1515

USA-börser: King väntas lyfta<br />

Efter den starka avslutningen på förra veckan, som kröntes med en Dow Jones-stängning över 17.000-nivån, väntas de amerikanska börserna öppna i negativt territorium på måndagen.

Med knappt en timme kvar till börsöppning var terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P 500 och det tekniktunga Nasdaq Composite alla 0,3 procent lägre.

De amerikanska investerarna återvänder från långhelgen utan att behöva ta ställning till viktigare makrodata. Investerarkollektivet blickar däremot mot morgondagens rapportstart, som traditionsenligt sparkas i gång av aluminiumjätten Alcoa. På fredagen väntar ännu en höjdpunkt då Wells Fargo öppnar sina böcker.

"Marknaderna är inte billiga längre, men de är heller inte dyra. Kortsiktigt finns det utrymme för ändrade värderingar. Marknadens långsiktiga utsikter är positiva", sa Christoph Riniker vid Julius Baer Group till Bloomberg News.

Nätauktionsbolaget Ebay väntas öppna handelsveckan i dur. Bolaget fortsätter därmed förra veckans uppgångar, som kom i spåren av nyheten om ett utökat samarbete med den brittiska butikskedjan Argos.

Även mobilspelsutvecklaren King Digital, som bland annat tillverkat spelet Candy Crush Saga, handlades högre i måndagens förhandel. Piper Jaffray har höjt rekommendationen för aktien till motsvarigheten till köp, från tidigare neutral. King Digital tappade 15 procent under aktiens första handelsdag efter börsintroduktionen i mars tidigare i år. I förhandeln var aktien uppe på 22,58 dollar, vilket är blott andra gången aktien handlas på nivåer högre än introduktionskursen 22,50 dollar.

Vidare på bolagsfronten meddelade jordbruksbolaget Archer Daniels Midland under måndagen att det köper det Schweiz-baserade Wild Flavors, som tillverkar ingredienser till mat och dryck, för 2,2 miljarder euro.

Även onlineresebolaget Expedia är aktivt på förvärvsfronten. Bolaget har lagt ett bud på den australiensiska sektorskollegan Wotif.com på motsvarande 657 miljoner dollar.

Bland övriga aktier som kan komma att röra sig under handelsdagen återfinns de två tobaksbolagen Lorillard och Reynolds American efter rykten om ett möjligt samgående mellan de två bolagen.

Rykten kretsar även kring yogaklädestillverkaren Lululemon Athletica. Under förra veckan rapporterade Wall Street Journal att rådgivare till grundaren Dennis Wilson tagit kontakt med riskkapitalbolag gällande ett eventuellt utköp från börsen.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Styrkan som får butiksjättarna att välja just dem – så har förvaltaren blivit förstahandsvalet

Anders Tenggren på Riksbyggen.
Anders Tenggren på Riksbyggen.

I september kom beskedet att City Gross väljer Riksbyggen för sin kontraktsförvaltning, och de är inte ensamma. Tvärtom, Riksbyggen är en stor aktör inom just förvaltning av handelsplatser.

– Våra kunder uppskattar våra tjänster, men också att vi kan hjälpa dem oavsett var i landet deras butiker ligger, säger Anders Tenggren på Riksbyggen.

City Gross, med totalt 43 stormarknader, meddelade i september att de väljer Riksbyggen för att sköta deras kontraktsförvaltning.

– När jag började här för cirka ett år sedan valde vi att se över om det fanns fördelar med att outsourca vår förvaltning, förklarar Peter Ekström, chef för etablering och butiksutveckling på City Gross.

En upphandling gjordes med ledande aktörer på marknaden, och i slutändan föll valet på Riksbyggen. Men det var inte pris och siffror som fällde avgörandet.

– Det avgörande var deras kompetens och erfarenhet. Dels passar deras och vår värdegrund väldigt bra ihop, dels jobbar de med ett stort antal andra aktörer på dagligvarumarknaden och känner den väl vilket är viktigt för vår del. När jag ringde runt och tog referenser fick jag bara goda vitsord, säger Peter Ekström.

Läs mer om Riksbyggens förvaltningserbjudande 

Fler samarbetsformer

Målet nu är att Riksbyggen ska säkra hyreskontraktsdelen och avlasta City Gross egen organisation genom att ta hand om den här sortens administration.

– Men jag hoppas samtidigt att det här är ett samarbete som ska utvecklas över tid. Jag tror att vi kommer att lära känna varandra väl och hitta ännu fler samarbetsformer framgent, säger Peter Ekström.

Och City Gross är inte ensamma om att välja Riksbyggen som förvaltare för sina handelsplatser. Tvärtom, Riksbyggen har ett stort åtagande när det gäller att förvalta den här typen av verksamhet åt olika handelsföretag.

– Vi har ett brett tjänsteutbud inom det här området, och beroende på vad våra kunder efterfrågar erbjuder vi allt från totalförvaltning till daglig drift, säger Anders Tenggren, marknadsområdeschef på Riksbyggen.

– Det kan vara att vi förvaltar fastighetens ekonomi, att vi ser till att alla tekniska system fungerar som de ska, eller att vi hjälper kunden att effektivisera energianvändningen. Det beror helt på vad kunden vill ha hjälp med.

Läs mer om energiförvaltning från Riksbyggen

Växer tillsammans

I fallet City Gross där kunden har valt hjälp med hyreshanteringen innebär det att Riksbyggen kommer att säkerställa att kunden betalar sina fakturor i rätt tid, men man kommer också att hjälpa till att förhandla nya hyror och avtal.

– Dessutom kommer vi att hantera City Gross egna hyresgäster, avisera deras hyror och se till att de blir betalda, säger Anders Tenggren.

Vad är det då som gör Riksbyggen till en så populär förvaltare? Enligt Anders Tenggren är en stor fördel den nationella täckningen, att Riksbyggen finns på plats med lokal service från nordligaste till sydligaste Sverige.

– Då får vår kund en aktör som kan sköta alla deras handelsplatser, vilket förenklar deras arbete. Sen arbetar vi med hållbarhet ur både socialt och miljömässigt perspektiv, och har stor erfarenhet när det gäller automatisering och energieffektivisering. Man kan växa tillsammans med oss, både geografiskt och med tjänsterna.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?