1515

Axis vinnare på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde marginellt högre i öppningshandeln. Axis avancerade kraftfullt efter en rapport som slagit marknadens förväntningar.

SIX Generalindex var klockan 09.52 upp 0,1 procent till 434 medan OMXS30-index ökade 0,1 procent till 1.383. Omsättningen var 0,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 1,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Efter USA-börsens stängning inledde aluminiumbolaget Alcoa rapportsäsongen på Wall Street. Alcoa redovisade ett justerat resultat för perioden som kom in bättre än väntat och aktien steg senare i efterhandeln.

"Investerarna har i veckan valt att dra ner på risken och invänta den stundande rapportperioden för nya ledtrådar. Efter stängningen i USA bekräftade aluminiumjätten Alcoa den ekonomiska återhämtningen i USA genom att slå marknadens högt ställda förväntningar. I Sverige är det först nästa vecka som rapportperioden drar igång på allvar," det skriver IG i ett morgonbrev på onsdagen.

Bland bolagen på svensk mark har nätverksvideoföretaget Axis och investmentbolaget Öresund avlagt rapporter på morgonen.

Axis dundrade in med en rapport där vinst, bruttomarginal och nettoomsättning kom in bättre än konsensus. Resultat före skatt redovisades till 187 miljoner kronor väntat var här 138 miljoner kronor. Resultatet före skatt var således 36 procent bättre än väntat. Axis-aktien rusade 6,1 procent.

Investmentbolaget Öresund redovisade ett nettoresultat på 197 miljoner kronor för det andra kvartalet, jämfört med 29 miljoner kronor samma period föregående år. Substansvärdet uppgick samtidigt till 153 kronor per aktien den 30 juni. Öresund justerades upp 1,0 procent till 158 kronor.

Under onsdagens tidiga handel agerade Ericsson sänke som den mest omsatta aktien på Stockholmsbörsen med en nedgång om 1,0 procent. Nedgången kom i spåren av att JP Morgan tagit bort Ericsson från köplistan Analys Focus List.

Fastighetsföretaget Kungsleden meddelade på morgonen att man sålt 39 fastigheter till ett värde av 760 miljoner kronor. Aktien var upp 0,5 procent.

Bland de mindre bolagen på Stockholmsbörsen har Seamless informerat om att man tecknat ett avtal med Brittiska Optimal Payments för att lansera betallösningar på den brittiska marknaden. Seamless noterades i oförändrat territorium.

Venue Retail rasade 6,1 procent till 21,60 kronor sedan bolaget presenterat villkoren för nyemissionen. Aktieägare med företrädesrätt kan teckna en ny aktie av serie B för två av varje befintliga aktier. Teckningskursen läggs vid 12,30 kronor per aktie vilket resulterar i en total emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

På rekommendationsfronten har Nordea sänkt sin rekommendation på bilsäkerhetsföretaget Autoliv till behåll, från tidigare köp. Riktkursen är satt till 785 kronor. Autoliv-aktien var ned 0,6 procent till 725 kronor.

På dagens makrofront väntas senare i kväll ett protokoll från det senaste penningpolitiska möte som amerikanska centralbanken Federal Reserve haft. Protokollet släpps klockan 20.00 svensk tid.


Innehåll från SwisslogAnnons

Så lägger Swisslogs lösningar grunden för lyckad automatisering av lager och distributionscenter – här är trenderna i branschen

Konsumenthandeln via nätet ökar snabbt och nya lösningar krävs för att uppfylla konsumenternas krav på snabb och smidig leverans. 

Swisslog har lång erfarenhet av att automatisera lager och har utvecklat flera lösningar som möter dessa nya behov.

– Vi erbjuder en av marknadens bredaste och modernaste portföljer av lösningar för automation av lager inom retail, e-handel och food & beverage, säger Lars Rosencrantz, Head of Sales Nordic på Swisslog.

Digitaliseringen påverkar hela samhället och har fått en extra skjuts av den pågående pandemin. Handeln på nätet expanderar, vilket ställer nya krav på snabbhet, tillgänglighet och leveransservice då konsumenternas krav och förväntningar hela tiden ökar.

För att näthandeln ska lyckas krävs en hög grad av automation i logistikkedjan. Varor ska plockas i ett lager, konsolideras och packas inför leverans till konsumenten och allt ska ske samma dag, helst inom några timmar. För livsmedelsbranschen finns det ytterligare parametrar att ta hänsyn till eftersom livsmedel lagras i olika temperaturzoner. 

Micro-fulfillment center 

Micro-fulfillment center, MFC, är en typ av automatiserade lagerlösningar som placeras i omedelbar närhet till konsumenterna för att möta deras krav. Swisslog erbjuder flera lösningar inom MFC, med allt från fristående lösningar till installationer i befintliga butikslokaler. 

Ett exempel på en sådan lösning är AutoStore, en effektiv robotiserad lager- och plocklösning som enkelt kan inrymmas i befintliga byggnader. AutoStore är en utrymmessnål och skalbar lösning, vilket gör att den passar verksamheter av olika storlekar. Ökar omsättningen är det bara att lägga till fler robotar för att möta kapacitetsbehovet.

Automatiserade plocklösningar 

– Kostnaden för plock & pack av artiklar kan uppgå till 60% av artikelhanteringen i ett lager och vi ser en vilja och trend av att automatisera denna del av hanteringen. Swisslog har lösningar för robotiserat plock & pack för pall- och lättgodshantering. Våra robotapplikationer ItemPiQ och ACPaQ skapar flexibilitet och framtidssäkrar intralogistiken ur ett kostnads- och arbetsmiljöperspektiv, säger Lars Rosencrantz.

– Oavsett vilken typ av automation en kund önskar så kan vi leverera en helhetslösning, med hårdvara, mjukvara, implementering, realisering, och se till så att den är driftsatt, testad och klar, fortsätter han.  

Automation inom många sektorer

Det finns andra segment, helt nya branscher, med ett ökat behov av automation. En sådan är Vertical eller Indoor Farming, där odling av växter och grönsaker sker inomhus i storstadsregioner, i nära anslutning till konsumenterna.

– Här kan Swisslogs automationslösningar ta över en stor del av det befintliga och kostsamma manuella arbetet. Vi kan skapa hela automatiserade inomhusodlingar, där allt från skötsel till plock och paketering inför leverans till butik, restaurang eller slutkonsument sker automatiskt, säger Lars Rosencrantz, och sammanfattar:

– Det finns jättepotential i hela Europa att automatisera inom många områden och det är bland annat personalkostnaderna som driver automationen. 

Om Swisslog

Swisslog levererar datadrivna och robotiserade lösningar tillsammans med tillförlitliga och modulära servicekoncept till din logistikautomation. Genom att samarbeta med framtidsorienterade företag är vi fast beslutna att sätta nya standarder inom lagerautomation för att tillhandahålla framtidssäkra produkter och lösningar.

Våra kunder litar på kompetensen hos våra passionerade medarbetare – vi är mer än 14 000 personer inom Kuka-koncernen som arbetar över hela världen. 

Läs mer om framtidens automatiserade logistiklösningar här

Mer från Swisslog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swisslog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?