Annons

Torsdagsrallyt kom av sig<br />

Efter torsdagens kraftiga uppgångar i framför allt Sverige efter räntebeskedet, och i USA till nya rekordnivåer efter den oväntat starka jobbrapporten, handlades Stockholmsbörsen på lätt minus under förmiddagen. USA håller stängt på grund av den amerikanska nationaldagen.

Strax före klockan 10.30 var OMXS30 ned 0,1 procent till 1.408,5. Euro Stoxx 50 var samtidigt ned 0,25 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt1 miljard kronor.

SCB:s svenska preliminära industristatistik för maj var klart svagare än väntat. Produktionen sjönk med 3,2 procent jämfört med i april, mot väntade minus 0,1 procent. Orderingången minskade med 2,2 procent, med störst nedgång i industrin för petroleumprodukter och störst uppgång inom "annan transportmedelsindustri".

Råvaruaktier behöll torsdagens ledningsposition. Boliden var jämte MTG upp mest i OMXS30, drygt 1 procent, och Lundin Mining var upp något mer än så utanför storbolagsindexet. Nordsjöoljebolaget Enquest steg 2,3 procent efter att Danske Bank har inlett bevakning med köprekommendation, mest bland storbolagen.

Lundin Petroleum, som UBS har höjt rekommendationen för mot bakgrund av ett förmodat stigande pris på Brentolja, handlades däremot ned 0,7 procent.

Fabeges aktie backade 0,6 procent. Bolaget rapporterade rekordhög nettouthyrning under kvartalet, men ett förvaltningsresultat i linje med fjolåret och ett nettoresultat som tyngdes av orealiserade värdeförändringar i derivat till följd av låga långräntor.

Cloetta steg 2,6 procent. Bolaget kommer att börja hantera lösgodis åt Coop i Sverige om en avsiktsförklaring går i lås.

Bactiguard, vars teknologi ifrågasätts av forskare i fredagens Svenska Dagbladet, var ned cirka 6 procent, mest av de mellanstora bolagen. Vinnare här var Lucara Diamond, som steg nästan 5 procent och noterade kursrekordet 18:20 kronor. Även ÅF gick bra, upp cirka 3 procent, efter regeringens förslag på stora svenska infrastruktursatsningar i veckan.

Ärkerivalen Sweco aviserade en järnvägsorder värd 100 miljoner kronor kring upprustning av den så kallade getingmidjan i Stockholm under fredagen, och B-aktien steg drygt 1 procent..

Industrivärden, som Nordea sänkt till behåll från köp i en genomgång av svenska investmentbolag, var ned 0,8 procent efter förmiddagens kvartalsrapport, där vd Anders Nyrén välkomnar torsdagens räntesänkning men påpekar att den borde ha gjorts tidigare. Bankens sektorfavorit Investor var ner 0,4 procent.

Kinnevik bröt en sju dagar lång uppgångssvit och backade 0,7 procent, vilket tillsammans med Handelsbanken som sjönk lika mycket var mest i OMXS30.

Bong steg med strax under 5 procent efter att ha aviserat vd-byte, dock under låg omsättning i aktien.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?