1515

Räntor &amp; valutor: Euron hämtar sig<br />

Europaräntorna rör sig knappt i måndagens förmiddagshandel. Vare sig svenska räntor eller kronan reagerade heller nämnvärt på uppgifter om att hushållens konsumtion ökade med 3,3 procent i maj, eller att statens betalningar visade ett mindre underskott än väntat i juni.

Vid lunchtid är den tyska tioåriga benchmarkräntan 1 punkt högre till 1,27 procent, från svensk stängning i fredags, medan den svenska motsvarigheten ligger stilla på 1,82 procent.

Statistik på morgonen visade att den tyska industriproduktionen sjönk 1,8 procent i maj jämfört med april, långt mycket sämre än analytikerna räknat med, väntat var en oförändrad nivå. I årstakt steg industriproduktionen 1,3 procent, medan förväntningarna låg på en uppgång med 3,6 procent. Dessutom reviderades utfallet för april ned.

Ekonomidepartementet konstaterade att produktionen försvagades tillfälligt i maj och att det delvis berodde på timingen i helgdagarna. Samtidigt kan geopolitisk oro också ha dämpat produktionen. Departementet ser ändå ett fortsatt uppsving under andra halvåret.

Commerzbanks-analytikern Ralph Solveen är dock av en annan åsikt. Han skriver i ett kundbrev att industriproduktionssiffrorna för Tyskland har varit en tydlig besvikelse och att det står allt klarare att andra kvartalet kommer att visa sig ha varit mycket svagare än början på året, och inte bara på grund av den ofta nämnda vädereffekten.

"Som mest kan vi just nu räkna med att tillväxten låg stilla jämfört med kvartalet före", skriver han.

På hemmaplan visade SEB:s boprisindikator däremot en kraftig uppgång jämfört med juni, till 64 från 57 vilket var den högsta nivån sedan juli 2007. Detta trots att undersökningen genomfördes före Riksbankens räntesänkning till 0,25 procent.

71 procent av de tillfrågade räknar med stigande priser, medan endast 7 procent tror på nedgångar, visade statistiken.

Erica Blomgren, räntestrateg på SEB, konstaterar i ett Twitter-inlägg att hushållen sannolikt kommer att bli ännu mer optimistiska om huspriserna framöver.

SCB-statistik visade att hushållens konsumtion ökade med 3,3 procent i maj, jämfört med maj i fjol, steg med 0,1 procent från månaden före och med 1,7 procent under tremånadersperioden mars-maj.

Möbler och inredning, rekreation och kultur samt "övriga varor och tjänster" var de sektorer med störst konsumtionsökning, medan exempelvis beklädnadshandel och detaljhandel, mest livsmedel, gick svagt.

Riksgälden redovisade att statens betalningar gick med ett underskott på 29,1 miljarder kronor i juni. Underskottet var dock mindre än Riksgäldens prognos, som pekade mot ett underskott på 34,7 miljarder kronor.

Skillnaden mot prognosen berodde främst på högre skatteinkomster.

Arbetsförmedlingens veckostatistik visade att antalet öppet arbetslösa ökade med 5.532 personer förra veckan 27 till 200.964. Samtidigt minskade såväl antalet sökande som fått arbete som antalet nyanmälda platser.

Amerikanska räntor var stabila i förmiddagens europeiska handel. Ingen USA-statistik väntas på i dag, måndag.

I veckan ska en del Fed-ledamöter hålla tal. Efter förra veckans starka makrostatistik från USA, främst jobbrapporten, gör att det finns skäl att hålla utkik efter signaler om en mindre duvaktig hållning från Fed i närtid, vilket i sig kan öka volatiliteten på marknaderna som är förvånansvärt lugna, enligt Commerzbank och Danske Bank.

På onsdagskvällen redovisas protokollet från det senaste FOMC-mötet den 17-18 juni.

Vid mötet beslutade Fed-ledamöterna helt enligt förväntningarna att sänka de månatliga obligationsköpen till 35 miljarder dollar per månad. 13 av 16 ledamöter trodde då att en första räntehöjning kommer under 2015 som senast, medan en av dem tror att en första höjning kommer redan i år. Tre trodde att räntan först höjs 2016.

På valutamarknaden har euron hämtat mot dollarn, efter en inledande försvagning, och handlas strax under 1:36.

ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny sade i ett uttalande på måndagen att skuldkrisen avtog ytterligare och att spänningarna på de globala finansmarknaderna lättade under årets första halva. Förbättringen beror delvis på reformer i EU:s periferi och att ECB:s okonventionella politik också har bidragit.

Enligt rådsledamoten är de låga styrräntorna lämpliga och ECB:s senaste åtgärder har redan haft effekt. Marknaderna har förstått ECB:s åtgärdspaket, sade han, och konstaterade att paketet har lättat på trycket på euron.

Kronan är 1 öre svagare mot euron och har tappat marginellt mot dollarn.

måndag kl 11.40 (fredag kl 16.15)
USD/SEK 6:8498 (6:8452) Statsobl 2y 0,30 (0,29)
EUR/SEK 9:3135 (9:3010) Statsobl 10y 1,82 (1,82)
EUR/USD 1:3598 (1:3588) Räntegap/ty 55 (56)
US obl 10y 2,64 (2,64) Tysk obl 10y 1,27 (1,26)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?