1515

Europabörserna ned på bred front<br />

De ledande europeiska börserna fortsatte den negativa trenden i röda områden under tisdagen efter två dagar med minustecken. Tysk besvikelse kring industrisiffror tros färga sentimentet. På makro- och rapportfronten är det i övrigt lugnt med transatlantiskt fokus vid Alcoa som inleder den amerikanska rapportsäsongen senare ikväll.

I Europa var Parisbörsen ned med 0,4 procent. Londonbörsen backade 0,5 procent och Frankfurtbörsen justerades också ned 0,6 procent.

Igår inkom tysk industriproduktion under förväntan och sjönk med 1,8 procent i maj jämfört med månaden innan. Marknaden hade räknat med en oförändrad nivå mellan månaderna.

Vidare inom området steg Storbritanniens industriproduktion med 2,3 procent i årstakt under maj månad. Marknaden hade räknat med en uppgång på 3,2 procent, enligt Dow Jones Newswires.

Under måndagskvällen hölls en pressträff i anslutning till ett finansministermöte för euroländerna. Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade att höga skattekilar på arbete inom euroländerna bör minskas. Under tisdagen träffas EU-ländernas finansministrar vid ett Ekofin-möte.

Vidare diskuterades bankunionen. Arbetet kring den gemensamma finanstillsynen inom euroområdet uppges fortskrida. En tredje punkt på dagordningen var Grekland som fick besked om en utbetalning på en miljard euro.

På bolagsområdet har Air France-KLM sjunkit med 4,2procent under tisdagshandeln. Flygbolaget sänkte sin vinstprognos för 2014 till följd av överkapacitet på vissa långflygningar, särskilt i Nordamerika och Asien, och svårigheter i att återvinna intäkter från Venezuela. Bolaget justerade ned ebitda-resultatet till 2,2-2,3 miljarder euro för 2014. Bolaget hade tidigare väntat sig ett ebitda-resultat på 2,5 miljarder euro för 2014.

I Tyskland är det fortsatt mörkt för den tyska banken Commerzbank som tappade 3,8 procent till följd av att en person med insyn i ärendet sagt att banken troligen kommer bli nästa bank att anklagas för sanktionsregelbrott i USA. Det skrev Marketwatch.

Marks & Spencer ökade med 1,0 procent efter positiva kvartalsrapportssiffror från livsmedelsbolaget släppts.

"Vi har sett fortsatt förbättring inom kläder, men i linje med förväntningar så har lanseringen av nya m&s.com tagit tid att få in och därmed påverkat försäljningen något negativt", sade Mark&Spencers Mark Bolland till Marketwatch.

Avslutningsvis är det makrofokus för resten av dagen med Storbritanniens BNP-estimat för juni från NIESR klockan 16.00 och europeiska unioniens Ekofin-möte.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Riksbyggen och Svensk Plaståtervinning med mål att bli störst i världen

Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.Foto:Svensk Plaståtervinning

Svensk Plaståtervinning bygger världens största och modernaste anläggning för återvinning av plastförpackningar. För att kunna fokusera på kärnverksamheten har man valt att anlita Riksbyggen för totalförvaltning av fastigheten.

– Det känns bra ända in i hjärtat att få vara med och möjliggöra den här visionen, säger Maria Stenstrand på Riksbyggen.

Redan i dag har Svensk Plaståtervinning en anläggning i Motala som återvinner plastförpackningar från svenska hushåll, men tyvärr har den inte kapacitet att sortera och återvinna alla plastsorter som finns på marknaden. Därför skapar man nu Site Zero, där Electrolux gamla fabrik i Motala byggs om och återanvänds för att bli en återvinningsanläggning unik i sitt slag i världen.

– Med Site Zero fördubblar vi vår kapacitet, samtidigt som vi tredubblar antalet plastsorter som vi kan ta emot och återvinna. Det finns ingen annan anläggning i världen som klarar det i dag, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.

Läs mer om totalförvaltning från Riksbyggen. 

Den nya tekniken innebär att även sammansatta plaster kommer att kunna avskiljas och återvinnas, något som medför att hela det svenska plastflödet kan bli cirkulärt.

– Att få göra den här investeringen tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande, säger Mattias Philipsson.

Specialistkompetens inom intressanta områden

För att kunna fokusera på kärnverksamheten har Svensk Plaståtervinning valt att överlåta allt som har med fastighetens skötsel att göra till en extern part, och sedan den första augusti 2021 tar Riksbyggen hand om den totala förvaltningen av byggnaden.

– De frågade i våras om vi hade kapacitet att klara av den här typen av uppdrag, och då svarade jag att om det är någon som klarar det så är det vi, säger Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.

– Dels för att vi redan finns på plats i Motala med en bra lokal organisation, dels för att vi är en del av en helhet där vi har tillgång till hela Riksbyggens kompetens, inklusive specialistkompetens inom områden som är extra intressanta för Svensk Plaståtervinning.

Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.
Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland.Foto:Svensk Plaståtervinning & Filip Leo

Förutom att Riksbyggen ska sköta det dagliga, till exempel ekonomisk förvaltning och utemiljö, ska de också hjälpa Svensk Plaståtervinning att se till att den nya anläggningen blir helt klimatneutral med noll utsläpp.

– De vill ligga i framkant och verkligen pusha gränser, något som stämmer väl in med vår ambition på Riksbyggen, säger Maria Stenstrand.

– Tillsammans kommer vi att kunna testa nya lösningar när det gäller till exempel energioptimering och digitala tjänster och där kan vi på Riksbyggen bidra med riktigt duktiga experter. 

Läs mer om möjligheterna med Riksbyggens energitjänster.

Första etappen av Site Zero ska stå klar 2023, för att vara fullt utbyggd 2025, och totalt rör det sig om 85 000 kvadratmeter byggnadsyta.

– Fastigheten är i sig fascinerande att jobba med i och med att den är så hisnande stor och komplex, säger Maria Stenstrand.

– Men framförallt är det otroligt roligt att få vara en del av den häftiga vision som Svensk Plaståtervinning har. Att de har anförtrott oss att sköta allt som har med fastigheten att göra är ett oerhört förtroendeuppdrag. Nu vill vi göra allt vi kan för att göra deras fastighetsägande så bekymmersfritt att de kan lägga all sin tid på att förverkliga sin vision.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?