1515

Räntor och valutor: Kronan stärkt<br />

Svenska och tyska räntor visade relativt små förändringar på onsdagen. I periferin fortsatte tendensen från tisdagen med räntestegring. På valutamarknaden stärktes kronan.

"Vinsthemtagningar i norsk mot svensk krona är en av drivkrafterna för kronförstärkningen i en sommartunn handel. Sedan behöver exportbolag ju alltid köpa kronor vilket bidrar till förstärkningen. Riksbanken har nu agerat och dessutom mer än förväntat och frågan är om Norges Bank gör något liknande. Kronbenet har dessutom antagligen gjort sitt mot dollarn medan viss eurosvaghet märks", sade Anders Söderberg, teknisk valutaanalytiker på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid onsdagens stängning av svensk räntemarknad noterades svensk krona kring 1:10 mot norsk krona, från nivå kring 1:11 som högst tidigare under denna vecka.

Mot euro och dollar stärktes kronan 4 respektive 3 öre till 9:26 respektive 6:80, jämfört med noteringarna vid tisdagens stängning av svensk räntemarknad. Mätt i TCW-index stärktes kronan samtidigt från 125,44 till 124,83.

På onsdagsmorgonen rapporterade Arbetsförmedlingen att den öppna arbetslösheten uppgick till 4,1 procent av arbetskraften i juni, jämfört med 3,9 procent i maj. Den totala arbetslösheten sjönk till 7,6 procent från 7,7 procent.

Mats Wadman, Arbetsförmedlingens analyschef, sade i en kommentar att arbetsmarknaden fortsätter att förbättras och att allt fler lediga jobb har anmälts. Samtidigt sjunker arbetslösheten, men det är främst personer med korta inskrivningstider som får jobben. Även antalet nyinskrivna arbetslösa fortsätter att minska.

"Sammantaget visar detta att arbetsmarknaden fortsätter att stärkas, helt i linje med Arbetsförmedlingens bedömningar", sade han.

TNS Sifo Prosperas enkät bland marknadsaktörer visade att inflationsförväntningarna fortsatt sjunka på ett till två års sikt, men är oförändrade på 1,8 procent på fem år sikt. Noteras bör att enkäten till största delen genomfördes före Riksbankens överraskande stora räntesänkning i förra veckan.

På torsdagsförmiddagen väntas veckans kanske tyngsta svenska makrohållpunkt i form av KPI-statistik för juni.

På räntemarknaden stängde svensk tioårsränta 1 punkt upp till 1,79 procent på onsdagen och gapet mot tysk motsvarighet vidgades till 57 från 55 punkter. I periferin tickade räntorna tydligare uppåt. Exempelvis var tioårsräntorna i Spanien, Irland och Italien samtliga 3 till 5 punkter upp på onsdagen.

Euron var stabil strax över 1:36 mot dollarn.

"Eurozonsbanker har haft en svag utveckling på börsen under de senaste dagarna och spreaden mellan tyska och amerikanska räntor indikerar en betydligt lägre euro/dollar. Denna korrelation mellan räntemarknad och valutamarknad var mycket mindre tydlig under juni, jämfört med tidigare under året. En 'catch up' med svagare euro mot dollar kan förväntas om inte Fed-protokollet visar mjuka budskap trots att inflation och arbetslöshet närmar sig målet", sade Anders Söderberg.

USA-räntorna visade små förändringar när onsdagskvällens protokoll från FOMC-mötet den 17-18 juni inväntades.

"Hittills har Fed-ledamöterna denna vecka låtit mer duvaktiga och skapat en viss osäkerhet på marknaden inför protokollet. Marknaden kommer att vara försiktig om dollarn innan protokollet men vi kan få se en viss uppstuds efter publiceringen", sade Stan Shamu på IG till Bloomberg News.

I ett tal på tisdagskvällen sade Fed-chefen i Minneapolis, Narayana Kocherlakota, att det kan ta ända till 2018 innan Fed når sitt inflationsmål på 2 procent.

Finansmarknaden har annars konstaterat att USA-ekonomin ligger ett halvår före Fed-ledamöternas prognoser baserat på arbetslöshet och PCE-inflation. KPI-inflationsstatistiken för maj låg också kring Feds mål om 2 procent medan prisstatistiken för juni väntas den 22 juli.

