1515

Börsen: Tredje dagen på minus<br />

Stockholmsbörsen handlades liksom övriga Europa i sydlig riktning under tisdagen. Handeln präglades av nervositet i väntan på den stundande rapportperioden.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,1 procent lägre till indexnivån 1.381,6, med endast tre av indexets 30 aktier noterade ovanför nollstrecket. Omsättningen uppgick till 9,2 miljarder kronor.

"Veckan har inletts småsurt efter att många ledande börser har noterats kring tidigare toppnivåer. Det är nervöst i väntan på den kommande rapportperioden, där förväntningarna är högt ställda. Värderingarna har trissats upp något, och det är lite upp till bevis för bolagen", sade Erik Hansén, marknadsstrateg vid IG Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

Bland tisdagens få glädjeämnen återfanns Boliden, som stängde i toppen av OMXS30. Bolaget har köpt den finska koppargruvan Kylylahti för 95 miljoner dollar, och därigenom övertagit prospekteringsrättigheter och koppar- och nickelfyndigheter i östra Finland. Beskedet mottogs väl av marknaden, som handlade upp aktien med 0,7 procent.

I den negativa vågskålen placerade sig Assa Abloy, Atlas Copco A och SKF trots att JP Morgan justerat upp riktkurserna för verkstadstrion. De tre bolagen stängde mellan 0,9 och 1,4 procent lägre.

Även Volvo utvecklades i moll. Under måndagskvällen visade månadsstatistik från Brasilien att bolagets registreringar av tunga lastbilar i landet sjönk med 13,3 procent i juni jämfört med samma månad föregående år. Volvo handlades ned med 1,6 procent.

Strax före stängning trycktes Tele2 B ned rejält. Aktien, som var bland måndagens vinnare efter att ha sålt sin norska verksamhet till Telia Sonera, slutade 1,6 procent lägre.

Vidare i förlorarflödet återfanns investmentbolaget Latour, som stängde 0,8 procent lägre. Under tisdagen meddelade bolaget att det via affärsområdet tillika ventilationsbolaget Swegon förvärvat 90 procent av den belgiska aggregattillverkaren P Lemmens.

Energibolaget Opcon har tecknat en avsiktsförklaring med sin kinesiska partner Snowman om att bilda ett samriskbolag för marknadsföring, tillverkning och försäljning i Kina och delar av Sydostasien av Opcons så kallade Powerbox. Marknaden svarade med att handla upp aktien med 10,2 procent.

Bland tisdagens fyra kvartalsrapporterande bolag utmärkte sig fastighetsbolaget Fast Partner och vindkraftbolaget Eolus Wind.

Fast Partner avancerade 4,8 procent efter att resultatet, stärkt av orealiserade värdeförändringar, vida överstigit den motsvarande fjolårssiffran.

First North-listade Eolus Winds rapport lyckades däremot inte imponera på marknaden. Det tredje kvartalets rörelseresultat landade på 7 miljoner kronor, att jämföra med de 14,4 miljoner kronor som redovisades under det tredje kvartalet 2013. Aktien tappade 4,4 procent.

Under onsdagen väntar kvartalsrapport från bland andra nätverksvideoföretaget Axis. Efter två svagare kvartal spår analytikerna enligt SME Direkt en stabil rapport. Axis-aktien stängde tisdagen 2,6 procent högre.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?