1515

Räntor och valutor: <br />Kronan något starkare<br />

USA-räntorna har bara rört sig marginellt efter svensk stängning på måndagen, då Wall Street tyngdes av oro för att Federal Reserve ska börja höja styrräntorna tidigare än marknaden räknar med.

Förra veckans starka sysselsättningsrapport har fått en del marknadsaktörer att omvärdera sina tidigare Fed-prognoser.

Enligt en rapport från storbanken Goldman Sachs på söndagen kommer Fed att börja höja styrräntorna tredje kvartalet 2015, snarare än första kvartalet 2016. Banken sällar sig därmed till JO Morgan och Bank of Tokyo-Mitsubishi med att flytta fram sina Fed-estimat.

Tidigt på tisdagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan oförändrad på 2,62 procent, jämfört med svensk stängning på måndagen.

I eftermiddag kommer NFIB, småföretagsindex för juni, veckostatistiken över detaljhandelsförsäljningen från ICSC och Redbook samt JOLT-data, över lediga tjänster, för maj.

NFIB väntas ha stigit svagt till 97,0 i juni, från 96,6 i maj, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Vidare ska USA:s finansdepartement sälja treårsobligationer för 27 miljarder dollar. I morgon, onsdag, ska tioåriga obligationer för 21 miljarder dollar emitteras och på torsdag 30-åriga för 13 miljarder dollarn.

David Hensley, JP Morgan, skriver i ett kundbrev att inkommande data pekar mot en oväntad svaghet i den globala ekonomin det senaste kvartalet. Efter måndagens svaga industriproduktion från Tyskland följer euroområdet enligt bankens prognos nu en svag prognos på 1 procent tillväxt, ned från 1,8 procent tidigare.

EU:s tillfällige ekonomikommissionär Siim Kallas sa vid en presskonferens efter eurogruppens möte på måndagen att det inte går att dela upp statsutgifter i goda och dåliga utgifter, och sedan göra undantag i stabilitetspakten för de goda.

"Diskussionen om en investeringsklausul slutar alltid i att man inte kan ha goda och dåliga utgifter, eller goda och dåliga skulder. En skuld är en skuld", sa han.

Likaså sade Siim Kallas att ekonomiska reformer måste komma före och flexibilitet i budgetreglerna efteråt, inte tvärtom, annars skulle förtroendet för stabilitetspakten kunna skadas.

Ekofinmötet på tisdagen väntas ha en första diskussion om hur EU ska tillämpa flexibiliteten som finns inom de befintliga budgetreglerna.

EU:s nya ordförandeland Italien är mycket försiktig med hur man vill driva den känsliga diskussionen. Men man hoppas att en uppgörelse ska kunna tillämpas redan för EU-ländernas budgetförslag som läggs i oktober.

EU-toppmötet den 26-27 juni enades om att använda den befintliga flexibiliteten i stabilitetspakten på "bästa" sätt och detta ska nu definieras.

I övrigt på ekofinmötet ska finansministrarna diskutera det ekonomiska läget och EU-kommissionen ska också uppdatera finansministrarna om arbetet med ett förslag om hur bankernas avgifter ska beräknas för EU:s avvecklingsfonder.

Japanska räntor pekar svagt nedåt, Tokyobörsen pekar nedåt med cirka 0,5 procent och yenen har tappat en del av en förstärkning tidigare under natten.

Den japanska bytesbalansen visade ett överskott på säsongsjusterade 384,6 miljarder yen i maj, jämfört med ett överskott på oreviderade 130,5 miljarder yen föregående månad.

Analytiker hade räknat med ett överskott på 158,1 miljarder yen, enligt Bloomberg News snittprognos.

Det var fjärde månaden i rad som Japans bytesbalans visade ett överskott.

Japans ekonomiminister Akira Amari sade att en bolagsskatt under 30 procent om några år inte är en önskedröm, men att det krävs en genomgripande debatt om intäktskällor för en sänkning av bolagsskatten.

På valutamarknaden handlas annars euron strax över 1,36 mot dollarn.

Airbus vd Fabrice Brégier uppmanar, enligt Financial Times, ECB att intervenera för att pressa ned värdet på euron mot dollarn med 10 procent från "överdrivna" 1,35 till mellan 1,20 och 1,25.

"(Europa) kan inte vara den enda ekonomiska zonen i världen som inte överväger att använda sin valuta som ett vapen...som en nyckeltillgång för att främja sin ekonomi", sa ha i en intervju med tidningen.

Airbus-chefens kommentarer sammanfaller med uppmaningar från IMF och politiker i vissa euroländer - framför allt Frankrike - om att ECB ska överväga ett program med kvantitativa lättnader för att tackla låg inflation, trög tillväxt och den starka euron.

Kronan har under natten blivit ett halvt öre starkare mot både dollarn och euron.

På tisdagens makroschema finns också tysk handels- och bytesbalans och från Storbritannien industriproduktion och NIESR BNP-estimat. Samtliga siffror gäller för maj.

Här hemma publicerar SCB siffrorna över produktionen i näringslivet för maj månad.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?