Kina-data under natten mot onsdagen visade att KPI-inflationen sjönk till 2,3 procent i juni från 2,5 procent i maj, väntat var 2,4 procent enligt Bloomberg News enkät. Även PPI-inflationen var lägre än förväntan. Lågt pristryck kan ge utrymme för mer stimulanser vid behov.

Kinas finansminister Lou Jiwei sade dock på onsdagen att det inte är sannolikt att Kina kan upprepa den stimulansdrivna tillväxten. Det går inte heller att räkna med att landet ska bidra lika mycket till den globala tillväxten som de första åren efter finanskrisen.

Enligt honom är en tillväxt i Kinas ekonomi på 7,5 procent inte golvet. Men tillväxtmålet är "kring 7,5 procent" samtidigt som sysselsättning och priser är andra viktiga mål.


Innehåll från Blue IntegratorAnnons

Modern integrationslösning håller ihop Golvabias informationsflöden

Småländska Golvabia producerar och säljer olika slags golv till återförsäljare och konsument. Verksamheten innebär att lagersaldo liksom stora mängder produktdata och materialspecifikationer måste vara tillgänglig och uppdaterad 24/7. Offertförfrågningar, order och fakturering behöver också hanteras i ett väl sammanhållet och rationellt flöde. För att klara det och främja tillväxten har Golvabia valt att hålla samman olika delsystem och data med hjälp av en integrationsmotor. 

Genom att använda Blue Integrator kan Golvabia effektivt hantera olika filformat och system som finns hos företagets kunder och leverantörer. För Golvabia har integrationslösningen gett betydande tidsbesparingar samtidigt som risken för fel orsakade av manuellt arbete och skrivfel minimerats. Det är särskilt viktigt när information om exempelvis mått, egenskaper och certifieringar alltid måste vara aktuell och tillgänglig.

– Vi tänker långsiktigt i allt vi gör och vill därför ha en flexibel och framtidssäker lösning som så långt det går kan automatisera våra dataflöden. Det gäller också att kunna möta nya behov och önskemål från våra kunder och leverantörer. En annan viktig aspekt är att ha kortast möjliga ledtider från order till leverans. Vi är en relativt liten aktör i den här branschen men genom att arbeta proaktivt och erbjuda en hög tillgänglighet har vi skapat en konkurrensfördel, kommenterar Peter Albertsson, vd på Golvabia. 

Möjliggör expansion på nya marknader

I dag är Golvabias största marknader Sverige och Norge. Genom en ökad digitalisering och en modern IT-plattform har företaget samtidigt skapat goda möjligheter att växa i andra länder.  

– Genom att Blue Integrator integrerar vårt affärssystem Jeeves med e-handelslösningen Storm finns mycket goda förutsättningar att koppla ihop oss med återförsäljare på nya marknader. Det innebär också stora fördelar att ha en sammanhållande plattform oavsett hur vi fått en order. Integrationsmotorn har över lag gjort oss extremt flexibla. Vi vet att vi alltid kan hantera de format som krävs, fortsätter Peter Albertsson.  

– I dag är Blue Integrator ett kostnadseffektivt nav i alla våra integrationer. Saker som tidigare kunde ta lång tid att lösa hanteras nu snabbt och enkelt, avslutar Peter Albertsson. 

Golvabias integrationslösning innebär:

* Tidsbesparing – betydligt mindre administration 

* Ökad kvalitet – mindre manuellt arbete – färre felkällor – inga skrivfel

* Sammanhållen information – kommunicerar med både kunder och leverantörer

Kort om integrationsmotorn

Med Blue Integrator får företag en flexibel och kostnadseffektiv integrationsmotor som kan användas för i stort sett alla typer av integrationer. Blue Integrator är enkel att införa och möjliggör ett stort antal integrationer, däribland med affärssystemen SAP, Dynamics 365, Jeeves och Garp. Till skillnad från traditionell direktintegration påverkar Blue Integrator heller inte drift och prestanda i det befintliga affärssystemet. Blue Integrator används i dag av cirka 200 företag i världen.

Läs mer på www.blueintegrator.com 

 

Mer från Blue Integrator

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Blue Integrator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?