1515

Börsen: SAS steg trots turbulens<br />

Stockholmsbörsen tillbringade liksom övriga Europa tisdagsförmiddagen i negativt territorium. På svensk mark gick Boliden mot strömmen efter att ha presenterat ett gruvköp.

Strax före klockan 12.30 var OMXS30 ned 0,3 procent och noterades till nivån 1.392,6. Börshumöret i övriga Europa var också negativt, med de ledande europeiska handelsplatserna noterade runt 0,6 procent lägre. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 2,6 miljarder kronor.

"Investerare känner en motvilja mot att investera i aktier på dessa nivåer, speciellt med tanke på värderingen inför rapportsäsongen", sade Sören Steinert vid Quoniam Asset Management till Bloomberg News, och påpekade samtidigt att fokus i Europa låg på flygsektorn efter att Airfrance-KLM vinstvarnat under tisdagsmorgonen.

Vinstvarningen till trots noterades den svenska sektorskollegan SAS 0,4 procent högre. Bolaget fortsätter därmed kursstegringen som följde måndagens trafikrapport för juni månad.

På OMXS30 höll gruvbolaget Boliden i taktpinnen efter att det meddelat om köp av den finska koppargruvan Kylylahti för 95 miljoner dollar. I och med köpet övergår även prospekteringsrättigheter och koppar- och nickelfyndigheter i östra Finland till Boliden.

"Prospekteringspotentialen är den mest spännande delen av förvärvet. Efter 1980 har väldigt lite prospektering utförts i området. Vi kan använda vår expertis inom geofysik och analys, och vi tror att det finns möjligheter att utöka både gruvans livslängd och att utnyttja möjligheter i andra delar av fältet", sade Bolidens vd Lennart Evrell vid en konferens.

Boliden handlades kring lunchtid på tisdagen 1,6 procent högre.

Även Assa Abloy tog plats på OMXS30s vinnarlista efter att JP Morgan justerat upp riktkursen med tio kronor till 360 kronor. Banken höjde även riktkursen för verkstadskollegorna SKF och Atlas Copco, som dock handlades marginellt under nollstrecket.

På rapportfronten utvecklades en kvartett bolag i olika riktningar efter att ha öppnat kvartalsböckerna på tisdagsmorgonen.

Fastighetsbolaget Fast Partner avancerade 4,1 procent efter att resultatet, stärkt av orealiserade värdeförändringar, vida överstigit den motsvarande fjolårssiffran.

Vidare inom sektorn belönades Catenas kvartalsrapport med en 1,9-procentig uppgång medan Platzers dito fick aktien att tappa 2,2 procent.

På First North retirerade vindkraftbolaget Eolus Vind 4,7 procent efter att det tredje kvartalets rörelseresultat landat på 7 miljoner kronor, att jämföra med 14,4 miljoner kronor det tredje kvartalet 2013.

På makrofronten visade Tysklands och Japans handels- respektive bytesbalans ett större överskott i maj än vad analytikerna hade väntat sig, medan industriproduktionen i Storbritannien sjönk oväntat mycket i maj.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?