Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar<br />

EMU-spredarna vidgades och USA-räntorna sjönk på tisdagen, samtidigt som dollarn tappade i samband med en nedgång vid USA-börsernas inledande handel.

Tyska räntor var vid svensk stängning 1-3 punkter ned medan brittiska var 5-6 punkter ned. Spanska och italienska räntor steg samtidigt 2-5 punkter.

Christian Lenk på DZ Bank noterade att ur ett perspektiv av relativvärde så kan det för investerare utanför EMU kanske inte längre finnas så mycket värde kvar i långa änden av avkastningskurvan för spanska och italienska räntor.

"En del investerare jämfört perifera räntor med de hos amerikanska statsobligationer och kanske ifrågasätter att vi nu handlar på eller strax över den tioåriga statsobligationen i USA", sade Christian Lenk till Bloomberg News.

Tysk statistik visade såväl lägre export som import än väntat i maj, med exporten ned 1,1 procent under månaden. Även industridata har varit svagare än väntat i maj.

Vid ekofinmötets offentliga debatt om Italiens arbetsprogram för halvåret som EU:s ordförandeland varnade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble för att strukturreformer inte får bli en ursäkt för EU-länder att inte genomföra någon budgetkonsolidering. Italiens finansminister Pier Carlo Padoan anser dock att Italien och Tyskland är på samma linje.

Pundet tappade initialt från 1:714 till 1:709 mot USA-dollarn efter svaga industridata, men återhämtade sig senare till 1:712.

Industriproduktionen sjönk 0,7 procent i maj jämfört med föregående månad, väntat var +0,3 procent. Produktionen i tillverkningsindustrin minskade 1,3 procent (väntat +0,4), den svagaste utvecklingen sedan januari 2013.

Tio av 13 kategorier visade en nedgång, med störst tillbakagång inom basmetaller, läkemedel och elektronik.

Brittiska kommerskollegium, BCC, varnade på tisdagen för en hastig åtstramning från BOE och att pundets styrka är den största oroskällan för den brittiska tillverkningsindustrin.

Bedömare konstaterade att utfallet motsäger andra mer positiva indikatorer, att det troligen var en tillfällig avvikelse, och att en rekyl nog är att vänta i nästa månad.

Samuel Tombs på Capital Economics sade att dagens data kanske ändå indikerar att det starkare pundet börjar bromsa återhämtningen inom tillverkningsindustrin.

"Trots dagens besvikelse i datautfallet så fortsätter vi att tro att den ekonomiska återhämtningen kommer att få hyfsat stöd av industrisektorn", sade Samuel Tombs till Bloomberg News.

På valutamarknaden i övrigt stärktes yenen till 101,55 mot dollarn, som samtidigt tappade till 1,361 mot euron vid en inledande nedgång på USA-börsen.

Airbus vd Fabrice Brégier uppmanade, enligt Financial Times, ECB att intervenera för att pressa ned värdet på euron mot dollarn med 10 procent från den nuvarande "överdrivna" nivån. Kommentaren sammanfaller med uppmaningar från annat håll - framförallt Frankrike - om att ECB ska överväga ett program med kvantitativa lättnader för att tackla låg inflation, trög tillväxt och den starka euron.

ECB-rådsledamoten Christian Noyer sade att ECB:s huvudsakliga utmaning är den låga, sjunkande inflationen och att de är redo att agera om nedåtriskerna skull förverkligas. Även ECB-kollegan Luis Maria Linde noterade att inflationen fortsatt är långt från målet och att räntorna bör förbli låga under en utdragen tid på grund av det låga pristrycket.

USA-räntorna sjönk överlag, med den tioåriga statsobligationen 5 punkter ned till 2,57 procent, jämfört med svensk stängning på måndagen.

NFIB:s småföretagsindex sjönk till 95,0 i juni från oreviderade 96,6 föregående månad. Enligt Bloomberg News enkät räknade analytiker med ett index på 97,0.

RDQ Economics konstaterade att även om totalindex sjönk ökade under månaden nettoandelen företag som avser att nyanställa, höja ersättningarna och höja priserna.

Andelen företag som har svårt att fylla lediga platser steg och är den högsta sedan oktober 2006. Fed-chefen Janet Yellen har tidigare hänvisat till denna del av NFIB som ett alternativt mått på andelen lediga resurser på arbetsmarknaden.

"Juni månads NFIB-enkät pekar mot en stramare arbetsmarknad, högre arbetsersättningar och en fortsatt uppgång i inflationen", skrev RDQ Economics.

Även JOLT-datan i maj från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet, en annan indikator som lyfts fram av Fed-chefen, indikerade en ökad aktivitet på arbetsmarknaden.

Svenska räntor svagt på tisdagen, medan kronan stärktes 1 öre mot dollarn till 6,83 men tappade marginellt mot euron till 9,30.

Produktionen i hela näringslivet sjönk 1,7 procent i maj jämfört med månaden före, och steg 0,8 procent i årstakt.

Aprilutfallet reviderades upp något, och under det senaste kvartalet var uppgången totalt 0,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?