1515

Torsdagsrallyt kom av sig<br />

Efter torsdagens kraftiga uppgångar i framför allt Sverige efter räntebeskedet, och i USA till nya rekordnivåer efter den oväntat starka jobbrapporten, handlades Stockholmsbörsen på lätt minus under förmiddagen. USA håller stängt på grund av den amerikanska nationaldagen.

Strax före klockan 10.30 var OMXS30 ned 0,1 procent till 1.408,5. Euro Stoxx 50 var samtidigt ned 0,25 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt1 miljard kronor.

SCB:s svenska preliminära industristatistik för maj var klart svagare än väntat. Produktionen sjönk med 3,2 procent jämfört med i april, mot väntade minus 0,1 procent. Orderingången minskade med 2,2 procent, med störst nedgång i industrin för petroleumprodukter och störst uppgång inom "annan transportmedelsindustri".

Råvaruaktier behöll torsdagens ledningsposition. Boliden var jämte MTG upp mest i OMXS30, drygt 1 procent, och Lundin Mining var upp något mer än så utanför storbolagsindexet. Nordsjöoljebolaget Enquest steg 2,3 procent efter att Danske Bank har inlett bevakning med köprekommendation, mest bland storbolagen.

Lundin Petroleum, som UBS har höjt rekommendationen för mot bakgrund av ett förmodat stigande pris på Brentolja, handlades däremot ned 0,7 procent.

Fabeges aktie backade 0,6 procent. Bolaget rapporterade rekordhög nettouthyrning under kvartalet, men ett förvaltningsresultat i linje med fjolåret och ett nettoresultat som tyngdes av orealiserade värdeförändringar i derivat till följd av låga långräntor.

Cloetta steg 2,6 procent. Bolaget kommer att börja hantera lösgodis åt Coop i Sverige om en avsiktsförklaring går i lås.

Bactiguard, vars teknologi ifrågasätts av forskare i fredagens Svenska Dagbladet, var ned cirka 6 procent, mest av de mellanstora bolagen. Vinnare här var Lucara Diamond, som steg nästan 5 procent och noterade kursrekordet 18:20 kronor. Även ÅF gick bra, upp cirka 3 procent, efter regeringens förslag på stora svenska infrastruktursatsningar i veckan.

Ärkerivalen Sweco aviserade en järnvägsorder värd 100 miljoner kronor kring upprustning av den så kallade getingmidjan i Stockholm under fredagen, och B-aktien steg drygt 1 procent..

Industrivärden, som Nordea sänkt till behåll från köp i en genomgång av svenska investmentbolag, var ned 0,8 procent efter förmiddagens kvartalsrapport, där vd Anders Nyrén välkomnar torsdagens räntesänkning men påpekar att den borde ha gjorts tidigare. Bankens sektorfavorit Investor var ner 0,4 procent.

Kinnevik bröt en sju dagar lång uppgångssvit och backade 0,7 procent, vilket tillsammans med Handelsbanken som sjönk lika mycket var mest i OMXS30.

Bong steg med strax under 5 procent efter att ha aviserat vd-byte, dock under låg omsättning i aktien.


Innehåll från Beyond RetailAnnons

AI ritar om kartan för marknadsföringsbyråerna

Många bolag är idag beroende av sina byråer för deras annonsering på Google och optimeringsarbetet kring kampanjerna utförs ofta av byråns konsulter helt manuellt. Nu finns det ett bättre sätt.

Nästa generation av sökordsmarknadsföring (SEM) är redan här. Genom att använda maskininlärning kan Beyond Retail ta reda på den bästa strategin för dig och lägga det till omedelbar handling, automatiskt.

Gamla byråmodellen är dyr för dig och lönsam för byrån

Byråerna har höga kostnader för sin personal som de behöver få ersättning för. Men de tar oftast väldigt mycket betalt för enklare manuellt arbete som inte är särskilt krävande eller kvalificerat och som utförs mycket snabbare och billigare av en robot. För att hålla nere kostnaderna anställer man ofta juniora konsulter helt utan erfarenhet av SEM, ger dem en kortare introduktion och sedan får de börja arbeta med ditt konto. Men på fakturan debiteras du oftast ändå ett arvode motsvarande en senior strateg.

Personberoende

Detta gör också att resultaten blir väldigt beroende av vilken konsult som sitter och manuellt optimerar kampanjerna. Duktiga konsulter går snabbt vidare och får mer strategiska arbetsuppgifter och lämnar då raskt över ditt konto till någon ny junior eller någon som inte visat tillräcklig kompetens för att ta nästa steg.

Ett bättre alternativ för SEM och performance marketing

Beyond Retail erbjuder en kombination av en AI-tjänst för optimering och en senior performance marketing specialist för strategi till en kostnad som ofta är betydligt lägre än hos de större SEM-byråerna. Låter det intressant? Hör av dig till oss idag!

Mer från Beyond Retail

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Beyond Retail och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?