Annons

Råvaror: Guldet tappar<br />

Guld och silver sjunker på måndagen i spåren av bättre utsikter för USA:s ekonomi och en starkare dollar. Vidare drar basmetaller samt olja överlag nedåt.

"Oljepriser kan antas falla ytterligare i närtid så snart som ett ökat oljeutbud från Libyen visar sig i officiell data. Förvaltare kan antas fortsätta stänga långa positioner i olja, vilket de redan gjorde i veckan som slutade den 1 juli, det vill säga före öppnandet av oljeterminaler i Libyen annonserades", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Vid klockan 13.15 handlas WTI-oljan 0,17 dollar ned till 103,89 dollar per fat, medan Brentoljan är 0,03 dollar upp till 110,67.

Från Libyen har National Oil uppgett att hamnarna Es Sider och Ras Lanuf åter ska öppna. Enligt det statliga oljebolaget kan Es Sider leverera 340.000 fat per dag och Ras Lanuf 220.000 fat. Under juni producerade Libyen cirka 300.000 fat per dag, jämfört med cirka 1,13 miljoner fat per dag för ett år sedan, enligt Bloomberg News data.

"Det finns rätt mycket utbud där ute. Priserna har redan börjat gå ned i förra veckan då vi inte såg någon eskalering i Irak som påverkade exporten från södra Irak, och det ser ut som om vi får se en del libysk olja komma tillbaka till marknaden", sa Tom James på Navitas Resource till Bloomberg News.

Dollarn har stärkts till nivå runt 1,36 mot euron under måndagen. Denna vecka kommer en del industridata, räntebesked från Bank of England samt protokoll från Feds FOMC-möte i juni. Dessutom håller en rad Fed-ledamöter anföranden.

Baserat på arbetslöshet och PCE-inflation ligger USA-ekonomin ett halvår före Fed-ledamöternas prognoser och frågan är om detta faktum kommer att kommenteras.

På ädelmetallmarknaden sjunker guldet 7 dollar till 1.314 dollar per uns, samtidigt är silvret ,:23 dollar ned till 20,94 dollar.

"Guldet är under tryck från dollarn då den amerikanska ekonomin fortsätter att visa tecken på en förbättring. Priserna förblir i ett intervall då det fortsatt finns osäkerhet i resten av världen", sa Zhu Siquan på GF Futures till Bloomberg News.

Bland basmetallerna är kopparns tremånaderstermin 31 dollar lägre till 7.119 dollar per ton. Nickel backar 181 dollar till 19.219 dollar medan Zink och aluminium däremot båda stiger svagt.

"Efter att ha misslyckats med att nå 7.200-nivån så kan koppar komma att backa ytterligare. Detta gäller även nickel, som misslyckades med att nå 20.000 dollar förra veckan", sa Yasuo Tanaka på Toyota Tsusho Metals till Bloomberg News.

Noteringar kl 13.15
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  -0,17 USD  103,89
Brent, första termin  +0,03 USD  110,67Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -31 USD  7.119
Zink  +9 USD  2.246
Aluminium  +4 USD  1.927
Nickel  -181 USD  19.219
Bly  +9 USD  2.190
Tenn  -48 USD  22.727Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -6,54 USD  1.314,01
Silver  -0,23 USD  20,94Dollarindex (högre = starkare USD)  0 80,27


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?