och den städutrustning som används i lokalerna genomgår en verifierad hygienisk tvätt- och torkprocess kan det få förödande effekt på patienternas situation.

 – Det hjälper inte hur mycket vårdpersonalen än tvättar händerna om deras kläder är smutsiga eller om lokalerna städas med en mopp eller mikrodukar som inte är korrekt rengjorda. Då är risken hög att virus sprids till patienterna, säger Jörgen Andersson.

Principen för barriärtvättmaskiner bygger på att tvättmaskinen, som har luckor på två motsatta sidor, byggs in i en vägg. På ena sidan hanteras och lastas smutsiga och eventuellt kontaminerade textilier och på den andra sidan kan de rena textilierna plockas ut och hanteras. Tanken är att smutsiga och rena textilier aldrig ska mötas för att förhindra korskontaminering.

Dagens tvättmaskiner är smartare

I dag är hygien- och barriärtvättmaskiner från Electrolux Professional mjukvarubaserade, vilket skapar fördelar.

– Vi kan uppfylla alla de kombinationer av tid och temperatur som krävs för att avlägsna mikroorganismer. Med barriärmaskiner säkerställer man dessutom ett hygieniskt flöde. Om rätt tid eller temperatur inte har uppnåtts så kommer maskinen att larma och luckan på den rena sidan kommer inte att kunna öppnas, säger Jörgen Andersson.

Innovation har alltid varit en ledstjärna för Electrolux Professional. Då pandemin slog till inledde man ett projekt tillsammans med forskningsinstitutet RISE för att se hur man bäst kunde möta detta nya hot. Resultatet blev att de flesta maskiner, även de för vanliga gemensamma tvättstugor, nu också innehåller program som bekämpar Covid 19-virus, såväl som vinterkräksjuka och andra virus.

– Vi lyckades med detta utan att göra avkall på vår strävan att alltid ha lägsta möjliga energi- och vattenförbrukning och kortast möjliga programtid, avslutar Jörgen Andersson. 

Om Electrolux Professional

Electrolux Professional är din helhetspartner. Med hjärta för hållbarhet leder vi vägen när det gäller att utforma fullständiga och integrerade lösningar som ger hög produktivitet, lägsta livscykelkostnader och är de mest enkla att använda och underhålla.

Vi har funnits i branschen i 100 år och har under denna tid byggt upp världens mest omfattande servicenätverk.

Läs mer på: www.electroluxprofessional.com/se/

Mer från Electrolux Professional

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Electrolux Professional och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?